Logomain

Dobják a spanyol sztárépítész fehér betonmadarát Atlantában

By Kovács Dániel 2009. május 14. 14:57

szerk at hg dot hu

Az ívelt, organikus betonkonstrukcióiról ismert spanyol sztárépítész, Santiago Calatrava még 2005-ben tervezte meg az atlantai szimfonikus zenekar új otthonát. A háromszáz millió dollárba kerülő vízió most valószínűleg a kukába kerül: a város új művészeti negyedének helyét megváltoztatnák, az új helyszín pedig új pályázatot követel. Az illetékesek szerint persze Calatrava ebben az eljárásban is részt vehet majd – ha akar. <br/>

Az ívelt, organikus betonkonstrukcióiról ismert spanyol sztárépítész, Santiago Calatrava még 2005-ben tervezte meg Atlanta szimfonikus zenekarának új otthonát. A háromszáz millió dollárba kerülő vízió most valószínűleg a kukába kerül: a város új művészeti negyedének helyét megváltoztatnák, az új helyszín pedig új pályázatot követel. Az illetékesek szerint persze Calatrava ebben az eljárásban is részt vehet majd – ha akar.

Calatrava20130602-27858-sjzcvh.gallery

Az Atlanta Symphony Orchestra 2005-ben büszkén prezentálta Santiago Calatrava által tervezett új otthonának képeit – amelyek egyébként meghökkentően hasonlítottak az ugyancsak a világhírű mester első USA-beli házára, a Milwaukee Art Museumra, vagy a tenerifei operaház épületére. Calatravát azonban hídjai mellett épp ezért szeretik a megbízók: látványos betonívei, a gravitációt meghazudtoló könnyed szerkezetei első pillantásra árulkodnak a branddé lett tervező kilétéről. Atlantában most mégis elpártolnak tőle: a Woodruff művészeti kampusz több szponzora ellenzi a magas költségeket, és az eredetileg kiszemelt telekkel sincsenek kibékülve.

A beruházást koordináló testület ezen a héten dönt a helyszínváltoztatásról; a Woodruff igazgatója, Virginia Vann az ajc.com-nak nyilatkozva valószínűnek minősítette, hogy a beruházást áthelyezik, és új pályázatot írnak ki. Vann szerint ebbe természetesen Calatravát is meghívják, és részben az eredeti tervek is megvalósulhatnak. Az új rendezési terven már dolgozik a bostoni Sasaki Associates, akik megtalálták a kétezer fősre tervezett koncertterem optimális helyét is.

Kétségesnek ítélhetjük, hogy a spanyol mester hajlandó lenne-e újabb eljárásban részt venni. Annál is inkább, mivel a három évvel ezelőtt megindított adománygyűjtés során a tervezett 300 millió helyett csak 114-et sikerült összekalapozni tervének megvalósítására a zenekarnak. Calatravának nem ez az egyetlen problémája mostanában. A velencei Canal Grande fölé tervezett hídja vitát szított a városban, mint ahogy a Jeruzsálemben épített is, amelyet pedig élete legszebbjének titulált. Calgary-ben többen tiltakoznak az ellen, hogy városuk a vezetés akaratának megfelelően újabb Calatrava-híddal gazdagodják. Bár a beharangozás jól indult, leállt az általa tervezett, hatszáz méteres chicagói felhőkarcoló építése, amelyért most a pénzét követeli, és komoly veszélybe került a New York-i WTC-hez tervezett csomópontja is. Utóbbi érdekében egyébként most önálló tárlat mutatja be az eredeti és az azóta már megcsonkított terveket Manhattan-ben, a Zsófia királynéról elnevezett spanyol központban.

építészet, usa, santiago calatrava, koncertterem, egyesült államok, atlanta, spanyol építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317