Logomain

Megfosztottak címétől 9800 indiai építészt

By Kovács Dániel 2009. április 22. 09:17

szerk at hg dot hu

Súlyos következményekkel járt az indiai építészkamara és az illetékes minisztérium közötti viszony elmérgesedése.

Súlyos következményekkel járt az indiai építészkamara és az illetékes minisztérium közötti viszony elmérgesedése közel tízezer szakmabeli számára. Miután nem tettek eleget egy sebtében létrehozott regisztrációs kötelezettségnek, törölték őket a szakmai névjegyzékből, sőt, sokuknak komoly bírságokkal kell szembenézniük. Az ügyből India legsúlyosabb építészeti botránya lehet évtizedek óta; sokan a jelenleg is zajló választások eredményétől várják a megoldást.

Jodhpur20130601-27858-nkhqv8.gallery

A vita azzal kezdődött, hogy az indiai építészek legfőbb szerve visszautasította a Humánerőforrás-fejlesztési Minisztérium jelöltjét az elnökségbe. Bár előírás, hogy a kamara vezetésében kormányzati küldöttnek is lennie kell, a Minisztérium kissé túlreagálta a dolgot: egy hivatalos levélben „a központi kormányzati irányítás megakadályozására tett kísérletként” értékelték a kamara tiltakozását. A két szervezet most egymás hatalmának megkérdőjelezésére játszik, az építészek rovására. A csatában a kamara áll vesztésre, amelytől a minisztérium elvonhatja ellenőrző szerepkörét, ha teljesítményét elégtelennek ítéli meg.

Az építészszervezet ezért szólította fel tagjait regisztrációjuk mihamarabbi megújítására és a vonatkozó okiratok bemutatására. 9800 építészt ugyanis máris kizártak, mivel nem tettek eleget ennek az 1972 óta érvényes kötelezettségnek, egy részüket pedig súlyos bírsággal is sújtották az építészi cím illegális használatáért (hasonló esetre legutóbb Nagy-Britanniában akadt példa). Az indiai kamara attól tart: a kizártak száma még nőhet, ezzel párhuzamosan pedig a szervezet elveszítheti szerepkörének egy részét, amely nemcsak a praxisgyakorlás kontrollját, de az országban működő 135 építészképző intézmény felügyeletét is magába foglalja.

építészet, india, építészetpolitika, ázsia, indiai építészet Icon_print

Az indiai Jodhpur városának jellegzetes színű házai

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317