Logomain

Nem épül a világ legnagyobb épülete

By Kovács Dániel 2009. április 27. 15:17

szerk at hg dot hu

Tavaly év végén újabb mérföldkőhöz ért a világ legnagyobb épülete, a Moszkvai Crystal Island története: a helyi hatóságok jóváhagyták a tervezési eredményeket, így a londoni Foster & Partners tovább dolgozhatott a munkán. A gazdasági válság hatására azonban az orosz ingatlanpiac és építőipar is megtorpant. Míg az ugyancska Fosterék tervezte Oroszország-torony fejlesztője nagy csinnadrattával, Amerikát kárhoztatva halasztotta el építkezését, a Csystal Island-et terveztető STT Group a lehető legnagyobb csendben tette ugyanezt. <br/>

Tavaly év végén újabb mérföldkőhöz ért a világ legnagyobb épülete, a Moszkvai Crystal Island története: a helyi hatóságok jóváhagyták a tervezési eredményeket, így a londoni Foster & Partners tovább dolgozhatott a munkán. A gazdasági válság hatására azonban az orosz ingatlanpiac és építőipar is megtorpant. Míg az ugyancsak Fosterék tervezte Oroszország-torony fejlesztője nagy csinnadrattával, Amerikát kárhoztatva halasztotta el építkezését, a Crystal Island-et terveztető STT Group a lehető legnagyobb csendben tette ugyanezt.

Crystal_island20130601-27858-v67l4n.gallery

A minden komolyabb lefújt projektről, leépítő irodáról beszámoló szakmai sajtóig el sem jutott a hír: pedig a 450 méter magasságával és 2,5 millió négyzetméteres területével a világ legnagyobb házának címére pályázó Crystal Island nem épül tovább. A hatalmas sátorra emlékeztető, bevallottan „önálló mikrokozmoszként” működő minivárost nem hiába hasonlították többen Bábel tornyához: a munkálatokat a világon átsöprő gazdasági krízis hatására határozatlan időre leállította a fejlesztő.

A Kremltől légvonalban mindössze 7,5 kilométerre fekvő Nagatino-félszigetre tervezett építményt közös tető alá összefogott önálló, multifunkcionális városnegyednek tervezték. A gigantikus tetőszerkezet szerepe, hogy védelmet nyújtson Moszkva szélsőséges klímája ellen – Fosteréknek egy kisebb hasonló művük, ha a határidőkből kicsúszva is, de épül már a kazah fővárosban.

építészet, moszkva, oroszország, foster & partners, gazdasági válság, brit építészet, crystal island Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317