Logomain

Az oslói opera Európa legjobb épülete

By Kovács Dániel 2009. április 29. 15:47

szerk at hg dot hu

120130601-27858-sm43jv.gallery

A Snøhetta tervezte oslói operaház - Kép © AFP

220130601-27858-47k97s.gallery

A Snøhetta tervezte oslói operaház - Kép © AFP

320130601-27858-1ho1gls.gallery

A Snøhetta tervezte oslói operaház - Kép © AFP

Galeria20130601-27858-ebkt4e.gallery

A Snøhetta tervezte oslói operaház - Kép © AFP

A jéghegyre emlékeztető, fehérmárvánnyal burkolt új oslói operaház kapja idén a Mies van der Rohe-díjat – tette közzé az Európai Bizottság és a világhírű építészről elnevezett barcelonai alapítvány. Ezzel beigazolódtak a korábbi sejtések, az öt finalista közül ugyanis a norvég Snohetta tervezte operaházat tartották a legtöbben esélyesnek az EU legfontosabb építészeti elismeréseként számon tartott díjra. <br/>

A jéghegyre emlékeztető, fehérmárvánnyal burkolt új oslói operaház kapja idén a Mies van der Rohe-díjat – tette közzé az Európai Bizottság és a világhírű építészről elnevezett barcelonai alapítvány. Ezzel beigazolódtak a korábbi sejtések, az öt finalista közül ugyanis a norvég Snohetta tervezte operaházat tartották a legtöbben esélyesnek az EU legfontosabb építészeti elismeréseként számon tartott díjra.

A 2002-ben elkészült új alexandriai könyvtárral egy csapásra világhírűvé vált Snøhetta 340 induló közül viheti haza a hatvanezer eurós díjat. Új oslói operaházuk a legnagyobb kulturális célú épület Norvégiában hétszáz év óta. A 36 ezer fehér kőelemmel burkolt épület, amely mintha a norvég főváros tengeröbléből emelkedne ki, az első eleme a kikötő átfogó rehabilitációjának, amelyen azóta további eredményeket is hirdettek. Az enyhén lejtős, köztérként funkcionáló tetők újradefiniálják épület és közönségének viszonyát, és máris nagy népszerűségnek örvendenek az Oslóba érkező turisták és a városlakók körében. A javarészt kézműves munkával készült faborítással ékes belső tereket a neves izlandi képzőművész, Ólafur Elíasson több alkotása díszíti. A 38 500 négyzetméteres épület nem kevesebb, mint 1100 helyiségből áll; a 4,5 milliárd norvég koronára taksált beruházást a tervezettnél három hónappal korábban és háromszázmillióval olcsóbban fejezték be.

Az operaház korábban több fórumon sikert aratott, és komoly esélyes volt a Brit Insurance Design Award-ra, az Egyesült Királyság legfontosabb formatervezési elismerésére is. (Azt végül a másik favorit, Shepard Fairey Obama-plakátja nyerte el.) Kulturális kategóriában a Snohetta műve vitte a pálmát a World Architecture Awards legutóbbi fordulóján. A kétévente odaítélt Mies van der Rohe-díj tulajdonképp az európai építészszakma támogatását jelenti, a zsűriben ugyanis számos neves mester, például Luis M. Mansilla, Carme Pinós vagy Vasa J. Perović is ott ültek. Az elnök Francis Rambert „a városnak adott ajándékként”, az „energiák katalizátoraként” méltatta az operaházat.

A zsűri a fiatal tehetségek közül díjazásban részesítette a STUDIO UP két építészét, Lea Pelivant és Toma Plejićet a horvátországi Koprivnica gimnáziumáért.

építészet, operaház, kulturális központ, oslo, norvégia, snohetta, 2009, mies van der rohe-díj, norvég építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317