Logomain

Magyar építészkarrier Kaliforniában

By Kovács Dániel 2009. április 24. 13:00

szerk at hg dot hu

Modaa_cikkep20130601-27858-1351klv.gallery

Studio Pali-Fekete Architects: MODAA Building, Culver City cikkép

Cikkep_kiallitas20130601-27858-ge48aq.gallery

A MODAA-galéria nyitó kiállítása 2005-ben, Chuck Arnoldi festménygyűjteményével és Cherril Ekstrom szobraival.

Epiteszkarrier_7820130601-27858-v0zdzy.gallery

Magyar építészkarrier Kaliforniában

Modaa_iroda20130601-27858-1vndesh.gallery

A Studio Pali-Fekete Architects irodája a MODAA Building-ben - Kép © SPF:a

Sharpe_recidence20130601-27858-1qv7iyv.gallery

Studio Pali-Fekete Architects: Sharpe-ház, Somis, Kalifornia - Kép © SPF:a

Brosmith20130601-27858-1u3lave.gallery

Studio Pali-Fekete Architects: Brosmith-ház, Beverly Hills, Kalifornia - Kép © SPF:a

Caverhill_res20130601-27858-1d0ae8e.gallery

Studio Pali-Fekete Architects: Caverhill-ház, Los Angeles, Kalifornia - Kép © SPF:a

Wildwood_school20130601-27858-4jvuxr.gallery

Studio Pali-Fekete Architects: Wildwood School, Los Angeles, Kalifornia - Kép © SPF:a

Somis_barn20130601-27858-56dy0q.gallery

Studio Pali-Fekete Architects: Somis-i takarmánytároló, Somis, Kalifornia - Kép © SPF:a

Galeria20130601-27858-qut0fr.gallery

Ízelítő a Studio Pali-Fekete Architects munkáiból galéria - Kép © SPF:a

Páli Zoltán és Fekete Judit építészirodája Los Angeles-ben és környékén mutat példát.

Magyar építészként külföldi karrier? Erről alighanem még csak álmodozni sem mer a hazai építészhallgatók többsége. Pedig van, akinek sikerül: dolgozik magyar kolléha a világhírű Herzog & de Meuron irodájában éppúgy, mint a legutóbb Stirling-díjjal kitüntetett brit Feilden Clegg Bradley Studios-nál. Alighanem a legnagyobb sikerek közé sorolhatjuk Fekete Judit történetét, aki a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskola hallgatójából lett több tucatnyi építészt foglalkoztató, sikeres építésziroda vezetője a Los Angeles-szel szomszédos Culver City-ben partnerével, Páli Zoltánnal. A Studio Pali Fekete Architects, azaz röviden az SPF:a sikeresen lavírozik a kemény Los Angeles-i konkurenciaharc közepette, és példaként szolgálhat akár a hazai kollégák számára is.

Beverly Hills, amelyet az átlagmagyar a hasonló című filmsorozatból ismer, az Egyesült Államok hivatalosan is legdrágább városa. A Los Angeles-szel teljesen egybeépült, de formálisan máig önálló település a helyi felső tízezer otthonául szolgál, építészetére pedig a klasszikus modern stílus a jellemző. A városka legújabb kulturális központja a régi posta épületéből alakul át – mégpedig két magyar származású építész munkája nyomán. Az SPF:a elegáns és izgalmas, fémburkolatú tömbbel bővíti a felújítandó, kétszintes hivatalt, így teremtve helyet a Wallis Annenberg Center for the Performing Arts számára. A tervekről egy neves szakmai folyóirat, az Architect’s Newspaper számolt be – itt találkoztunk először az SPF:a, majd nem sokkal később vezető: Fekete Judit és Páli Zoltán nevével.

A két építész eltérő gyökerekkel rendelkezik. Zoltán ötvenhatos szülők gyermekeként Kaliforniában látta meg a napvilágot, és gépészmérnök édesapja ösztökölésére eleinte maga is mérnöknek tanult a Los Angeles-i University of Californián, majd hamarosan váltott, és design-diplomát szerzett. Judit ellenben Pécsett, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán végzett, és 27 esztendősen telepedett le Los Angeles-ben. Mint azt kérdésünkre elárulta, Juditra kevéssé hatott a főiskolai képzés, és sokkal többet tanult a Lantos Ferenc és Apagyi Mária vezette zenei-képzőművészeti kör, a híres Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola foglalkozásain.

A két építész egy Santa Monica-i építészirodában találkozott, ahol Judit egy hete dolgozott, Zoltán ellenben régi kollégaként látogatott el. A két magyar építész laza kapcsolatából 1995-re lett szoros üzleti viszony, amikor a magánpraxisaikat SPF:architects néven olvasztották egybe. Az előzményeket is számolva több mint két évtizede működő irodában a két magyar építész vezetése alatt harminc-negyven munkatárs dolgozik, folyamatos innovációra, nyitottságra és nem kevés ambícióra építve.

