Logomain

Begyógyul Budapest egyik utolsó háborús sebe

By Papp Géza 2009. április 20. 13:21

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Cikkep20130601-27858-1b7cfx1.gallery

A Nagyboldogasszony ortodox katedrális a Petőfi téren

Tavoli20130601-27858-1sbfj6w.gallery

A Nagyboldogasszony ortodox katedrális az Erzsébet-híd budai hídfőjétől - fotó © Papp Géza

Tornyok20130601-27858-e1bqxv.gallery

Az ortodox templom rekonstrukció alatt álló toronypárja - fotó © Papp Géza

Foparkany20130601-27858-1rp7sju.gallery

Az ortodox templom főhomlokzatának részlete - fotó © Papp Géza

Allvanyzat_belso_udvar20130601-27858-1esnas.gallery

A rekonstrukcióhoz emelt állványzat a templom melletti udvarból

Szoszek_es_ikonosztaz20130601-27858-1j7iseq.gallery

Az ortodox katedrális gazdagon díszített belső tere - fotó © Papp Géza

Ulessor20130601-27858-1hlbrpe.gallery

Az északi oldal stalluma az ortodox székesegyházban - fotó © Papp Géza

Uvegablak_regi_templommal20130601-27858-up1u4q.gallery

A templom egyik üvegablaka a régi homlokzat ábrázolásával

Galeri20130601-27858-fvogai.gallery

Petófi téri ortodox templom galéria

Újjáépül a Petőfi téri orosz ortodox templom lebombázott déli tornya.

Bár a második világháború már hatvannégy éve véget ért, nyomai ma is felfedezhetőek a fővárosban. Nap mint nap találnak második világháborús lövedékeket, gránátokat, bombákat, és ma is vannak olyan épületek, amelyek magukon viselik a háborús sérülések nyomait. A legismertebb közülük a volt Honvéd Főparancsnokság épülete, amely ma is romosan áll a Dísz téren – és a legfrissebb történések fényében ez még egy ideig így is lesz. Hadtörténészek szerint a budai hegyekben is akadnak még feltáratlan tömegsírok; legutóbb a Moszkva téren találtak csontokat. 2009-ben a háborús sebek száma eggyel csökken: a Petőfi téren álló ortodox templom visszakapja a háborúban leomlott tornyát.

A 18. században sok görög és macedovlach kereskedő telepedett le Pesten, emléküket ma is sok épület és utca őrzi a déli Belvárosban. Eleinte a Szerb utcában ma is álló, barokk templomban tartották istentiszteleteiket, majd 1785-ben úgy határoztak: saját templomot emelnek. Öt évbe telt, míg kijárták hozzá az engedélyt. A templomot Jung József tervei alapján, 1791-94 között építették fel, copf stílusban.

A belső terek díszítményei közül kiemelkednek a Nikolaosz Ioánnu Talidorosz (Jankovics Miklós) egri mester által készített fafaragványok, például a hívek terét és a szentélyt ortodox hagyományok alapján elválasztó, gazdagon díszített ikonosztázon. Az ikonok megfestésére Anton Kuchelmeister bécsi festő kapott megbízást, aki a miskolci és az egri ortodox templomban is dolgozott hazánkban.

1809-re a templomot használatba vették, de tornyai befejezetlenek maradtak. Az egyházközség felkérésére végül a két toronysisak Ybl Miklós tervei alapján, 1872-73-ban készült el, aki ezekben az években többek közt a Szent István Bazilika folytatásával és a ma a Közgáznak helyt adó Fővámház felépítésével foglalkozott. A szokatlan formájú toronysisakok formai párja a Terézvárosi plébániatemplomon található, ugyanis az is Ybl munkája nyomán épült.

1945-ben érte bombatalálat a templomot, a déli torony azóta hiányzott. (Érdekesség, hogy a közeli Belvárosi plébániatemplom egyik sisakját is levitte egy légitámadás, a környékbeli lakosok azonban összegyűjtötték a darabokat, így azt rekonstruálni lehetett a háború után.) Már a következő évben nekiálltak a helyreállításnak, az azonban 1949-ben, a kommunista hatalomátvételt követően abbamaradt. A fő állagmegóvási munkákat elvégezték, és az ólomüveg ablakok is helyükre kerültek. 1953-ban a homlokzatot tatarozták, 1972-től pedig teljesen helyreállították a templomot, csak a déli torony maradt csonka. A rendszerváltás utáni első évtizedben az ikonosztáz is megújult; legutóbb a tetőszerkezetet tették rendbe.

A templom körül sokáig folyt a jogvita. A második világháború előtt ugyanis a görögöké volt a templom, és az istentiszteletek is ezen a nyelven folytak. Az ötvenes évek elején azonban az orosz ortodoxia kapta meg az épületet (ezért folyhatott tatarozás 1953-ban). A templom hivatalos neve ma is Nagyboldogasszony orosz ortodox székesegyház; maga Putyin elnök is meglátogatta 2006-ban, és egy ikont adományozott a templom javára. E vizit alkalmával kapta vissza Magyarország a sárospataki könyvtár 136 kötetét, cserébe a magyar állam pénzéből és az ortodox egyház által gyűjtött adományokból közösen finanszírozzák a budapesti főtemplom helyreállítását. Pontosabban: a magyar állam finanszírozta a szakmai anyagok, tervek elkészítését.

Érdekes, de a jelenlegi déli toronycsonk sem eredeti: az 1970-es évek elején történt felújításkor építették vissza. A jelenleg zajló munkálatokkal sem készül el teljesen a templom. A toronysisak külön projekt lesz, addig egy ideiglenes tető védi a felépítményt az időjárástól. A jelenlegi építkezés 200 ezer euróból valósul meg, a toronysisak ennek a háromszorosába is kerülhet majd. Ehhez ma is keresnek támogatókat. A templom teljes felújítását is szeretnék elérni; ennek teljes költségét félmilliárd forintra becsülik.

budapest, örökségvédelem, papp géza, templom, magyarország, belváros, rekonstrukció, helyreállítás, ortodox templom, petőfi tér, jung józsef, ybl miklós, belvaros Icon_print

A Nagyboldogasszony ortodox katedrális a Petőfi téren

A Nagyboldogasszony ortodox katedrális az Erzsébet-híd budai hídfőjétől - fotó © Papp Géza

Az ortodox templom rekonstrukció alatt álló toronypárja - fotó © Papp Géza

Az ortodox templom főhomlokzatának részlete - fotó © Papp Géza

A rekonstrukcióhoz emelt állványzat a templom melletti udvarból

Az ortodox katedrális gazdagon díszített belső tere - fotó © Papp Géza

Az északi oldal stalluma az ortodox székesegyházban - fotó © Papp Géza

A templom egyik üvegablaka a régi homlokzat ábrázolásával

Petófi téri ortodox templom galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317