Logomain

Megnyitott Törökország első nő által tervezett mecsete

By Kovács Dániel 2009. május 7. 14:23

szerk at hg dot hu

Nemzetközi szellem dominál Isztambul legújabb mohamedán imahelyén, a Sakirin-mecsetben. <br/>

Nemzetközi szellem dominál Isztambul legújabb mohamedán imahelyén, a Sakirin-mecsetben. Az ajtót William Pye brit designer tervezte, a látványos szökőkutat és a kristálycsillárt Kínában gyártották. A legnagyobb attrakció azonban, hogy a mecset belsőépítésze a gyengébbik nem soraiból került ki. Az eddig főleg luxuslakásokkal foglalkozó Zeynep Fadillioglu az első nő, aki Törökország fővárosában részt vehetett egy mecset tervezésében.

Firstotbedesignedbywomen_x20130601-27858-cu9tqm.gallery

A Sakirin-mecset minden elegáns kortárs vonása ellenére az iszlám építészet hagyományaiból indul ki: elegáns kupolája és karcsú tornyai az Isztambul látképét domináló számtalan más mecsethez igazodnak. A kivitelezésben és a gyártásban is javarészt helyi mesteremberek vettek részt, az azonban újdonság, hogy a kezüket női szakember vezette. Fadillioglu a Husrev Tayla építész által készített vázlatterveket dolgozta ki részleteiben; a tervezőnő az 1923-ban létrejött török szekuláris állam gyermekeként tekint magára, aki tiszteli a hagyományokat, de tisztában van saját jogaival is.

A mecsetet egy módos arab-török család rendelte meg az elhunyt édesanya emlékére. A tervezőnő szerint ez is szerepet játszhatott abban, hogy ő kapta a megbízást. Egy nő újszerű nézőpontot vihet az iszlám szakrális épületek tervezésébe – magyarázta Fadillioglu a BBC-nek. „Többet foglalkozom az esztétikai oldallal és többet a közösségi vonásokkal. Ahelyett, hogy jelképet emelnék, megpróbálok olyan valóban Isten jelenlétét tükröző helyet létrehozni.”

Az első, nő által tervezett török mecset mégis jelképes erejű lehet a jelenlegi politikai helyzetben, amikor a szekuláris állam hívei és muszlim hívők közötti szakadék soha nem látott mélységűre nőtt; egy múlt havi felmérés szerint a lakosság 68%-a érzékeli ezt a konfliktust. Júliusban az iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja csak egy hajszállal kerülte el a betiltást; az alkotmánybíróság végül bírsággal sújtotta a szekuláris állam veszélyeztetéséért. Fadillioglu azonban meglepően kevés ellenállást tapasztalt munkájával kapcsolatban, bár a helyszín Isztambul egyik leginkább vallásos negyede. A tervezőnő azt mondja: leginkább nyugati gyökerekkel bíró barátai ellenezték, hogy elvállalja a mecset tervezését, mert úgy vélték, ezzel feladná a demokratikus eszméket.

építészet, szakrális építészet, mecset, isztambul, törökország, zeynep fadillioglu, török építészet Icon_print

A 40 méteres kupolájú Sakirin mecset kortárs módon értelmezi újra a hagyományos iszlám művészetet

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317