Logomain

Svájci tervező kapja az építészet Nobel-díját

By Martinkó József 2009. április 14. 10:22

szerk at hg dot hu

A 65 éves Zumthor személyében a regionális építészetet a modernitás számára újjáalkotó tervezőt jutalmazzák. <br/>

Régi adóságát törlesztette a világ legmagasabban jegyzett építészeti díjának kuratóriuma, amikor 2009-ben a svájci Peter Zumthornak adta az építészet Nobel-díjaként emlegetett Pritzker-díjat. A hétvégi bejelentéshez képest bő egy hónap múlva megrendezésre kerülő Buenos Aires-i díjátadó ünnepség alkalmával a most hatvanöt éves Zumthor személyében az elmúlt másfél évtized egyik legmeghatározóbb, a helyi értékekben gyökerező regionális építészetet a modernitás számára újjáalkotó, lírai hangú tervezőt jutalmazzák.

Zumthor20130601-27858-mpq3lj.gallery

Zumthor a világ építészetének az a szereplője, akitől talán legtávolabb áll a sztárkultusz. Visszavonultan él, s ritkán ad interjút, mindazonáltal minden átadott épülete publikációk százain köszön vissza. Fő művei, illetve legtöbb munkája Svájchoz kötődik, ám egy-egy alkotása Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Angliában, Norvégiában, Finnországban, USA-ban is megépült.

Legtöbben talán mégis egy svájci falusi fürdő épületéről, a természetes kő és beton építészetének meseszép együttálásaban létrehozott Vals fürdőről is merik, ami 1996-ban épült. Thomas J. Pritzker, a Hyatt alapítvány elnöke indoklásában mégis két Kölnhöz kötődő, nemrégiben elkészült munkát, azaz a Kolumba Múzeum épületét, s a Fülei Szent Miklós kápolnát emelte ki.

Lord Palumbo, a Pritzker-díj bizottságának elnöke ugyanakkor az alkotó viszonyát hangsúlyozta az építészet univerzális történetével, s a helyi kulturális értékekkel. A százezer dollárral és egy bronz plakettel járó elismerést egyébként nem először nyerte el svájci építész, ugyanis 2001-ben a pekingi olimpiai stadiont is jegyző Jacques Herzog és Pierre de Meuron már megkapta ugyanezt a kitüntetést.

építészet, pritzker-díj, díj, peter zumthor, 2009, pritzker, svájci építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317