Logomain

Vidéki városokat fejleszt Lévai Balázs az MTV 1-en

By Kovács Dániel 2009. április 27. 13:17

szerk at hg dot hu

Egyedülálló programot indít a köztévé Lévai Balázs producer, A Nagy Könyv, a Dob+basszus vagy a Társulat kapcsán megismert műsorvezető részvételével. A Mi kis városunk ötletgazdája a British Council; a műsorban magyar városok polgárai és várostervező-szakértők vetélkedjenek egy-egy település élhetőbbé tételéért. Budaörsön, Egerben és Salgótarjánban már le is forgatták az egyes epizódokat, ezen kívül Dunaújváros, Nyíregyháza, Pécs, Hódmezővásárhely és Tata kap főszerepet egy-egy rész erejéig a játékban. <br/>

Egyedülálló programot indít a köztévé Lévai Balázs producer, A Nagy Könyv, a Dob+basszus vagy a Társulat kapcsán megismert műsorvezető részvételével. A Mi kis városunk ötletgazdája a British Council; a műsorban magyar városok polgárai és várostervező-szakértők vetélkedjenek egy-egy település élhetőbbé tételéért. Budaörsön, Egerben és Salgótarjánban már le is forgatták az egyes epizódokat, ezen kívül Dunaújváros, Nyíregyháza, Pécs, Hódmezővásárhely és Tata kap főszerepet egy-egy rész erejéig a játékban. Az első adást vasárnap, április 26-án vetítette a köztévé.

Nagykonyv20130601-27858-tuyuym.gallery

A brit "Future City Game" játékot a British Council fejlesztette ki és a Studio Metropolitanával közösen valósítja meg. A játékban városukat szerető helyi lakosok keresnek kreatív megoldásokat egy-egy városrész jövőjére. A városfejlesztési játéknak kettős célja van. Egyrészt a városvezetők kreatív és újszerű ötleteket kaphatnak városuk lakóitól miközben megtapasztalhatják a párbeszédben rejlő lehetőségeket. Másrészt a városlakókat segíti abban, hogy a város adottságain, lehetőségein, problémáin gondolkodjanak, továbbá megerősíti őket abban, hogy ők is beleszólhatnak és részesei lehetnek a várostervezésnek.

„ Ez egy fura, egyedi tematikájú műsor: várostervező játék. Az alap egy, a British Council által fejlesztett formátum, amely eredetileg nem is tévére született; ez a változat saját fejlesztés, a világon először nálunk kerül bemutatásra. Egy létező városrendezési- várostervezési problémára kell megoldást találni. Mi legyen egy házzal, egy utcával, egy térrel, egy vidámparkkal vagy akár egy szigettel? Két csapat vetélkedik egymással. Az egyik laikus városlakókból, a másik dörzsölt profikból áll. 48 órájuk van a tervezet elkészítésére. Az első nap reggelén a helyi polgármester kihirdeti a feladatot, a két csapat elindul, terepszemlét tart, vitatkozik, villámszerűen megvalósíthatósági tervet állít elő. Funkciótervek, koncepciók születését várjuk, mindenképpen valami olyat kell kitalálni, ami még nincs. A végén egy öttagú, helyiekből álló zsűri dönti el, hogy melyik ötlethalmaz a nyertes, s azt a helyi önkormányzat beveszi a fejlesztési tervébe. Ha a későbbiekben a nyolc város közül akár csak egy helyen is megvalósul valami, az már komoly eredmény. A műsor leginkább az együttgondolkodásról szól, hogy a hivatalok nyitottak legyenek a civil városlakóktól érkező javaslatokra” - mondja Lévai Balázs.

Forrás: sajtóközlemény

városfejlesztés, urbanisztika, magyarország, eger, pécs, mtv, hódmezővásárhely, lévai balázs, mtv 1, dunaújváros, nyíregyháza, tata, salgótarján, budaörs Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317