Logomain

Alternatívák egy vonzóbb, élhetőbb, értékesebb pesti zsidónegyedre

By Rénes Judit 2009. április 27. 19:50

szerk at hg dot hu

Van más lehetőség is, mint a védett városrész tönkretételének folytatása. Az autentikusabb, vonzóbb, élhetőbb, fenntarthatóbb és minden szempontból értékesebb régi pesti zsidónegyed megteremtésére irányuló elképzeléseit mutatja be átfogó kontextusban, díjnyertes építészeti tervekkel, írásokkal és a társművészetek eszközeivel az ÓVÁS! Egyesület kiállítása a Centrális Galériában. Az Alternatív gondolatok a zsidónegyedről című, május 12-éig látogatható tárlatot április 28-án, kedden 18 órakor Konrád György nyitja meg.

Van más lehetőség is, mint a védett városrész tönkretételének folytatása. Az autentikusabb, vonzóbb, élhetőbb, fenntarthatóbb és minden szempontból értékesebb régi pesti zsidónegyed megteremtésére irányuló elképzeléseket mutatja be átfogó kontextusban, díjnyertes építészeti tervekkel, írásokkal és a társművészetek eszközeivel az ÓVÁS! Egyesület kiállítása az N&n rendezésében a Centrális Galériában. Az Alternatív gondolatok a zsidónegyedről című, május 12-éig látogatható tárlatot április 28-án, kedden 18 órakor Konrád György nyitja meg.

Kazinczy20130601-27858-1nmr216.gallery

Aki ma végigsétál az UNESCO által 2002 óta védett régi pesti zsidónegyed utcáin, akár azt is hiheti, hogy most ért véget a második világháború. A negyed egyes részein üres telkek, lakóktól kiürített,üzleti élettől megfosztott, pusztuló műemlék lakóházak, csak homlokzatukat és első traktusukat őrző házroncsok látványa fogad. A lakótelepet idéző új házakban sincs élet: az új épületek, átjáróházak kísértetiesek, az üzletek helyén többnyire mélygarázslehajtó tátong.Úgy tűnik, Pest egykor legélénkebb és legizgalmasabb kereskedőnegyedét lakók és üzletek nélküli fantomváros váltja fel. A városképet meghatározó zsinagógák mellett a védett városnegyedben csak azok a részek élnek, azok tartották meg történelmi kisugárzásukat, jellegzetes hangulatukat, ahol komolyabb változások, bontások és építkezések még nem történtek.

Itt nyílnak egyre-másra a fiatalok és külföldiek által kedvelt alternatív kávéházak, üzletek, kulturális helyek is. Az átalakulás jellege - nyilvánvaló kudarc. A városrész életét és látványát a befektetői fejlesztések nem felértékelték, hanem egyértelműen tönkretették, hatásukra a kivételes hely értéke jelentősen csökkent. A káros folyamat minden nemzetközi és hazai tiltakozás ellenére sem állt le, töretlenül folytatódik. Ebben a kritikus helyzetben újabb kísérletet teszünk a jelenlegi szemlélet és gyakorlat megváltoztatására: a nemzetközi és országos védettségnek és az UNESCO elvárásainak megfelelő új tervek kialakítására.

Alternatív tervünk bemutatásával gondolkodási és cselekvési folyamatot szeretnénk elindítani, azért, hogy a jelenleg érvényes szabályozási terveket mielőbb felfüggesszék és meginduljon a valódi rehabilitáció megvalósítása. Nem gondoljuk, hogy a mi tervünk az egyetlen lehetséges megoldás, de hiszünk abban, hogy egy újfajta, ehhez hasonló gondolkodásnak és szemléletnek kell érvényesülnie. Ez hozhat valódi,hosszú távú felértékelődést, társadalmi, kulturális, idegenforgalmi és gazdasági hasznot egyaránt. A politikai szándékon és akaraton múlik, hogy ami a vélt gazdasági érdekek és a kialakult érdekszövetségek miatt lehetetlennek tűnik, mégis megtörténjék.

Lehet kevesebbet, kisebbet, de értékesebbet építeni, lehet történelmi épületek rendbe hozásával, jobb lakókörülmények megteremtésével, a hagyományok és az emlékezés helyszíneinek védelmével, a közlekedés környezeti terheinek erőteljes csökkentésével, kertek, parkok kialakításával, a kulturális és vallási élet segítésével hosszú távon jól működő, élettel teli, vonzó városrészt kialakítani, ahogy sikerült - és komoly felértékelődéshez vezetett – Európa összes városában, nyugaton és keleten, Párizsban, Berlinben, Prágában, Krakkóban, Varsóban egyaránt. Miért ne lehetne itt is?

Az alternatív terv és a kiállítás anyagának készítői: Perczel Anna: koncepció, városépítészet; Catherine Szántó: tájépítészet, közlekedés; Magyar Ádám: építészet; Bencze-Kovács Virág: közlekedés; Ladányi János: társadalmi kérdések; Doleschall Tamás: gazdasági háttér; Baranyai Ildikó: digitális térképek; Káli Béla: építészet; Martin Fejér: gettófalak fotói; Martin Fejér, Jávor István: kinagyított fotók; Kaszics Bálint: modell

A tervek és írások mellé „Egy kis város” címen dokumentumfilm készült az itt működő alternatív kulturális és vallási közösségek képviselőivel. Ezt a kiállítás időtartama alatt előzetesként, még vágatlan formában vetítjük. A film alkotói: Jávor István és Szegő Dóri. A Belső-Erzsébetváros modelljét a Karlsruhei Urbanisztikai Egyetem hallgatói készítették.

Elképzeléseink, gondolataink mellett bemutatunk néhány erre a negyedre készült pályázatot, diplomamunkát. Köztük vannak a 2005-ös nemzetközi EUROPAN pályázat zsidó negyedre készített díjnyertes terve, az ÓVÁS! ésaz OCTOGON folyóirat Király utca 40-re 2006-ban kiírt pályázatának két első díjas terve, a 2008-ban végzett magyarországi építészhallgatók, valamint a németországi, karlsruhei városépítészeti kar e negyed területére 2009-ben készített diplomamunkái.

Az alternatív terv kialakítása külső szakértők bevonásával a Soros Alapítvány segítségével történt. A kiállítás megrendezését a Soros Alapítvány, a Budapest Bank Budapestért Alapítvány és az OSA támogatása tette lehetővé.

Helyszín: Centrális Galéria, Nyílt Társadalom Archívum, 1051 Budapest, Arany János utca 32.

Rendező: N&n

Megnyitó: 2009. április 28., kedd, 18 óra - Konrád György

Megtekinthető: 2009. május 12-éig naponta 10 és 18 óra között, kivéve hétfőn.

Forrás: Centrális Galéria/ÓVÁS! Egyesület sajtóközleménye

További információ: ovasegyesulet@gmail.com, www.ovasegyesulet.hu

építészet, városfejlesztés, budapest, örökségvédelem, unesco, urbanisztika, zsidónegyed, óvás! egyesület, centrális galéria, nyílt társadalom archívum, n&n Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317