Logomain

Károly herceg bojkottjára szólít fel a brit építészek krémje

By Rénes Judit 2009. május 11. 20:29

szerk at hg dot hu

Jóllehet a kiszivárogtatott hírek szerint Károly herceg holnapi ünnepi beszédével megtörni készül a jeget a brit építészkamarával, a RIBA-val, a szakma jelesei a demokrácia elveire hivatkozva a The Guardian hasábjain bojkottra szólítják fel kollégáikat. Mint ismeretes, a trónörökös és a szervezet között negyedszázada mérgesedett el végletesen a viszony, amikor a kortárs architektúrát következetesen ellenző walesi herceg gennyes fekélynek nevezte a National Gallery bővítését.

Jóllehet a kiszivárogtatott hírek szerint Károly herceg holnapi ünnepi beszédével megtörni készül a jeget a brit építészkamarával, a RIBA-val, a szakma jelesei a demokrácia elveire hivatkozva a The Guardian hasábjain bojkottra szólítják fel kollégáikat. A trónörökös és a szervezet között negyedszázada mérgesedett el végletesen a viszony, amikor a kortárs architektúrát következetesen ellenző walesi herceg gennyes fekélynek nevezte a National Gallery bővítését.

Prince_medal_1_web20130601-27858-139saaz.gallery

Nem ígérkezik zökkenőmentesnek a Royal Institute of British Architects fennállásának 175. évfordulóját ünneplő holnapi rendezvény. A Chelsea Barracks Richard Rogers-féle beépítésének terve ugyanis elindított egy eseményláncolatot, amely kétségesség teszi, valóban eltemetheti-e a 25 éve kiásott csatabárdot Károly herceg és a RIBA. A trónörökös hivatalos rezidenciájaként szolgáló Clarence House néhány napja tájékoztatta a szaksajtót, hogy a walesi herceg kifejezetten békés hangnemet szándékozik megütni a mindkét fél számára fontos közös ügyről, a fenntartható építészetről és az architektúra nyelvezetéről szóló beszédében.

Jóllehet Károly szerepvállalása elvileg történelmi jelentőségű, a szakma egy része nem felejt, és a múlt ismeretében keményen lép fel. A visszavágás immár a brit nemzeti sajtóban zajlik. Nemrég a világ vezető építészei ítélték el a The Sunday Timesban publikált közleményben a trónörököst amiatt, hogy beavatkozott a demokratikus döntéshozatal folyamatába, és levélben szólította fel a katari fejlesztőt, hogy ne építse meg Rogers üveg-acél épületeket elképzelő tervét, sőt ehhez az emír segítségét kérte. Az ügy a kamara tagságának kettészakadásával fenyeget, ugyanis a konzervatív alternatív tervet kidolgoztató herceget védelmébe vette a RIBA tradicionalista tagozata. A szervezet elnöke, Sunand Prasad nyílt levélben kérte a trónörököst az intervenciótól való tartózkodásra. A polémia most még tovább erősödik: a szakma krémjéhez tartozó Will Alsop, Chris Wilkinson, Ted Cullinan, Ian Ritchie, MJ Long, Piers Gough, Tony Fretton és Paul Ahrends, valamint az elismert kritikus, Paul Finch a The Guardian hasábjain a walesi herceg holnapi beszédjének bojkottjára hívják fel kollégáikat.

Ahrends személyesen is érintett az ügyben, mivel műhelye tervezte a Károly herceg által óriás gennyhólyagnak titulált bővítést 1984-ben. Az építészek arra hívják fel a figyelmet, hogy a trónörökös felélesztette a nyolcvanas években használt technikáját, hogy kedvenc hagyományőrző stílusa javára kitúrja a kortárs architektúrát a fejlesztésekből. A levél aláírói figyelmeztetnek rá: a Chelsea Barracks kapcsán tanúsított erőszakos beavatkozást minden eszközzel meg kell akadályoznia a szakmának, mert itt már nem az építészeti jelleg a tét, hanem a demokrácia elveinek érvényesülése. A találkozó előtt egy nappal közzétett írás nagy visszhangot keltett; egyelőre mindenki csak találgat, milyen légkörben zajlik majd a RIBA születésnapi ünnepsége.

építészet, nagy-britannia, london, örökségvédelem, kritika, ian ritchie, will alsop, riba, tony fretton, évforduló, jubileum, piers gough, károly herceg, chelsea barracks, chris wilkinson, ted cullinan, mj long, paul ahrends Icon_print

Charles Correa, a RIBA aranyérmének győztese, Károly herceg és Michael Manson RIBA-elnök 1984-ben, a díjátadó előtt

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317