Logomain

Gigászi képkeret lehet Dubai új jelképe

By Kovács Dániel 2009. május 11. 10:39

szerk at hg dot hu

Keret220130601-27858-104okcf.gallery

A nyertes pályamű, Fernando Donis Dubai Frame című munkája

Keret120130601-27858-1na2q99.gallery

A nyertes pályamű, Fernando Donis Dubai Frame című munkája

Masodik20130601-27858-pzebfg.gallery

A második helyezett: Luo Siwei Magic Mirror-ja

Alejandro_rios20130601-27858-1ju6o50.gallery

Megosztott harmadik helyezést ért el Alejandro Rios Mirage című műve

Hongbo_lu20130601-27858-hgzmen.gallery

Ugyancsak harmadik lett Hongbo Lu The Flying Colors című munkája

Marta_pozo_ferran_yusta20130601-27858-57bhcm.gallery

A harmadik harmadik Marta Pozo és Ferrán Yusta Big Beam című műve

Eredményt hirdettek a azon a pályázaton, amelyet a ThyssenKrupp Elevator írt ki Dubai új jelképének megtervezésére. A győztes holland építész 150 méter magas és 105 méter széles, keretszerű építményének a hiány a lényege: ahelyett, hogy újabb ikonikus építmény lenne, folyamatosan keretbe foglalja az épülő Dubai panorámáját. Az építészvilág meghökkenéssel fogadta az első helyezettet, egy szakmai honlap egyenesen felszólította az indulókat, küldjék be közlésre a nyeretlen pályaműveket. <br/>

Eredményt hirdettek a azon a pályázaton, amelyet a ThyssenKrupp Elevator írt ki Dubai új jelképének megtervezésére. A győztes holland építész 150 méter magas és 105 méter széles, keretszerű építményének a hiány a lényege: ahelyett, hogy újabb ikonikus építmény lenne, folyamatosan keretbe foglalja az épülő Dubai panorámáját. Az építészvilág meghökkenéssel fogadta az első helyezettet, egy szakmai honlap egyenesen felszólította az indulókat, küldjék be közlésre a nyeretlen pályaműveket.

A holland Fernando Donis által tervezett Dubai Frame a városállam építészetéhez és a nemzetközi pályázatok szokásos végeredményéhez képest is meghökkentő gesztus – többen azt gyanítják, győzelmének összefügghet, hogy a felkért Zaha Hadid az utolsó fordulóban már nem szerepelt a zsűriben. Az OMA-alkalmazott Donis mesterkéletlen szimbolizmusa nem az első ilyen gesztus, de honfitársa és munkaadója, Rem Koolhaas korában csak elismerő szavakat kapott a megszokott felhőkarcolók toposzaival szembeszálló, kártyaszerű „anti-torony” tervéért. Igaz, ő nem is nyert a pályázatán.

A rosszmájúak szerint csak azért lett Donis a nyertes, mert az ő munkájába lehet a legtöbb felvonót építeni. Tény, hogy a keret tetején nyilvános kilátó működne, ehhez pedig legalább két, 150 méterre nyúló liftre volna szükség. A pályázat többi dobogósa kissé mintha közelebb állna a „kortárs építészeti jelkép” megszokott értelmezéséhez. Az ezüstérmes Luo Siwei Kínából 160 méter átmérőjű, köríves szerkezetet tervezett, amely a beépített technológiának köszönhetően akár esőfelhőbe is képes burkolózni. A harmadik helyet megosztva hárman kapták: a kanadai Hongbo Lu, a spanyol Alejandro Rios, valamind a francia Marta Pozo és a holland Ferrán Yusta kettőse.

A pályázat eredménye azt azt leközlő Bustler.net szakmai oldalon sokak felháborodását váltotta ki; akad, aki egyenesen Koolhaas-t hibáztatja, mások Donis korábbi munkáira, köztük a Porschéval közösen Dubaiba tervezett toronyra hivatkozva korrupciót gyanítanak az ügy mögött. A honlap mindenesetre felszólította a nyeretlen tervezőket: munkájuk közzétételével járuljanak hozzá a kép árnyalásához. A pályázatot egyébként a Dubai turisztikai és fejlesztési hivatalokkal együttműködve írták ki, így megépülésére van esély, ha a jelenlegi gazdasági helyzetben nem is sok.

építészet, zaha hadid, dubai, rem koolhaas, thyssenkrupp elevator, fernando donis, luo siwei, alejandro rios, hongbo lu, marta pozo, ferrán yusta Icon_print

A nyertes pályamű, Fernando Donis Dubai Frame című munkája

A nyertes pályamű, Fernando Donis Dubai Frame című munkája

A második helyezett: Luo Siwei Magic Mirror-ja

Megosztott harmadik helyezést ért el Alejandro Rios Mirage című műve

Ugyancsak harmadik lett Hongbo Lu The Flying Colors című munkája

A harmadik harmadik Marta Pozo és Ferrán Yusta Big Beam című műve

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317