Logomain

Először tervez Angliában az építészet friss Nobel-díjasa

By Rénes Judit 2009. május 4. 15:27

szerk at hg dot hu

Nagy-Britannia kortárs építészeti élményparkjának egyik legkülönlegesebb házát tervezte a nemrég Pritzker-díjjal kitüntetett svájci Peter Zumthor. A Devonban épülő, modernista felfogású kő-üveg épület egyben a világhírű alkotó első megvalósuló munkája lesz a szigetországban.

Nagy-Britannia kortárs építészeti élményparkjának egyik legkülönlegesebb házát tervezte a nemrég Pritzker-díjjal kitüntetett svájci Peter Zumthor. A Devonban emelendő modernista kő-üveg épület egyben a világhírű alkotó első megvalósuló munkája lesz a szigetországban.

Zumthordevonihaza20130601-27858-1wxo0mb.gallery

Amint arról korábban beszámoltunk, a 2009-es Pritzker-díjjal az elmúlt másfél évtized egyik legmeghatározóbb, a helyi értékekben gyökerező regionális építészetet a modernitás számára újjáalkotó, lírai hangú tervezőt jutalmazták. Az elsősorban hazai épületeiről, főként Vals csodaszép fürdőjéről ismert Zumthor életművének kisebb része valósult meg külföldön. Köztük is olyan többszörös díjnyertes és a szakmai csúcsteljesítmények között számon tartott munkák találhatóak, mint a kölni Kolumba Múzeum és a Fülei Szent Miklós kápolna. 

A szakma legrangosabb elismerése felgyorsította a kezdettől fogva önálló utat járó,minden sztárallűrtől mentes Zumthor első nagy-britanniai tervének engedélyezését is. A devoni tájba fenségesen illeszkedő, a kő szilárdságát és az üveg légiességét egybeoldó ház a Living Architecture építészeti élménypark legújabb remekét jelenti majd a maga merész visszafogottságával.

Az egyedülálló kezdeményezést azzal a céllal hívták életre, hogy a közönség közelről megismerje a kortárs architektúra eredményeit. A brit Nord Kentben, a holland MVRDV és a norvég JVA Suffolkban, míg a Hopkins iroda Norfolkban emel kiemelkedő színvonalú és a jövőbe mutató házakat. Jóllehet az érintett műhelyek nem nyilatkoztak saját munkáikról, a Living Architecture szóvivője szerint a kísérleti projekt már májusban elindulhat.

építészet, nagy-britannia, peter zumthor, devon, living architecture, építészeti élménypark Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317