Logomain

Európai sztárok bővítik Amerika legsikerültebb közterét

By Rénes Judit 2009. április 10. 16:09

szerk at hg dot hu

Berkel_1_sm20130601-27858-1unz88e.gallery

Az UNStudio pavilonja a chicagói Millennium Parkban

Berkel_2_sm20130601-27858-1l0j5je.gallery

Az UNStudio pavilonja a chicagói Millennium Parkban

Zha_mpch_view_02_day_a0320130601-27858-gecnb9.gallery

Zaha Hadid pavilonja a chicagói Millennium Parkban

Zha_mpch_view_01_dusk_a0420130601-27858-x7yeic.gallery

Zaha Hadid pavilonja a chicagói Millennium Parkban

Gehry_pritzkerpavilion20130601-27858-m6gmh7.gallery

Frank Gehry Jay Pritzker-pavilonja a chicagói Millennium Parkban

Nagy megtiszteltetés érte az építészet két európai nagyágyúját: Chicago centenáriumi ünnepségére a brit–iraki Zaha Hadid és a holland UNStudio tervezhet új pavilonokat a Millennium Parkba, Frank Gehry ikonikus építményének szomszédságába. A Ben van Berkel vezette progresszív németalföldi műhely jegyzi az idén 400 éves New York jubileumi pavilonját is, és Hadid retikülszerű Chanel-pavilonja ugyancsak hetekig állomásozott a Nagy Almában.

Nagy megtiszteltetés érte az építészet két európai nagyágyúját: Chicago centenáriumi ünnepségére a brit–iraki Zaha Hadid és a holland UNStudio tervezhet új pavilonokat a Millennium Parkba, Frank Gehry ikonikus építményének szomszédságába. A Ben van Berkel vezette progresszív németalföldi műhely jegyzi az idén 400 éves New York jubileumi pavilonját is, Hadid retikülszerű Chanel-pavilonja pedig ősszel állomásozott a Nagy Almában.

Illinois állam fővárosa a Nagy Almáéhoz hasonló ünnepségsorozatra készül a híres Burnham Plan centenáriuma kapcsán. Chicago jövőjére 1909-ben dolgozták ki a vizionárius terület- és városfejlesztési tervet, amely olyan mérföldköveket foglalt magában, mint a tóparti infrastruktúra, az úthálózat, a vasúti áru- és személyszállítás, a külső gyűrűt alkotó parkrendszer, az utcaszerkezet és a megfelelő szociális-kulturális intézmények kiépítése. A metropolisz egyik büszkesége a Millennium Park: elődjét, a Grant Parkot a vasúti vágányok körül létesítették 1917-től, de valódi, élményszámba menő és világviszonylatban is egyedülálló köztérré csak az 1998-as projekt eredményeként vált. 

A galériákkal, pavilonokkal, színházzal, híddal, emlékművel, műjégpályával, sétányokkal, szórakoztató- és vendéglátóipari funkciókkal bővített Millennnium Park középpontja kétségkívül az idén 80 éves "bilbaói mágus", Frank Gehry 2004-ben átadott csodálatos Jay Pritzker-pavilonja, amely szabadtéri koncerteknek ad fedelet, és minden részletében megérte a félmilliárd dolláros beruházást. Az ikonikus építmény 36 méter magas, színpadának bejáratát jellegzetes, hajlított acélgyűrűkből álló „fejdísz” koronázza, amely a páratlan akusztikájú hangrendszer tartóvázaként szolgáló, acélcsövekből font lugasban folytatódik. A négyezer ülés mellett további hétezer ember foglalhat helyet a környező pázsiton. 

A Burnham-terv 100. évfordulójára a Pritzker-díjas Zaha Hadidot, valamint a világhírű holland építészirodát, az UNStudiót hívták meg, hogy újrahasznosítható és környezetbarát ideiglenes pavilonokkal emeljék a Millennium Park fényét a mozgás, a nyílt tér és az életminőség kapcsolatának jegyében. A londoni Serpentine-pavilon hagyományát idéző felkérésre a brit–iraki építésznő fluid, barázdált tetőszerkezetű, ékszerszerű aszimmetrikus kagylóépítményt formázott, amelynek művészien bemetszett textilborítását különleges eljárással feszítik ki. Hadid struktúrája a látogató intellektuális kíváncsiságát hivatott felkelteni, miközben megélénkíti a társasági életet.

Ben van Berkel műhelye ezzel szemben horizontális síkok határolta, lebegő nyitott tetejű, csavaros amorf oszlopokon nyugvó dobogós pavilonjával ünnepli a chicagói várostervezés történelmi távlatban gondolkodó merészségét. A Millennium Park vendégei júniustól október végéig vehetik használatba az európai építészek mesterműveit. A németalföldi iroda már második emblematikus építményével van jelen az USA-ban. New York 400. jubileumára pazar kerttel övezett örvénylő pavilont terveztek a Battery Parkba, amely az egykori Új-Amszterdam szellemisége előtt tiszteleg.

zaha hadid, városfejlesztés, unstudio, ben van berkel, frank gehry, chicago, usa, urbanisztika, pavilon, jubileum, köztér, illinois, burnham-terv, millennium park, jay pritzker pavilon, centenárium Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317