Logomain

Szakadással fenyeget a londoni megafejlesztés vitája

By Rénes Judit 2009. április 28. 13:48

szerk at hg dot hu

Az elmúlt két hét vitái után a brit építészkamara, a RIBA és a szakma kettészakadásával fenyeget a londoni Chelsea Barracks-fejlesztés ügye. Károly herceg drasztikus beavatkozására reagált előbb a szakmai szervezet elnöke, majd a trónörököshöz nyílt levelet intéztek a világ vezető építészei is. A tovább görgő vitába most beszállt a RIBA konzervatív építészeti csoportja, amelynek tagjai teljes mellszélességgel támogatják a walesi herceg által megbízott Quinlan Terry idejétmúlt alternatív tervét, és harcba szállnak a tradicionalista irányzat mellett.

Az elmúlt két hét viharos fejleményei után a brit építészkamara, a RIBA kettészakadásával fenyeget a londoni Chelsea Barracks-fejlesztés ügye. Károly herceg drasztikus beavatkozására reagált előbb a szervezet elnöke, majd a trónörököshöz nyílt levelet intéztek a világ vezető építészei is. A tovább görgő vitába most beszállt a RIBA konzervatív építészeti csoportja, amelynek tagjai teljes mellszélességgel támogatják a walesi herceg által megbízott Quinlan Terry idejétmúlt alternatív tervét, és harcba szállnak a tradicionalista irányzat mellett.

Charlesinlondon_x20130601-27858-ung1tf.gallery

A sors iróniája, hogy Károly herceg és a RIBA 25 év ellenségeskedés után éppen elásni készült a csatabárdot, amikor a Chelsea Barracks rehabilitációs célú, egymilliárd fontos beépítési terve kivágta a biztosítékot a trónörökösnél. A kortárs építészet harcos önjelölt prófétájaként ismert walesi herceg két hete ugyanis alkalmatlannak és érzéketlennek minősítette a világhírű sztárépítész, Richard Rogers üveg-acél pavilonokat és impozáns zöldterületeket elképzelő koncepcióját, sőt levélben szólította fel a katari fejlesztőt, hogy ne építse meg a beruházás részét képező hi-tech lakótornyot, amihez az emír segítségét kérte. Mindeközben megbízta Quinlan Terry-t, a konzervatív építészet egyik vezéralakját, hogy dolgozzon ki alternatív tervet a Chelsea Barracks beépítésére; a végeredmény az Evening Standard kritikusa szerint egy retrográd, "felturbózott Christopher Wren-vízió" lett. 

A gyors reakcióval Ken Livingstone ex-polgármester mellett a RIBA elnöke sem késlekedett. Sunand Prasad udvarias hangnemű levélben kérte Károlyt, hogy a jövőben hagyjon fel az intervencióval a teljesen jogszerű, az egyeztetések nyomán többször felülvizsgált és módosított rehabilitációs terv kapcsán, és engedje akadálytalanul érvényesülni az engedélyezési procedúrát. Az elnök indoklása szerint a demokratikus folyamatot megkérdőjelező magatartás oda vezethet, hogy a döntésben érintett felek nem lesznek képesek külső befolyásoltság nélkül minden szempontból megalapozott megoldást találni. 

A szakma jelesei egyöntetűen kiálltak a projekt mellett. A The Sunday Times április 19-ei lapszámában hozta le a Károlynak címzett közös nyilatkozatot, amelyet olyan Pritzker-díjas sztárépítészek írtak alá, mint Zaha Hadid, Norman Foster, Frank Gehry, Renzo Piano, Jacques Herzog és Pierre de Meuron, illetve Jean Nouvel. Szintén csatlakozott hozzájuk a fiatalabb generáció egyik vezéralakja, David Adjaye. A világhírű szakemberek elítélték a trónörököst amiatt, hogy „kiváltságos helyzetével visszaélve” beavatkozott a Rogers-féle fejlesztésbe, illetve királyi kapcsolatainak bevetésével próbál gátat vetni a korszerű terv megvalósulásának. A levél tartalma szerint egy mai demokráciában alapvető követelmény, hogy a herceg magánvéleménye és kulisszák mögötti lobbizása ne lehessen elfogadott eszköz a nyílt és demokratikus tervezési folyamat megakadályozására. Az építészek azért ragadtak tollat, mert a napilap arról számolt be: Károly hercegnek máris sikerült befolyását latba vetve rábeszélnie a katari fejlesztőt, hogy az üveg és acél építőanyagok helyett a hagyományosabb követ és téglát használja. 

A nyilvános polémiába most az építészkamara 50 irodát tömörítő konzervatív tagozata is beszállt, és teljes mellszélességgel Károly védelmére kell. A tradicionalisták azzal érveltek, hogy a trónörökös a tervezési folyamatból „kirekesztett” helyi lakosok érdekében jár el, de egyúttal megtámadták a brit építésfelügyeleti szervet (CABE) is, amely ugyancsak áldását adta Rogers tervére. A konzervatív tagozat bejelentette: hatalmas kampányt indítanak a döntéshozó szervezetek modernista dominanciája ellen, azzal a követeléssel, hogy minden jelentős fejlesztés tervét először bocsássák nyilvános szavazásra. Az engedélyeztetési procedúra új eleme részletes és hosszas kidolgozást igényelne, viszont demokratizálná a kizárólag építészeti szakemberek bevonásával zajló, meglehetősen bonyolult eljárást – mondta a csoport újonnan kinevezett elnöke, Ali Sagharchi. A tradicionalisták szerint a lakosság zömében pozitívan fogadta Károly herceg beavatkozását, és ideje aktívan felvállalni az örökség védelméért folytatott harcot.

Brian Waters, a tanácsadó építészek szövetségének (ACA) elnöke ezzel szemben a RIBA oldalán, a trónörökös ellen mozgósította a tagságot. A szakember elmondta: a chelsea-i lakosok közül százötvenen jöttek el a nyilvános egyeztetésre, és véleményüket is figyelembe vették. Waters fölöttébb károsnak nevezte Károly herceg intervencióját. Azt egyelőre nem tudni, hogy a londoni megafejlesztés ügye hogyan érinti a walesi herceg és a RIBA köztudottan terhelt viszonyát, amelyben éppen az építészkamara májusban esedékes 175. jubileuma hozhat pozitív fordulatot. A trónörökös még tavaly vállalta el a felkérést, hogy gesztusértékű beszédet mondjon az ünnepségen. 

építészet, városfejlesztés, nagy-britannia, london, örökségvédelem, kritika, riba, richard rogers, sunand prasad, károly herceg, rehabilitáció, chelsea barracks, ali sagharchi, brian waters Icon_print

Károly herceg 2008 decemberében felszólal a londoni fenntarthatósági konferencián

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317