Logomain

Nyilvánosan elítélik Károly herceget a világ leghíresebb építészei

By Rénes Judit 2009. április 20. 16:54

szerk at hg dot hu

Közös nyilatkozatban ítélik el a világ vezető építészei Károly herceget, aki a kortárs architektúra kritikusaként legutóbb drasztikusan beavatkozott a londoni Chelsea Barracks-fejlesztésbe. A The Sunday Times hasábjain közzétett levél aláírói között megtalálható az építészeti Nobelnek számító Pritzker-díj hat kitüntetettje: Zaha Hadid, Frank Gehry, Norman Foster, Renzo Piano, Jacques Herzog és Pierre de Meuron, valamint Jean Nouvel is.

Közös nyilatkozatban ítélik el a világ vezető építészei Károly herceget, aki a kortárs architektúra kritikusaként legutóbb drasztikusan beavatkozott a londoni Chelsea Barracks-fejlesztésbe. A The Sunday Times hasábjain közölt levél aláírói között megtalálható az építészeti Nobelnek számító Pritzker-díj hat kitüntetettje: Zaha Hadid, Frank Gehry, Norman Foster, Renzo Piano, Jacques Herzog és Pierre de Meuron, valamint Jean Nouvel is.

Charlesinlondon_x20130601-27858-1iz29gg.gallery

Összefogott a globális építészet krémje neves kollégájuk, az ugyancsak Pritzker-díjas Richard Rogers projektjének védelmében. Hiába támogatja ugyanis a szakma és a városvezetés a Chelsea Barracks egymilliárd fontos költségvetésű, rehabilitációs célú beépítési tervét, Károly herceg kirohanása még a korábbiaknál is sötétebb árnyékot vet London fejlesztésére. A trónörökös egy hete érzéketlennek és alkalmatlannak minősítette Rogers acél-üveg pavilonokat és impozáns zöldterületeket elképzelő koncepcióját, de ennél is tovább ment. Levélben szólította fel a katari fejlesztőt, hogy ne építse meg a beruházás részét képező hi-tech lakótornyot, amihez az emír közbenjárását kérte. Mindeközben megbízta Quinlan Terry konzervatív építészt, hogy dolgozzon ki alternatív tervet a Chelsea Barracks beépítésére; a végeredmény az Evening Standard kritikusa szerint egy retrográd, „felturbózott Christopher Wren-vízió” lett. 

Akcióját ezúttal többen nem hagyták szó nélkül. Ken Livingstone expolgármester már másnap üzent utódának, Boris Johnsonnak, hogy a nyilvánosság előtt haladéktalanul vegye védelmébe Rogers tervét, és egyértelműen tudassa, hogy a brit főváros építészete nem lehet a walesi herceg privát szeszélyének tárgya. A Brit Építészek Királyi Intézete, a RIBA elnöke udvarias levélben kérte Károlyt, hogy a jövőben hagyjon fel az intervencióval a teljesen jogszerű, az egyeztetések nyomán többször felülvizsgált és módosított rehabilitációs terv kapcsán, és engedje akadálytalanul érvényesülni az engedélyezési procedúrát. Sunand Prasad szerint a demokratikus folyamatot megkérdőjelező magatartás oda vezethet, hogy a döntésben érintett felek nem lesznek képesek külső befolyásoltság nélkül megalapozott megoldást találni. 

A szakma művelői is egyöntetűen kiálltak a projekt mellett. A The Sunday Times tegnapi lapszámában hozta le a Károlynak címzett közös nyilatkozatot, amelyet olyan Pritzker-díjas sztárépítészek írtak alá, mint Zaha Hadid, Norman Foster, Frank Gehry, Renzo Piano, Jacques Herzog és Pierre de Meuron, illetve Jean Nouvel. Szintén csatlakozott hozzájuk a fiatalabb generáció egyik vezéralakja, David Adjaye. A világhírű szakemberek elítélik a trónörököst amiatt, hogy „kiváltságos helyzetével visszaélve” beavatkozott a Rogers-féle fejlesztésbe, illetve királyi kapcsolatainak bevetésével próbál gátat vetni a korszerű terv megvalósulásának. A levél tartalma szerint egy mai demokráciában alapvető követelmény, hogy a herceg magánvéleménye és kulisszák mögötti lobbizása ne lehessen elfogadott eszköz a nyílt és demokratikus tervezési folyamat megakadályozására. 

Az építészek azért ragadtak tollat, mert a napilap arról számolt be: Károly hercegnek máris sikerült befolyását latba vetve rábeszélnie a katari fejlesztőt, hogy az üveg és acél építőanyagok helyett a hagyományosabb követ és téglát használja. Ha az ügy folytatódik, félő, hogy az eredeti tervek helyett erős Quinlan Terry-hatás tükröződik majd a kifejezetten 21. századi stílusúnak szánt városrészen – ez pedig minden döntéshozói szinten olyan lavinát indítana el, amely ismét hosszú időre visszavethetné az építészkamara és a trónörökös 25 év ellenségeskedés után éppen rendeződni látszó viszonyát.

építészet, zaha hadid, renzo piano, városfejlesztés, nagy-britannia, london, frank gehry, jean nouvel, kritika, norman foster, david adjaye, richard rogers, károly herceg, rehabilitáció, jacques herzog, pierre de meuron, chelsea barracks, levél, sunday times Icon_print

Károly herceg 2008 decemberében felszólal a londoni fenntarthatósági konferencián

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317