Logomain

Kiszivárgott videó a legszentebb iszlám város átalakításáról

By Rénes Judit 2009. május 20. 15:07

szerk at hg dot hu

Szaúd-Arábiában komoly feszültséget szított, hogy a hatóságok nyugati építészeket is bevonnának az évről-évre növekvő számú zarándokot fogadó Mekka átalakítására. Az iszlám világ legszentebb városaként tisztelt Mekkában azóta nagy csendben, a színfalak mögött zajlik a tervezés. A most kiszivárgott videó a brit Atkins építésziroda nagymecsetéről több szempontból is szenzációsnak számít: bár az iroda már nincs versenyben a megbízásért, információik szerint nyugati építészek továbbra is részt vesznek a munkában, és a megbízók nem idegenkednek a kortárs építészet formáitól sem. <br/>

Szaúd-Arábiában komoly feszültséget szított, hogy a hatóságok nyugati építészeket is bevonnának az évről-évre növekvő számú zarándokot fogadó Mekka átalakítására. Az iszlám világ legszentebb városaként tisztelt Mekkában azóta nagy csendben, a színfalak mögött zajlik a tervezés. A most kiszivárgott videó a brit Atkins építésziroda nagymecsetéről több szempontból is szenzációsnak számít: bár az iroda már nincs versenyben a megbízásért, információik szerint nyugati építészek továbbra is részt vesznek a munkában, és a megbízók nem idegenkednek a kortárs építészet formáitól sem.

Így képzelte az Atkins Mekka átépítését

Jóllehet a mekkai Kába-követ ölelő „Szent Mecset”, a Masjid al-Haram a maga nemében a világ legnagyobbja, és akár négymillió ember is elfér benne a szokásos évi zarándoklat, a hádzs idején, előreláthatólag így is szűkösnek bizonyul éveken belül. A város 12 milliárd dollárnyi összeget szán a megújulásra; a vázlattervek elkészítésére korábban 13 építészirodát kértek fel. Köztük neves nyugat-európai cégeket, ami kiváltotta számos szaúd-arábiai szakmabeli tiltakozását.

Bár az Atkins megerősítette: már nincs versenyben, pályaművük így is érdekes. A Szent Mecset mellé tervezett hatalmas, árkádos építmény több tízezer ember befogadására lenne alkalmas, funkciójában az iszlám fénykorának nagymecseteit idézve, formailag azonban kortárs megoldásokkal. A videót közlő BD Online-nak egy másik pályázó, az egyébként bagdadi születésű Zaha Hadid azt nyilatkozta: az első lépések óta nem folytatódott a közös munka. A Foster & Partners azonban valószínűleg továbbfejleszti kezdeti terveit, miután a közelmúltban kiderült: őket kérték fel a Mekkát és Medinát összekötő gyorsvasúti vonal állomásainak tervezésére is. A BD értesülései szerint a Faber Maunsell is dolgozik a terveken.

Mekkában nemcsak a szakrális terek méretének növelésével próbálnak megfelelni a zarándokok növekvő tömegére, hanem a szálláshelyek számával is. A Szent Mecset környékén öt helyen folyik építkezés: az Abraj Al-Bait nevű épületkomplexumot, amely egy több száz méteres tornyot is magába foglal, az egyiptomi Dar Al-Handasah jegyzi, amelyet a mecsetbővítéssel is kapcsolatba hoztak.

építészet, mecset, iszlám építészet, közel-kelet, szaúd-arábia, mekka, atkins, atkins design Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317