Logomain

Válság idején sem fellegzik be az ikonikus épületeknek

By Rénes Judit 2009. május 19. 15:47

szerk at hg dot hu

Hadid_maxxi2_x20130602-27858-jdiasd.gallery

hadid_maxxi2_X.jpg

Newwaterfrontleisureandmuseumquarter_x20130602-27858-1l5a1cu.gallery

Zaha Hadid Reggio Calabriába tervezett új tengerparti kultúrközpontja

Part_estero20130602-27858-2ltsg1.gallery

Homlokzati szekció jellegzetes Hadid-elemekkel - Kép © MAXXI

Galeria20130602-27858-rtuzpv.gallery

Képek a készülő MAXXI-ból

11maxxi_museo_nazionale_delle_arti_del_xxi_secolo_roma_2009_part_esterno20130602-27858-1b6gxsi.gallery

A múzeumépület külső részlete - Kép © MAXXI

Part_estero20130602-27858-14m604u.gallery

Homlokzati szekció jellegzetes Hadid-elemekkel - Kép © MAXXI

Belso20130602-27858-10ubdym.gallery

Látványos belső részlet folyosóval - Kép © MAXXI

Galeria20130602-27858-1koa1zy.gallery

Képek a készülő MAXXI-ból

A világ legismertebb építésznője elutasítja Károly herceg múlt heti kijelentését, miszerint végleg befellegzett volna az ikonikus épületeknek. Zaha Hadid azzal érvelt, hogy többek között a párizsi Pompidou Központ és a hongkongi Hongkong and Shanghai Bank székházának tervezésére is recesszió idején adtak megbízást.

A világ leghíresebb építésznője elutasítja Károly herceg múlt heti kijelentését, miszerint végleg befellegzett volna az ikonikus épületeknek. Zaha Hadid azzal érvelt, hogy többek között a párizsi Pompidou Központ és a hongkongi Hongkong and Shanghai Bank székházának tervezésére is recesszió idején adtak megbízást.

A főként grandiózus és drámai munkáiról ismert sztárépítésznő a The Timesnak adott interjújában egyértelműen kijelentette: a válság és az ellenkező tartalmú prognózisok dacára nem áldozott le az ikonikus alkotásokat teremtő építészetnek. Hadid Károly herceg múlt heti beszédére célzott, ugyanis a trónörökös a brit építészkamara, a RIBA 175. születésnapján rendezett ünnepségen éppen arról ejtett szót, hogy „az épített környezettel való gigantikus kísérletezés” gyakorlata nem felel meg a fenntarthatóság követelményeinek. 

Jóllehet a megfontoltabb és környezettudatosabb szemlélet szükségességét senki nem vonja kétségbe, a számos ikont tető alá hozó Pritzker-díjas építésznő emlékeztetett rá: Norman Foster és Richard Rogers éppen a recesszió közepén kapott megbízást az azóta globális tananyaggá vált, a kortárs klasszikusok legjobbjai között számon tartott hongkongi Hongkong and Shanghai Bank, illetve a párizsi Pompidou Központ tervezésére. 

Hadid szerint túlzottan leegyszerűsítő az a kategorikus vélemény, hogy az építészetből márpedig kivész a feltűnő minőség, ezután nem születnek ikonok, és csak a mértékletesség lesz az úr. A sztárépítésznő az egyik legilletékesebb a kérdésben: formakezelési szempontból legjobb korszakát idézi Róma tíz éve készülő, európai viszonylatban is kiemelkedő kortárs múzeuma, a MAXXI, amely kétségkívül extravagáns, ugyanakkor kifinomult és maximálisan helyérzékeny tömbjével biztosan Olaszország ikonjává válik. Csakúgy, mint Hadid Reggio Calabriába tervezett tengeri csillag alakú kultúrközpontja, amely nemcsak turistákat vonzhat az itáliai csizma legdélebbi pontjára, hanem tiszta időben Szicíliából is jól látható lesz. A litván főváros, Vilnius ugyancsak az ő jóvoltából kap új jelképet a helyi Guggenheim Múzeummal.

Innsbrucki sífelvonórendszere, a Nordpark tavaly megkapta a World Architecture Festival közlekedési kategóriájának díját, emblematikusnak szánt operaházaival viszont mostanában nincs szerencséje. A dubai zenedrámaszínház kivitelezését anyagi okok miatt elnapolták, a kínai Guangzhou-ban pedig tűz ütött ki az építkezésen, és egyelőre nem tudni, a keletkezett kár hogyan érinti a már eleve csúszó átadást. 

építészet, zaha hadid, nagy-britannia, london, róma, norman foster, sztárépítészet, richard rogers, roma, ikon, maxxi, hongkong and shanghai bank, pompidou központ Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317