Logomain

Leszedték a keresztvizet az olimpiai médiaközpontról

By Rénes Judit 2009. április 28. 20:37

szerk at hg dot hu

Alaposan leszedte a keresztvizet a brit építésfelügyelet, a CABE a 2012-es londoni olimpia eddig is vitatott létesítményéről, a két épületből álló nemzetközi médiaközpontról. A hatóság szerint a rendkívül gyenge építészeti terv megvalósítása szégyent hozna az ötkarikás játékokra, amit nem áll módjában támogatni.

Alaposan leszedte a keresztvizet a brit építésfelügyelet, a CABE a 2012-es londoni olimpia eddig is vitatott létesítményéről, a két épületből álló nemzetközi médiaközpontról. A hatóság szerint a rendkívül gyatra minőségű építészeti terv megvalósítása szégyent hozna az ötkarikás játékokra, amit nem áll módjában támogatni.

Media_centre_rps20130601-27858-1p6qu9h.gallery

Jó ideje rájár a rúdra az egyébként is költségvetési gondokkal küzdő londoni olimpia legfontosabb kommunikációs létesítményére. A húsz-huszonötezer főnyi újságíró, fotós és tévés stáb hátterét biztosító médiaközpontról 2008 elején derült ki, hogy az eredetileg tervezett 134 millió fontos összeg többszörösébe fog kerülni. Költségcsökkentési okokból novemberben közölték, hogy az épület többtucatnyi bárja és étterme nem épül meg; ehelyett a médiamunkások egy, a szomszédos telken felhúzott nagyméretű sátorban étkezhetnek. A kormányzat jelenleg háromszáz millió fontra becsüli az építkezés költségeit. A terveken a BBC médiaközpontját is felépítő, valamint az olimpiai falu rendezési tervének készítésében közreműködő Allies & Morrison építésziroda dolgozott az RPS-szel együtt. 

Decemberben azt jelentette be a játékok előkészítését felügyelő Olympic Delivery Authority (ODA), hogy teljes egészében közpénzből fedezik a kivitelezés költségét, mivel a magántőke bevonásával felépíteni tervezett létesítmény iránt egyszerűen nem volt érdeklődés a befektetők részéről. A médiaközpont eredetileg az Igloo ingatlanbefektető részleges finanszírozásával készült volna, ám a cég nem talált hitelezőt a beruházáshoz. Partnere visszalépése ellenére a beruházás kivitelezését pályázaton elnyerő Carillion maradt a médiaközpont építője.

A márciusban bemutatott látványtervek végül 355 millió fontos büdzsét irányoztak elő a részben állandó, részben ideiglenes szerkezetként megépülő komplexumra. A két építésziroda 29 ezer négyzetméteren és négy emeleten alakítaná ki a sajtóközpontot, amelynek helyiségeit irodaként hasznosítanák a játékok után. A másik, kétszintes épületben 50 ezer négyzetmétert foglalnának el a tévé- és rádióstúdiók; ezt kreatív cégek és felsőoktatási intézmények vennék később birtokba.

A kiegészítő funkciókkal, többek közt a legfontosabb infrastrukturális elemekkel összekötő 200 méteres szervízutcával és 12 ezer négyzetméteres catering-faluval bővített tervekről azonban most lesújtó véleményt közölt a brit építésfelügyelet, a CABE. A testület közleménye szerint az RPS jegyezte stúdióépület építészeti terve szerfölött gyatra minőségű, az alaprajz bizarr és elnagyolt, az összhatást pedig rendkívül banálisnak minősítette. Az Allies & Morrison sajtóközpontja is megkapta a magáét: igaz, ezt mindössze további finomítást igénylő monolitszerű tömbnek nevezték. A BD Online szaklap olvasói ugyancsak nincsenek elragadtatva: többek szerint raktárházat idéznek az épületek.

A CABE az egész beépítési terv átgondolását szorgalmazza, sokkal meggyőzőbb javaslatokkal és szofisztikáltabb építészeti megoldásokkal, amelyek éppúgy vonatkoznak a burkolatokra és a bejáratokra, mint az ablakokra és a tetőszerkezetre. A testület szokatlanul negatív ítélete kínosan érinti az ODA-t, mivel a szervezők az előzetes építési engedély birtokában már meg is rendelték az alapozási munkálatokat. Ők kompaktnak és célszerűnek tartják az épületeket, és a határidők szorítása miatt is azt ígérik, hogy a kényszermódosítások dacára időben el fog készülni a komplexum.

építészet, nagy-britannia, london, olimpia, 2012, londoni olimpia, allies & morrison, rps, médiaközpont, cabe Icon_print

A londoni olimpiai médiaközpont sokat szapult terve

A lesújtó ítéletet kapott londoni médiaközpont a csatorna partján

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317