Logomain

Francia sztárépítész építi újjá a bolgár fővárost

By Kovács Dániel 2009. április 30. 09:51

szerk at hg dot hu

Tíz év alatt készülhet el Szófia új központja Dominique Perrault munkájával. <br/>

Tíz év alatt készülhet el Szófia új városközpontja a Francia Nemzeti Könyvtár épületével világhírűvé vált tervező, Dominique Perrault munkájával. A különféle állami intézményeknek otthont adó új negyed építése Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök és építész öccse, Georgij fejéből pattant ki, a megvalósításra kiírt pályázat fináléjában pedig olyan nevek csaptak össze, mint Zaha Hadid, Norman Foster, Massimiliano Fuksas és a végső nyertes Perrault.

Szofia20130601-27858-ylt4ae.gallery

A tervek szerint két hónapon belül már alá is írják a szerződést a győztessel, aki kiválasztja együttműködő bolgár partnerét. A finanszírozás kérdése még nem tisztázott, de az bizonyosnak tűnik, hogy magántőkét is bevonnak, akár Public-Private-Partnership formájában. Az új városközpont javarészt állami intézményeknek ad majd helyet a város legfontosabb közlekedési ütőere, a hatsávos Tsarigrad sugárút környékén, ahol már jelenleg is a Bolgár Tudományos Akadémia több részlege, illetve számos szálloda működik. A finalisták terveit kiállítják a szófiai Külföldi Művészetek Nemzeti Galériájában.

Dominique Perrault a négytornyos Francia Nemzeti Könyvtár óta tagja az építészek nemzetközi elitcsapatának. Az építészeti és urbanisztikai diploma megszerzése után Perrault 1981-ben nyitotta meg saját irodáját Párizsban, és 1989-ben pályázaton nyerte el a megbízást a nemzeti bibliotéka megtervezésére, amelynek épületéért aztán Mies van der Rohe-díjjal jutalmazták. Ma Luxembourgban és Madridban is működtet irodákat, de a világ számos tájára dolgozik. Utóbbi munkái közül említésre méltó a San Pellegrinóban épülő gyógyfürdő, az Ekler Dezsővel közösen tervezett, hamarosan elkészülő budapesti Krisztina Palace, illetve a szentpétervári Marinszkij-színház bővítése, amely valószínűleg nem épülhet fel eredetileg tervezett formájában.

építészet, balkán, urbanisztika, várostervezés, dominique perrault, francia építészet, bulgária, szófia, kelet-európa Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317