Logomain

Ezres bankjegybe csavarták bele a litván irodaházat

By Rénes Judit 2009. április 21. 19:51

szerk at hg dot hu

Banknote_lithuania_420130601-27858-w41n5r.gallery

Az RA studija kaunasi bankjegyháza

Pastatas20130601-27858-1j66hv.gallery

Az RA studija kaunasi bankjegyháza

Banknote_lithuania_220130601-27858-1wnb15p.gallery

Az RA studija kaunasi bankjegyháza

Banknote_lithuania_320130601-27858-i08zhn.gallery

Az RA studija kaunasi bankjegyháza

Banknote_lithuania_720130601-27858-2jb86x.gallery

Az RA studija kaunasi bankjegyháza

Banknote_lithuania_920130601-27858-1mrm3tj.gallery

Az RA studija kaunasi bankjegyháza

Pénz nem terem minden bokorban, a jelek szerint épületen azonban igen. A litván nagyváros, Kaunas legújabb turistaattrakcióját nem a történelmi negyedben, hanem a modern városrészen kell keresni. Mammon különös építészeti szentélyét ugyanis körül-körül egy ezres címletű óriás bankjegybe csavarták, amelyet speciális zománcfestékkel vittek fel a homlokzatra.

A pénz nem terem meg minden bokorban, a jelek szerint épületen azonban igen. A litván nagyváros, Kaunas legújabb turistaattrakcióját nem a történelmi negyedben, hanem a modern városrészen kell keresni. Mammon különös építészeti szentélyét ugyanis egy ezres címletű óriás bankjegybe csavarták, amelyet speciális zománcfestékkel vittek fel a homlokzatra.

Az Office Center 1000 ma legalább annyi embert vonz Kaunasban, mint a történelmi városközpontban található barokk városháza vagy a fehér hattyús torony. A feltörekvő progresszív irodák között jegyzett RA studija tervezte irodaházat sokan az egész balti régió legmerészebb és legeredetibb kortárs épületének tartják – nem alaptalanul, jóllehet Zaha Hadid vilniusi Guggenheim Múzeuma valószínűleg el fogja orozni tőle ezt a címet. 

A kaunasi irodaház fluid térszerkezetével és ívelt falaival eleve figyelmet kelt, viszont a valódi meglepetést homlokzatának látványa okozza. A tízemeletes tömböt a nemzeti fizetőeszköz, a litas ezres címletének képe díszíti. A fémesen ragyogó dekoráció a zománcfesték különleges adottságainak köszönhetően idővel megkeményedik és tartós kerámiaburkolattá válik. A bankjegyházat ugyanannyi bírálat érte, mint dicséret, de az építészek állítják: jóval többről van szó, mint Mammon kortárs szentélyéről. 

Litvánia éppen a tervezési fázisban kérte felvételét – sikertelenül – az eurozónába, így a koncepció azon alapult, hogy egy patinás bankjeggyel állítsanak emléket a letűnő nemzeti valutának. Egy 1926-ban, vagyis a két világháború közötti államfüggetlenség időszakában nyomott pénzdarab designját tartották a legszebbnek; a külső falakon elhelyezett 4500 darab, eltérő zománcmintával festett üvegmozaikot Hollandiában gyártották, majd speciális bevonattal a helyszínen tették őket időjárásállóvá. A pénz házát Kaunas északi részén építették fel, hogy ne bontsák meg a historikus városképet. A hasonló a hasonlónak örül mottó jegyében az első irodákat a meghatározó litván nagybankok vették bérbe a ma 85 százalékban hasznosított Office Center 1000-ben.

építészet, irodaház, bankjegy, litvánia, kaunas, litas, office center 1000, zománc, ra studija Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317