Logomain

Két építész a világ 100 legbefolyásosabb embere közt

By Kovács Dániel 2009. május 4. 13:23

szerk at hg dot hu

Az 2002-es svájci EXPÓ-ra épített felhőházukkal világhírűvé vált Elizabeth Diller és Ricardo Scofidio közösen kerültek fel a Time magazin 2009 száz legbefolyásosabb emberét tartalmazó listájára. Az Európában kevésbé ismert, de az Egyesült Államokban élvonalbelinek számító építészduó olyan, néhol kissé meglepő nevekkel szerepel együtt a lajstromban, mint Michelle Obama, Zac Efron vagy Lang Lang. <br/>

Az 2002-es svájci EXPÓ-ra épített felhőházukkal világhírűvé vált Elizabeth Diller és Ricardo Scofidio közösen kerültek fel a Time magazin 2009 száz legbefolyásosabb emberét tartalmazó listájára. Az Európában kevésbé ismert, de az Egyesült Államokban élvonalbelinek számító építészduó olyan, néhol kissé meglepő nevekkel szerepel együtt a lajstromban, mint Michelle Obama, Zac Efron vagy Lang Lang.

Boston_ica20130601-27858-knvn6q.gallery

Az 54 esztendős Elizabeth Diller és a 74 éves Ricardo Scofidio építészházaspár; közösen működtetett stúdiójukhoz 2004-ben társult a nevét is adó Charles Renfro. A műhely New York-ban működik, bár Diller (akárcsak világhírű kollégája, Daniel Libeskind) lengyel származású: Lodzban született. A stúdió első nagy hírverést kapott munkája a 2002-es svájci EXPO alkalmával egy tó fölé épített, mesterséges ködbe burkolózó Blur Building volt. Azóta több nagyszabású munkára nyertek el megbízást: 2006-ben fejezték be Boston új kortárs művészeti központját, ők irányítják a New York-i Lincoln Center teljeskörű felújítását, júniusban pedig megnyit egy rendhagyó munkájuk, a várost átszelő régi magasvasúti pálya felhasználásával épített park, a High Line. A Time szerkesztőinek elismerését azonban nemcsak megépült vagy építés alatt álló házaikkal, hanem teoretikus műveikkel is kivívták, amelyekhez több közt Kubrick és Duchamp munkásságából merítettek ihletet.

A Time százas listáján néhány egészen meglepő név is szerepel a Művészek és előadók szekciójában Diller és Scofidio mellett. A világhírű zongorista, Lang Lang vagy Tom Hanks színész mellett szerepel a High School Musical-filmekből ismertté vált Zac Efron, Jay Leno televíziós műsorvezető és a Grand Theft Auto számítógépes játékot kiötlő testvérpár, Sam és Dan Houser is.

építészet, new york, usa, egyesült államok, diller scofidio + renfro, amerikai építészet, elizabeth diller, ricardo scofidio, charles renfro Icon_print

Diller, Scofidio + Renfro: Institute of Contemporary Art, Boston

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317