Logomain

Unokáink is várni fogják

By Kovács Dániel 2009. május 8. 19:29

szerk at hg dot hu

Sagrada_familia20130601-27858-1a3ws1q.gallery

A barcelonai Sagrada Família főhajója

St_john20130601-27858-k70yhu.gallery

A New York-i St John the Divine befejezetlen homlokzata

Nurnberg20130601-27858-cwuvw8.gallery

A nürnbergi Kongresshalle kívülről-belülről

Acrosanti20130601-27858-1equ37f.gallery

Az arizonai Arcosanti épületei

Tuskecsarnok20130601-27858-q8ve7e.gallery

Az üresen álló budapesti Tüskecsarnok

Cikkep20130601-27858-1i6sqgo.gallery

unokáink is várni fogják cikkép

Szkieletor20130601-27858-18aszbr.gallery

A 94 méteres krakkói Szkieletor

Ryunggong20130601-27858-18ul6uu.gallery

A Ryugyong Hotel az észak-koreai Phenjanban

Wtc20130601-27858-gnya0m.gallery

Építkezés az egykori World Trade Center helyén

Sagrada_7820130601-27858-ohxcjq.gallery

unokáink

A Sagrada Famíliától a WTC-ig: épületek, amiket még évtizedekig nem látunk.

A dugóban ülve igencsak távolinak tűnhet a négyes metró befejezésének határideje - de vigasztalódjunk azzal, hogy a világ más tájain akár évszázadokat is várni kell nagyobb beruházásokra. Pedig már nem a középkorban élünk... A Sagrada Familiától a World Trade Centerig nyolc építményt vettünk szemügyre, amelynek az eredeti céloknak megfelelő befejezését nem biztos, hogy megérjük. A legrégebbi 131, a legifjabb csak hét éve épül, de zömüknél még csak saccolni sem lehet az átadási időpontot.

A jelenlegi gazdasági helyzet miatt leállított számtalan projektet egy kivétellel kihagytuk a listából, mert többségükön pár éven belül folytatódnak a munkák Elhagytuk az immár közhelyessé vált magyar példákat (ld. fent), ugyancsak egy kézenfekvő és fontos példát leszámítva.

Sagrada Família, Barcelona, Spanyolország
1882 - 2026?

:image_49634
Amikor a katalán szecesszió világhírű mestere, Antoni Gaudí belevágott élete legnagyobb vállalkozásába, sejtette, hogy nem éri meg elkészültét. Azon viszont talán még ő is meglepődött volna, hogy optimista becslések is csak halálának 100. évfordulójára, 2026-ra teszik a gigantikus épület befejezését – a pesszimisták pedig fel sem merik becsülni. Az utóbbi években felgyorsult munkákat két tényező hátráltatja: egyrészt a spanyol polgárháború alatt elpusztultak az eredeti tervek, így most ki kell találni, mit is akarhatott Gaudí, másrészt a templom az alapító akaratának megfelelően csak adományokból épülhet. A hírek szerint 2010 vége felé megnyitják belsejének egy részét, alkalmassá téve istentiszteletek tartására. Az építkezést mostanában épp egy gyorsvasúti alagút fenyegeti.

Cathedral of St. John the Divine, New York, Egyesült Államok
1892 - ?

:image_49635
A katedrálisépítés már a középkorban sem volt könnyű dolog, de a lendületes Egyesült Államokban ennél azért nagyobb sebességre számítanánk. Igaz, a helyiek között csak Befejezetlen Szent Jánosként emlegetett New York-i katedrális, az anglikán világ legnagyobbja legalább használható szakrális célokra - sőt, koncerteket is gyakorta rendeznek benne. Bár a főpárkány magasságáig az épület elkészült, mindkét tornya csonka maradt, és ez még egy ideig így is lesz: a nyugati kapu szobordíszének 1997-es befejezése óta kőfaragó közelébe sem ment a középkori technikákkal épülő székesegyháznak. Ennek ellenére tavaly novemberben ünnepelhettek: akkora készültek el a 2001-es tűzvész okozta károk helyreállításával.

Kongresshalle, Nürnberg, Németország
1935 - ?

:image_49636
A Harmadik Birodalom legnagyobb megmaradt építményét az NSDAP számára tervezte két nürnbergi építész, Ludwig és Franz Ruff a nürnbergi náci pártközpontba. Az ötvenezer fő befogadására alkalmas aréna falai hetven méter magasra nyúltak volna; a homlokzatot a római Colosseum mintájára tervezték, igaz, követ csak a burkoláshoz használva. Az egyébként téglából rakott épület sosem készült el; a háború után fél évszázadig üresen állt, majd északi szárnyát az osztrák Günther Domenig tervei alapján dokumentációs központ és múzeum céljaira építették át. A déli épületszakaszt a város szimfonikus zenekara használja, de még mindig bőven vannak üres terek a gigantikus építményben. Listánkon alighanem ez az egyetlen szereplő, amelyet senki sem szeretne eredeti funkciójában látni.

Arcosanti, Arizona, Egyesült Államok
1970 - ?

