Logomain

Hetvenezres megastadion épül a 2014-es Ázsiai Játékokra

By Kovács Dániel 2009. május 7. 16:17

szerk at hg dot hu

Öt év múlva a dél-koreai Incheon városa ad helyet az Ázsiai Játékoknak, a régió legnagyobb sporteseményének, amelyet 1951 óta rendez meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ázsiai szekciója. A formatervezés és az építészet terén globális léptékben is vezető szerepre törő Dél-Korea természetesen nem hagy ki egy ilyen ziccert: a központi stadionra nemzetközi pályázatot írtak ki, a nyertes pedig a szakma egyik legjobbja, a HOK Sport által nemrég létrehozott Populous lett. A hetvenezer fős létesítményt világraszóló látványosságnak szánják. <br/>

Öt év múlva a dél-koreai Incheon városa ad helyet az Ázsiai Játékoknak, a régió legnagyobb sporteseményének, amelyet 1951 óta rendez meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ázsiai szekciója. A formatervezés és az építészet terén globális léptékben is vezető szerepre törő Dél-Korea természetesen nem hagy ki egy ilyen ziccert: a központi stadionra nemzetközi pályázatot írtak ki, a nyertes pedig a szakma egyik legjobbja, a HOK Sportból nemrég létrehozott Populous lett. A hetvenezer fős létesítményt világraszóló látványosságnak szánják.

Incheon120130601-27858-1y8ccyc.gallery

A 400 millió amerikai dollárba kerülő, multifunkcionális sportlétesítmény hatalmas közparkkal együtt épül fel a játékok idejére; azt követően pedig a helyi igényekhez fazonírozzák, és befogadóképességét 30 ezer főre csökkentik. A helyszín a részben a brit Terry Farrell tervei alapján épült, Dél-Korea nemzeti légikikötőjeként szolgáló incheoni nemzetközi reptér és a 70 kilométerre fekvő főváros közti terület: akik tehát Szöulból érkeznek, elsőként ezzel az épülettel találkoznak majd.

A látványos ívekkel kiképzett park és az ugyancsak lendületes formák uralta stadion némileg a 2012-es londoni olimpia létesítményeit idézi – nem véletlenül, a Populous ugyanis az ottani központi aréna építésében is szerepet vállalt. A cégnek egyébként ez az első koreai megbízása, de már számos ígéretes referenciával dicsekedhet, mint a Suncorp stadion Brisbane-ben vagy a New York-i Yankees új otthona. Incheonban a helyi Heerim Architects & Planners építésziroda lesz a partnerük, a tervezési munka nagy része pedig a brisbane-i regionális irodában zajlik majd. Incheonban egyébként több nagyszabású beruházás is folyamatban van: épül egy új városnegyed Daniel Libeskind tervei alapján, egy 2013-ra befejezni tervezett felhőkarcoló pedig egészen 446 méterig nyúlna a közelben.

építészet, incheon, sportlétesítmény, dél-korea, stadion, hok sport, populous, koreai építészet, ázsiai játékok Icon_print

A 2014-es Ázsiai Játékok stadionjának látványterve, Incheon

A 2014-es Ázsiai Játékok stadionjának látványterve, Incheon

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317