Logomain

Új hídtól félti az UNESCO a legendás német szirén völgyét

By Kovács Dániel 2009. május 20. 10:37

szerk at hg dot hu

Évek óta folyik a vita az Elba völgyébe tervezett híd építése körül Németországban, amelynek legutóbbi fordulata az volt, hogy az UNESCO a világörökségi cím elvesztésével fenyegette meg Drezdát. Most újabb folyami átkelő kapcsán robbant ki vita: a Rajna völgyében a Heine által is megénekelt mitikus szirén, Loreley nevét viselő szikla közelében építenének hidat. Az örökségvédelmi világszervezet német szekciójának elnöke kijelentette: szívesebben látnának alagutat a kijelölt helyszínen. <br/>

Évek óta folyik a vita az Elba völgyébe tervezett híd építése körül Németországban, amelynek legutóbbi fordulata az volt, hogy az UNESCO a világörökségi cím elvesztésével fenyegette meg Drezdát. Most újabb folyami átkelő kapcsán robbant ki vita: a Rajna völgyében a Heine által is megénekelt mitikus szirén, Loreley nevét viselő szikla közelében építenének hidat. Az örökségvédelmi világszervezet német szekciójának elnöke kijelentette: szívesebben látnának alagutat a kijelölt helyszínen.

Rajna_hid20130602-27858-167dnaw.gallery

A Loreley-völgy kitüntetett helye a német folklórnak: a történetek egyike szerint Lorelei gyönyörű lány volt, aki szerelmi bánata miatt a kanyarulatban magasodó, ma az ő nevét viselő szikláról a folyóba ugrott, majd szirénné változott, és bánatos énekével a hajósokat is végzetükbe csábította. A germán mitológiában jelentős szerepet betöltő Rajna-völgye, amely többek között Richard Wagner Ring-tetralógiáját is ihlette, ma a világörökség részét képezi; ugyanakkor része Németország egyik legfejlettebb ipari-kereskedelmi régiójának is.

A folyónak épp ezen a részén, a Loreley-sziklától nem messze új hidat is építenének. A tervezésre kiírt pályázatot a dublini Heneghan Peng Architects nyerte, amely többek közt a londoni olimpia fő gyalogoshídján is dolgozik. A látványterveket néhány napja mutatták be; az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete, az ICOMOS németországi elnöke, Michael Petzet ezt az alkalmat választotta ki ellenérzéseinek kifejezésére. Petzer szerint a völgy „gyilkossági kísérletével” felérő műtárgy csak még nagyobb forgalmat vonzana a környékre, és ha mindenáron átkelésre van szükség, építsenek inkább alagutat.

Az viszont körülbelül 30 millió euróval kerülne többe, mint a Heneghan Peng hídja, amelynek szerkezete és külseje tervezésénél kifejezetten a történelmi táj iránti tisztelet vezette az építészek kezét. A lágy S-ívet formáló, 150 méter hosszú átkelő halványszürke színe szinte beleolvad a táj képébe, szerkezete pedig a lehető legvisszafogottabb. És bár a folyó két szemközti partján fekvő települések, St. Goarshausen és Sankt Goar lakóinak régi vágya az átkelő, az UNESCO nyári sevilla-i ülése napirendre veszi a kérdést – itt dől el, hogy tesznek-e további lépéseket az ügyben.

építészet, örökségvédelem, unesco, németország, híd, heneghan peng, világörökség, icomos, rajna Icon_print

A Heneghan Peng Architects tervezett hídja a Rajna völgyében

A Heneghan Peng Architects tervezett hídja a Rajna völgyében

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317