Logomain

Tíz éve készül Róma kortárs múzeuma

By Kovács Dániel 2009. május 15. 21:43

szerk at hg dot hu

Cikkep_kivulrol20130602-27858-1xyr120.gallery

Az épülő MAXXI Rómában

Roma_7820130602-27858-b2ysbf.gallery

roma muzeum

11maxxi_museo_nazionale_delle_arti_del_xxi_secolo_roma_2009_part_esterno20130602-27858-1lavbgx.gallery

A múzeumépület külső részlete - Kép © MAXXI

Part_estero20130602-27858-8ew1e4.gallery

Homlokzati szekció jellegzetes Hadid-elemekkel - Kép © MAXXI

Belso20130602-27858-1jafwpb.gallery

Látványos belső részlet folyosóval - Kép © MAXXI

Galeria20130602-27858-10gm97z.gallery

Képek a készülő MAXXI-ból

A kívülről már kész MAXXI Hadid legjobb korszakának formajegyeit mutatja.

Legkorábban 2010-ben nyitja meg kapuit a 21. század művészetének nemzeti múzeuma Rómában. A népszerű és beszédes rövidítéssel MAXXI névre keresztelt intézmény otthonát az építészet világának nagyasszonya, Zaha Hadid tervezte, aki még 1999-ben, nemzetközi pályázaton nyerte el a megbízást a feladatra. A többször elhalasztott átadást a legutóbb 2009-ről tolták tovább a jövő esztendőre; a Flaminio városrészben álló múzeum kívülről azonban már készen áll, Hadid legjobb korának jellegzetességeit mutatva.

Sok víz folyt le a Teverén azóta, hogy Zaha Hadid 1999-ben 273 pályázó közül elnyerte a római MAXXI megtervezésének feladatát. Akkoriban a ma már a világ 100 legbefolyásosabb asszonya közé sorolt tervezőnőnek alig volt felépült háza: csak öt évvel volt túl a Vitra mérföldkőnek számító tűzoltóságán, és épp befejezte a cincinnati művészeti központot. A MAXXI ebből a szempontból, 2009-ben egyfajta kortárs építészeti kövületnek számít, és ez cseppet sem válik hátrányára. Rómában pedig már senki sem lepődik meg az elhúzódó építkezéseken: Richard Meier Ara Pacis-múzeumának megvalósulása 1995-től 2006-ig tartott; Massimiliano Fuksas különleges konferenciaközpontjának terveit még 1998-ban fogadták el, de az első kapavágásra tíz évet kellett várni.

Ezekhez képest a 2003 óta épülő MAXXI kifejezetten jól áll. Ha elkészül, az épület két önálló részlegnek ad majd helyet. A MAXXI Art háromszáz darabot számláló kollekciójában olyan nevek szerepelnek, mint Anish Kapoor, Gerhard Richter vagy Andy Warhol; a MAXXI Architecture nemcsak Carlo Scarpa, Pierluigi Nervi és Aldo Rossi személyes archívumát tudhatja magáénak, de jelentős gyűjteménnyel rendelkezik például Toyo Ito munkáiból is. Az új intézmény hiánypótlónak számít majd, az olasz főváros kínálata ugyanis a kortárs kultúra tekintetében szegényesnek számít Madridhoz, Párizshoz vagy épp Londonhoz hasonlítva, de még Velence is jelentősebb gyűjteményeknek ad otthont.

A tervezés folyamán Hadid kifejezett szándéka volt, hogy zárt együttes helyett a környező, életteli lakónegyedbe illeszkedő, nyitott tereket hozzon létre. A telken átvezető gyalogosösvény helyreállítja a régebben itt állt katonai barakkok által egy évszázadra megszakított közlekedőfolyosót. Az épület nem intézményként, hanem különféle funkciók központjaként működik: több szinten, többféleképp használható, és ennek megfelelően számos arculatot képes mutatni. A számos lehetőség három szintre oszlik; a legösszetettebb a második, amely számos alternatív útvonal segítségével kapcsolódik a urbánus szövet elemeihez. A belső tereknek egységes üvegtető biztosítja a természetes fényt; az épület homlokzatán Hadid néhány régebbről ismert, mára klasszikusnak számító motívuma tűnik fel, mint az említett Vitra-tűzoltóságnál használt, megdőlt oszlopcsoport. A letisztult, nyersbeton-üveg-fém anyagkombináció ugyancsak kellemes emlékeket ébreszthet a kortárs építészet rajongójában; a Hadid újabb munkáihoz képest kifejezetten érzékeny, finom tömege, összetett funkcionalitása várhatóan ugyanúgy belopja majd magát a rómaiak szívébe, mint az elmúlt évek másik kortárs építészeti sikertörténete, Renzo Piano Auditoriuma. Ebben persze a belvárostól viszonylag távol eső helyszínnek is kucsszerep jut.

A 21 ezer négyzetméteres épületben a két múzeum terei mellett előadóterem, biblio- és médiatéka, könyvesbolt, kávézó és különféle rendezvénytermek is nyílnak, a környező városrész életébe pedig több üzlethelyiség segít bekapcsolni az extravagáns komplexumot. Az építkezés költségét 150 millió euróra (jelenlegi árfolyamon 43 milliárd Ft) becsülik; jelenleg a belső terek rendezése folyik. Új átadási dátumot egyelőre nem tűztek ki.

Fényképek ©MAXXI National Museum of 21th Century Arts, Rome, 2009

építészet, zaha hadid, múzeum, olaszország, róma, roma, maxxi Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317