Logomain

Eldózerolják a védelemre javasolt brutalista templomot

By Kovács Dániel 2009. május 15. 13:23

szerk at hg dot hu

A washingtoni örökségvédők megmentenék a templomot, amelyet abban az irodában terveztek, ahol a Louvre üvegpiramisát is. <br/>

Jóváhagyta a Keresztény Tudomány protestáns felekezet keresetét Washington városa, így az egyház elbonthatja 1971-ben emelt, a Fehér Háztól nem messze álló templomát – annak ellenére, hogy azt 2007 decemberében védetté nyilvánították. A csata még nincs lejátszva, mivel a National Trust for Historic Preservation korábban bejelentette: mindent megtesz a brutalista építészet ritka emlékének számító templom megmentéséért, amelyet abban az irodában terveztek, ahol a Louvre üvegpiramisát is.

Templom20130602-27858-il60nh.gallery

Az örökségvédelmi hatóság korábbi döntését Washington D. C. várostervezési igazgatója, Harriet Tregoning írta felül, hogy az egyház által korábban arctalannak és a vallásos tanokhoz méltatlannak minősített épület helyett új, hitüket jobban kifejező templomot emelhessenek. Tregoning a helyzet megoldásában az egyház javaslatát támogatja: ők a bontással tisztává tett telekre irodaházat emeltetnének egy magánbefektetővel, és az ebből befolyó jövedelmet fordítanák egy új templom építésére.

A Keresztény Tudomány felekezet számára 1971-re a neves I. M. Pei irodájában dolgozó Araldo Cosutta tervei szerint épült fel a négyszáz fős, hivatalosan Third Church of Christ névre keresztelt templom; a gyülekezet azonban a kezdetektől ellenszenvvel viseltetett az ablaktalan betonkubus iránt. Az épület temperálása nehézkes, beázik, fenntartása rendkívül költséges és lehetetlen az egyházin kívül más funkciókra hasznosítani – ezzel érvelnek a bontás mellett. Az örökségvédelem azonban épp a ritka stílus miatt védené meg az épületet, és hasznosítaná újra akár kulturális, akár kereskedelmi célokra. Pusztulásával ráadásul a „templomok útjaként” ismert 16. utca is szegényedne: jelenleg hat templom áll ugyanis a úton, köztük a Clinton elnök által látogatott metodista és a baptista, amelybe Truman és Carter elnökök jártak.

építészet, örökségvédelem, usa, egyesült államok, bontás, templom, washington, i. m. pei, amerikai építészet, brutalizmus, araldo cosutta, szakrális épület Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317