A két vezető építész stílusára az amerikai modernizmus, konkrétabban pedig a közös mester: Jerrold Lomax munkássága hatott, akinek nyolcvanadik születésnapját önálló kiállítással is megtisztelték, „The First 80 Years of Jerrold Lomax Architect” címmel. Ezek a gyökerek azonban inkább elméleti, mint gyakorlati jelentőségűek: a megbízásonként és ügyfelekként változó egyedi problémák és a minimalista szemlélet összeegyeztetése adja az iroda munkáinak sajátos arculatát. Erre a nem stíluskategóriákon, hanem gondolkodási metódusokon alapuló munkamódszerre ragyogó példa a Somis Hay Barn. A takarmánytároló homlokzatát a felstócolt szalmabálák képezik, amelyek színe a vágás idejétől és a száradás hosszától függően változik a élénkzöld és a napsárga között, állandóan változó látványt kínálva.

Bár legköltőibb munkájuknak a fenti tárolót tartják, az elmúlt két évtized alatt az SPF:a számos komolyabb feladattal birkózott meg. A Los Angeles-i egyetem számára egy kiszolgált nukleáris reaktor fölé terveztek új kutatóépületet, közreműködtek a világhírű Getty Villa Museum felújítási munkálataiban, a Los Angeles County Museum of Art Renzo Piano tervezte új szárnyának építésével egyidőben ők újíthatták fel a meglévő épületet; technológiai felkészültségüknek pedig a Los Angeles-i Miasszonyunk-katedrálist építő Rafael Moneo, vagy a Walt Disney Concert Hall-on dolgozó Frank Gehry is nagy hasznát vette. Tucatnyinál is több magánvillájuk sorakozik a kaliforniai lankákon. Az iroda széles látókörét mi sem jelzi jobban, mint azok a nemzetközi pályázatok, amelyeken az elmúlt években részt vettek, a Kairóba tervezendő Nagy Egyiptomi Múzeumtól a kínai Zhuhai új operaházáig.

Kérdésünkre Judit megerősítette: az amerikai és a magyar építési metódusok nem elméletükben, inkább gyakorlatukban különböznek, főképp az SPF:a praxisára jellemző családi házak területén. Los Angeles-ben és környékén főleg faszerkezetes házak épülnek, ám az építész feladata „az utolsó csavarig” mindent részletesen megtervezni, a beépített bútoroktól az úszómedencéig; a kivitelezőre semmiféle anyagválasztási vagy tervezési döntés nem marad. A kliensek többségének anyagi helyzete még azt is megengedi, hogy az építészek különféle új eljárásokkal, például a zöld építészet eszközeivel kísérletezzenek. A technológiai innováció ennélfogva legalább akkora szerepet tölt be az SPF:a életében, mint az esztétikum.

Pedig ez sem utolsó. Nem véletlen, hogy az iroda önálló galériát is működtet, a pécsi képzőművészeti hagyományokon edzett ízlésű Fekete Judit kurátorságával. Az SPF:a életfilozófiáját mi sem hirdeti szebben, mint a többszörösen díjazott MODAA-ház Culver City-ben, amely otthont ad az építészirodának, a galéria konferencia- és tanácsteremként is használható kiállítási helyiségeinek, a jónevű Wilson étteremnek és a két vezető építész, valamint gyermekeik, a 13 éves Renzo és a 11 esztendős Karcsi közös otthonának. A legfelső szintről kiválóan látható a híres HOLLYWOOD-felirat, minden vendég nagy örömére. A galéria következő kiállítása az iroda 21. születésnapjára szervezendő retrospektív tárlat lesz, az évek során felhalmozott makettekkel és az elkészült projektek fényképeivel. Az Egyesült Államokban a 21. életév a nagykorúság határa; az SPF:a építészei joggal reménykedhetnek benne, hogy ez a jubileum egy izgalmas felnőttkor kezdetét jelenti.

Az SPF:a munkásságát a közeljövőben részletesen bemutatjuk a hg.hu-n.

építészet, usa, egyesült államok, kalifornia, los angeles, amerikai építészet, studio pali-fekete architects, spf:a, fekete judit, páli zoltán, culver city Icon_print

Studio Pali-Fekete Architects: MODAA Building, Culver City cikkép

A MODAA-galéria nyitó kiállítása 2005-ben, Chuck Arnoldi festménygyűjteményével és Cherril Ekstrom szobraival.

Magyar építészkarrier Kaliforniában

A Studio Pali-Fekete Architects irodája a MODAA Building-ben - Kép © SPF:a

Studio Pali-Fekete Architects: Sharpe-ház, Somis, Kalifornia - Kép © SPF:a

Studio Pali-Fekete Architects: Brosmith-ház, Beverly Hills, Kalifornia - Kép © SPF:a

Studio Pali-Fekete Architects: Caverhill-ház, Los Angeles, Kalifornia - Kép © SPF:a

Studio Pali-Fekete Architects: Wildwood School, Los Angeles, Kalifornia - Kép © SPF:a

Studio Pali-Fekete Architects: Somis-i takarmánytároló, Somis, Kalifornia - Kép © SPF:a

Ízelítő a Studio Pali-Fekete Architects munkáiból galéria - Kép © SPF:a

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317