Logomain

Trópusi kertes lakóhidat építenének a Temze fölé

By Rénes Judit 2009. május 5. 16:45

szerk at hg dot hu

Boris Johnson londoni polgármester üzletekkel és kertekkel bővített lakóhidat építene a Temze fölé. A Waterloo és a Blackfriars hidak között ívelő új átkelőt a francia Antoine Grumbach 35 emeletes ikertornyot elképzelő korábbi díjnyertes tervére alapoznák.

Boris Johnson londoni polgármester üzletekkel és kertekkel bővített lakóhidat építene a Temze fölé. A Waterloo és a Blackfriars hidak között ívelő új átkelőt a francia Antoine Grumbach 35 emeletes ikertornyot elképzelő korábbi díjnyertes tervére alapoznák.

Thameswithlondoneye_x20130601-27858-1r5ox7b.gallery

A vízhasználatot, a zöld területeket és a tömegközlekedés reformját középpontba állító konzervatív polgármester a környezetbarát formában visszatérő piros Routemaster busz és a jövőre megvalósuló automata biciklikölcsönző rendszer után a hidakra vetette vigyázó tekintetét. Ötlete korántsem először vetődik fel, hiszen a brit főváros – akárcsak Budapest – elszigetelődött folyójától, a Temzén kevés az átkelő, és a partok zöme kiaknázatlan lehetőségeket rejt magában. 

A mai firenzei Ponte Vecchióhoz, illetve az eredeti London Bridge-hez hasonlóan kereskedelmi, szórakoztató és lakófunkcióknak otthont adó, élénk forgalmú „élő hídra” a Királyi Művészeti Akadémia már 1996-ban kiírt egy tervpályázatot, amelyet Antoine Grumbach nyert meg. A francia építész az átkelő északi végénél egy 35 emeletes, a függőhíd pilonjául is szolgáló ikertornyot képzelt el luxuslakásokkal, míg a déli hídfőnél hatalmas, üvegházszerűen fedett zöldterületet alakított ki trópusi kertekkel. Koncepciója szerint a hídpálya hosszát üzletek, éttermek és szórakozóhelyek foglalnák el, így az átkelő éjjel-nappal benépesülne, és teljes értékű negyedként szervesülne a városba. 

Ha Grumbach terve a 80 millió fontos költségvetési limit miatt nem is épülhet meg egy az egyben, Boris Johnson várospolitikai tanácsadója, Anthony Brown a francia elképzelésből kiindulva felvázolt néhány megoldást a lakóhídra. A projektet a London First befektetői csoport finanszírozná; azt egyelőre nem tudni, mikorra készülhetne el a Waterloo és a Blackfriars hidak között ívelő különleges új átkelő.

építészet, városfejlesztés, nagy-britannia, london, boris johnson, híd, urbanisztika, temze, london bridge, átkelő, antoine grumbach, lakóhíd, ponte vecchio Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317