Logomain

Közel két kilométeres lesz Bulgária második Duna-hídja

By Kovács Dániel 2009. április 16. 11:37

szerk at hg dot hu

A Megyeri-híd azonban nemcsak hosszban és szépségben előzi meg: olcsóbb is. <br/>

A tavaly megnyílt Megyeri-híd nem sokáig birtokolhatja a legújabb dunai átkelő megtisztelő címét: a tervek szerint jövőre elkészül a közös román-bolgár folyószakasz második modern hídja. Nincs mitől tartanunk: a magyar kolléga hosszban és szépségben megelőzi – és még olcsóbb is.

Roman-bolgar_hid20130601-27858-1txcneo.gallery

Az új híd a romániai Calafat és a bulgáriai Vidin városait köti majd a 796. folyókilométernél össze kétsávos vasútvonallal és négy sávnyi közúttal. A 2007 májusában megkezdett építkezést Spanyolország egyik legrégebbi építőipari vállalkozása, a Fomento de Construcciones y Contratas kivitelezi, javarészt bolgár alvállalkozókkal.

A Calafat-Vidin híd tervei

Az 1971 méter hosszú, a Duna egy szigete által két részre bontott építmény terveit a Fernández Casado S.L. készítette. Az átkelő egyik szakasza a Megyeri-hídhoz hasonló, ferdekábeles struktúra lesz, a másik feszített vasbetonszerkezettel épül meg. A tervek szerint 2010-ben átadandó híd a Drezdát és Isztambult (Budapest érintésével) összekötő IV. számú páneurópai közlekedési folyosó részét képezi majd, mint Magyarországon az M1 és az M5 autópályák. A tervezett 225 millió eurós költségvetés a jelenlegi árfolyamon mintegy 65,7 milliárd forint – a hatsávos, ám kötöttpályát nem tartalmazó Megyeri-híd teljes büdzséjét 63 milliárdra teszik.

A Calafat-Vidin híd építése

A folyónak ezen a szakaszán komoly múlttal dicsekedhet a hídépítés: a Vaskaputól keletre 103-105 között már Trajanus császár építetett átkelőt Damaszkuszi Apollodorus tervei alapján. A maga idejében ez az 1135 méteres szerkezet a világ leghosszabbja volt. Bár Aurelianus császár a légiók daciai kivonulásakor leromboltatta, a téglapillérek maradványait a folyó ma is őrzi. A történelmi feljegyzések szerint Nagy Konstantin a 4. században ugyancsak építtetett egy átkelőt a folyó legalsó szakaszán – ez a több mint 2400 méter hosszú híd javarészt fából készült, és közel négy évszázadig használták.

építészet, híd, európai unió, románia, calafat, vidin, bulgária, calafat-vidin híd Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317