:image_49637
Közel negyven éve építi az 1919-ben született olasz-amerikai építész, Paolo Soleri különleges városát Arizona közepén, de máig csupán töredéknyi: 13 építmény készült el az ötezer fősre tervezett településen. Arcosanti mintavárost: arra mutatna példát, hogyan lehet a természetben okozott károk minimalizálásával emberi közösséget létrehozni és működtetni. Az utópisztikus formavilágú, számos képzőművészeti alkotással díszített betontömbök építésében több ezer önkéntes működött közre, manapság pedig évente ötvenezer látogatót fogadnak. A kilencvenet hamarosan betöltő Soleri a kritikák ellenére sem volt hajlandó ütemtervet készíteni a város befejezéséhez.

Szkieletor, Krakkó, Lengyelország
1975 - ?

:image_49641
Krakkó legmagasabb épülete 1981 óta áll befejezetlenül, a nehéz gazdasági körülményekre hivatkozva akkor állították le építését. Képzeljük el: mintha az Árpád-hídi metrómegállónál levő tb-székház harminc éve üresen meredezne. A Szkieletor pedig húsz méterrel még annál nagyobb: 94 méter magas. Ahelyett, hogy az eredeti terveknek megfelelően egy műszaki szervezet székháza lett volna, a csontváztorony sokkal kalandosabb módon került be a város történetébe: a Szkieletor nevet a nyolcvanas évek Lengyelországában rendkívül népszerű He-Man képregénysorozat egyik koponyafejű gonosz főhőséről kapta. Az utóbbi években több befektető is érdeklődött iránta, de mindegyiket elriasztották a bontás vagy az átalakítás magas költségei.

Ryugyong Hotel, Phenjan, Észak-Korea
1987 - 2012?

:image_49642
360 ezer négyzetméteres alapterülete, 330 méter magasra nyúló 105 emelete messze Észak-Korea legnagyobb épületévé teszi a Ryugyong Hotelt. A jelenlegi diktátor apja, Kim Ir Szen apja túl nagyot álmodott: az óriáshotelnek 1989-ben kellett volna nyitnia, de a szerkezetkész állapotig is csak 1992-re jutottak el, akkor pedig az egész építkezés leállt. Szakértők azt is kétlik, az országban egyáltalán rendelkezésre állnak-e a megfelelő kapacitások; állítólag a beszerelt felvonók nem jutottak el a felső szintekre. Tavaly egy távközlési vállalat vette birtokba a tornyot, amely észak-koreai illetékesek szerint három év múlva, Kim Ir Szen születésének centenáriumára kívülről befejezi a munkákat – az épület sorsa azonban továbbra is kérdéses, hiszen Észak-Koreában sok dologra szükség van, de egy 3000 szobás szállodára biztosan nincs.

Tüskecsarnok, Budapest, Magyarország
1993 - ?

:image_49638
A csúfos sorsra jutott 1996-os budapesti EXPO egyik helyszínének készült a Lágymányos sportközpontja, amelynek tervezésére 1993-ban nyerte el a megbízást a Hungária körúti Domus-áruház épületéről ismert Lázár Antal építészirodája. Bár a területet az eredeti terveknek megfelelően, több-kevesebb sikerrel az oktatás vette birtokba 1996 után, az egyetemi használatra szánt Tüskecsarnok és az uszoda építése 50%-os készültségnél leállt. Az utóbbi években többször is nekifutottak, hogy eredeti céljaira vagy kongresszusi központként befejezzék, de ezidáig sikertelenül. A világ mindenesetre már megismerte: a kopár belső szolgált a Hellboy 2 forgatási helyszínéül 2007-ben. Mostanság félő, hogy a Műegyetem Q épülete is hasonló sorsa jut: a tavaly nyáron megkezdett építkezés megakadt, miután a finanszírozó pénzintézet kihátrált a projekt mögül.

Az új World Trade Center, New York, Egyesült Államok
2002 - 2037?

:image_49643
A szeptember 11-i merényleteket követően a World Trade Center tulajdonosa, a Silverstein Properties és a várost képviselő Port Authority nehezen egyezett meg az újjáépítés kérdésében. Végül a múzeum és emlékhely mellé öt torony épül a Ground Zero helyére öt különböző mester tervei alapján; a beruházó állítja, hogy 2013-ra már minden készen is lesz. Az ingatlanpiaci és gazdasági érdeklődést elemző Cushman & Wakefield azonban néhány hete kiszivárogtatta: elemzésük szerint legkorábban 2037-re készülhet el a teljes komplexum, egyes tornyok építése pedig két évtizeden belül meg sem indul. A legutóbbi hírek alátámasztják ezt a pesszimizmust: miután a brit Richard Rogers bejelentette, hogy a gazdasági válság miat kénytelen alkalmazottjai negyedétől megválni, a WTC általa tervezett, 71 emeletes tornyának építése is leállt.

new york, wtc, budapest, world trade center, sagrada familia, templom, richard rogers, tüskecsarnok, barcelona, st john the divine, lázár antal, antoni gaudí, sagrada família, nürnberg, kongresshalle, acrosanti, paolo soleri, ludwig ruff, franz ruff, krakkó, ryugyong hotel, phenjan, észak-korea Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317