Logomain

Lebegő ösvény és szupermóló kapta a brit építészkamara díjait

By Rénes Judit 2009. május 26. 10:37

szerk at hg dot hu

Kew_treetop_walkway_marksbarfieldarchitects20130602-27858-1ispfe2.gallery

RIBA 2009: a Kew-ban épített kilátóösvény a fák koronája fölött

Dealpier_niallmclaughlin20130602-27858-14a5pkk.gallery

RIBA 2009: Deal város tengerpartjának új mólója

138paradisestreet_alliesandmorrison20130602-27858-1240lkj.gallery

RIBA 2009: Liverpool bevásárlóközpontja a 138 Paradise Street alatt

Charlesstreetcarpark_alliesandmorrison20130602-27858-1ecylph.gallery

RIBA 2009: a sheffieldi Charles Street parkolója

5aldermanburysquare_ericparryarchitects20130602-27858-1py96dg.gallery

RIBA 2009: az Aldermanbury Square elegáns beépítése

Curvebyvinoly20130602-27858-1kztkhz.gallery

RIBA 2009: Leicester világszínvonalú új színháza, a Curve

1northbank_bdp20130602-27858-xriyrz.gallery

RIBA 2009: a yorkshire-i North Bank projekt

Közel száz projekt közül választották ki a brit építészkamara, a RIBA idei díjazottjait. A régiónként kiosztott elismerésre pályázók közül a legnagyobb sikert a Niall McLaughlin, valamint az Allies and Morrison irodák aratták, amelyek fejenként négy-négy díjat söpörtek be kiváló minőségű épületeikkel. Az európai teljesítmények sorában többek közt Tony Fretton dán múzeumát, Norman Foster franciaországi művészeti központját díjazták.

Közel száz projekt közül választották ki a brit építészkamara, a RIBA idei díjazottjait. A régiónként kiosztott elismerésre pályázók közül a legnagyobb sikert a Niall McLaughlin, valamint az Allies and Morrison irodák aratták, amelyek fejenként négy-négy díjat söpörtek be kiváló minőségű épületeikkel. Az európai teljesítmények sorában többek közt Tony Fretton dán múzeumát, Norman Foster franciaországi művészeti központját és Richard Rogers spanyol borgazdaságát díjazták.

Az említett irodák nyolc épülete egyúttal bekerült azok közé, amelyek eséllyel pályázhatnak a szigetország legrangosabb szakmai kitüntetésére, a Stirling-díjra. A fináléba bejutott projektek listáját júliusban teszik közzé. Az Allies and Morrison kiemelkedő teljesítményét Liverpoolban egy különlegesen helyérzékeny és finom megoldásokkal kivitelezett bevásárlóközpont fémjelzi; Sheffieldben gépkocsiparkolót, Londonban üzleti ingatlant, míg a délkeleti régióban különleges lakóházat építettek. 

Az utóbbitól nem messze, az üdülő- és horgászparadicsomnak számító Deal város tengerpartján található a Niall McLaughlin munkája, az üveget, az acélt és a fát mesterien ötvöző új móló. Ugyancsak a műhely jegyzi Wessex megye kecses fémhídját, Kelet-Anglia egyik legfigyelemreméltóbb lakóházát és Dublin szép kultúrközpontját, a Burren House-t. London és környékének legjobb építményei között feltétlenül megemlítendő a Marks Barfield kew-i panorámaösvénye, amely a fák koronája fölött kanyarog, valamint az Eric Parry St-Martin-in-the-Fields-i elegáns beépítése. A megújuló Leicesterben Rafael Vinoly világszínvonalú színháza, a páratlan belső kialakítású Curve kapott elismerést, a Foreign Office Architects merész és csipkés áruháza mellett. 

Az ír fővárosban emelet Burren House az európai viszonylatban kivételes építészeti minőséget képviselő alkotások sorában kapott elismerést, olyan épületek társaságában, mint a Tony Fretton tervezte fugslangi múzeum, Norman Foster Saint Etienne-i Zénith művészeti központja, a Keith Williams jegyezte wexfordi operaház, a FAT színes álmokat idéző, maximálisa élhető rotterdami közösségi háza és Richard Rogers remekbe szabott spanyolországi borgazdasága. 

Elvileg a Stirling-díj győztese is közülük kerülhet ki, de az előző évek döntéseinek ismeretében szinte lehetetlen megjósolni, kihez vándorol majd a rangos trófea. Tavaly, általános meglepetésre, három kevésbé ismert iroda négyszáz lakásos cambridge-i lakóparkja, míg 2007-ben a berlini Neues Museumot csodálatosan átépítő David Chipperfield, a minimalizmus egyik éllovasa nyert másik német épületével, a Marbach am Neckarban található Modern Irodalmi Múzeummal.

építészet, nagy-britannia, díj, norman foster, rafael vinoly, foreign office architects, fat, riba, stirling-díj, tony fretton, elismerés, richard rogers, 2009, allies and morrison, niall mclaughlin, eric parry, marks barfield Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317