Logomain

Újabb felhőkarcolót támadtak meg a brit örökségvédők

By Rénes Judit 2009. április 15. 21:44

szerk at hg dot hu

Újabb ütközettel folytatódik Londonban a gigászok csatája: a brit örökségvédelem nyilvánosan kirohant az Allies and Morrison belvárosba tervezett toronytriója ellen. A világörökségi helyszínek rálátási sávjába belelógó felhőkarcolók örök vita tárgyát képezik, amit az UNESCO tavalyi ultimátuma és Károly herceg rendszeres támadásai is nyomatékosítanak.

Újabb ütközettel folytatódik Londonban a gigászok csatája: a brit örökségvédelem nyilvánosan kirohant az Allies and Morrison belvárosba tervezett toronytriója ellen. A világörökségi helyszínek rálátási sávjába belelógó felhőkarcolók örök vita tárgyát képezik, amit az UNESCO tavalyi ultimátuma és Károly herceg rendszeres támadásai is nyomatékosítanak.

1200521_allies_morrison_waterloo20130601-27858-affo5z.gallery

Az English Heritage-nek néhány hónappal ezelőtt már sikerült ötven méterrel „lefejeznie” Rafael Vinoly üvegkéményes ökofelhőkarcolóját a híres ipari műemlék, a Battersea Power Station mellett – más lapra tartozik, hogy a tervet azóta különböző tényezők hatására teljesen megváltoztatták. A világörökségileg védett várossziluettet befolyásoló magasházakat Boris Johnson konzervatív polgármester sem kedveli túlzottan, a walesi herceg pedig minden esetben erősen hallatja a hangját. Károlyt legutóbb a brit építészkamara, a RIBA volt kénytelen írásban megkérni rá, hogy többé ne avatkozzon be a Chelsea Barracks-fejlesztés sorsába. 

A belvárosi magasházak kivitelezését így sem sikerül maradéktalanul megakadályozni; már épül Renzo Piano szépségével is kiemelkedő Üvegszilánkja, amely 310 méteres magasságával országos rekorder lesz, hiába rótta meg érte a városvezetést az UNESCO és a trónörökös is. Az örökségvédők kereszttüzébe most egy újabb projekt került. A vád szerint az Allies and Morrison iroda Elizabeth House-beépítésének részét képező három iroda-, illetve lakótorony „súlyosan veszélyezteti” a Westminster-együttesre nyíló történelmi panorámát, sőt a nemrég felújított Royal Festival Hall és a Nemzeti Színház tömbjének látványát is károsítja. 

A támadást az váltotta ki, hogy ma indult el a Temze déli partjának egymillió fontos beruházása. Az English Heritage közölte: nincs ellenükre a terület rehabilitációja és a magasházak építése, amennyiben nincs a közelben világörökségi helyszín. Októberben egyszer már kivívták a BBC médiaközpontját és az olimpiai falu rendezési tervét is jegyző építésziroda haragját, amikor az örökségvédelem nyomására a helyi civil szervezetek azzal az indokkal kérették be felülvizsgálatra a terveket, hogy azok tartalma sérti a jogszabályokat. A projekt leállítására ugyanakkor nincs sok esélyük, mert a koncepcióra tavaly a kerületi önkormányzat és a londoni polgármesteri hivatal is áldását adta.

építészet, torony, felhőkarcoló, városfejlesztés, nagy-britannia, london, örökségvédelem, kritika, világörökség, magasház, allies and morrison, elizabeth house Icon_print

Az Allies Morrison három tornyos beépítése a Waterloo Station mellett

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317