Logomain

A világ legnagyobb építészirodája bővíti San Francisco kortárs múzeumikonját

By Kovács Dániel 2009. április 11. 20:53

szerk at hg dot hu

A Gensler, a földkerekség legtöbb építészt foglalkoztató irodája kapta a megbízást a San Francisco Museum of Modern Art épületének bővítésére. Az 1995-ben befejezett, Mario Botta olasz építész tervezte tömb a kortárs múzeumépületek egyik legismertebbike és a város világszerte ismert ikonja, így a Gensler számára komoly kihívás lehet a terület megduplázódásával járó bővítés. De valószínűleg képesek lesznek megbirkózni a feladattal: ez az iroda tervezi például Kína legmagasabb irodaházát is Shanghai-ban. <br/>

A Gensler, a földkerekség legtöbb építészt foglalkoztató irodája kapta a megbízást a San Francisco Museum of Modern Art épületének bővítésére. Az 1995-ben befejezett, Mario Botta olasz építész tervezte tömb a kortárs múzeumépületek egyik legismertebbike és a város világszerte ismert ikonja, így a Gensler számára komoly kihívás lehet a terület megduplázódásával járó bővítés. De valószínűleg képesek lesznek megbirkózni a feladattal: ez az iroda tervezi például Kína legmagasabb irodaházát is Shanghai-ban.

Mario_botta_sf20130601-27858-x2ddl5.gallery

A 4600 négyzetméternyi plusz alapterület megteremtésével teljesen újrarendezik a múzeum gyűjteményét – erre a gyors növekedés miatt már régóta szükség volt. A bejelentés váratlan időpontban történt; épp azon a napon tette közzé az USA munkaügyi minisztériuma, hogy az állás nélkül maradtak száma újabb rekordot döntött. A múzeum optimista, annak ellenére, hogy a tavaly meghirdetett bővítés adománygyűjtési kampányát egyszer már felfüggeszteni volt kénytelen, illetve hogy csak május elején adják át a Jensen Architects által tervezett, 24 millió dollárból létrehozott tetőkertet.

A bővítés az épület legjellemzőbb, főhomlokzati nézetéből nem is fog látszani: teljes egészében a Natoma Street felé néző hátsó tűzfalhoz tapad majd. Nyitnak egy új bejáratot is a Minna Street felé, amelyen keresztül könnyebben megközelíthetővé válik az épület auditóriuma – ez különösen az iskoláscsoportok szempontjából előnyös. A bővítés arra is módot nyújt, hogy az adminisztráció minden dolgozóját a központban helyezhessék el; jelenleg az irodahelyiségek 60%-a más épületekben működik.

A San Francisco Museum of Modern Art 1935-ben nyílt meg, az első olyan intézményként a nyugati parton, amely kizárólag a 20. század művészetével foglalkozott. A múzeum hatvan év múlva költözött jelenlegi otthonába, amelyet a neves olasz Mario Botta tervezett. A kollekció ékeit Jackson Pollock, Marcel Duchamp és Paul Klee munkái képezik. 2008-ban adták át az intézmény megújult honlapján, amelyen innovatív, különleges keresővel lehet böngészni a gyűjtemény tárgyai közt.

építészet, múzeum, usa, egyesült államok, san francisco, gensler, mario botta Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317