Logomain

Elássa a csatabárdot a trónörökös és az építészkamara

By Rénes Judit 2009. április 6. 16:47

szerk at hg dot hu

Történelmi békepillanat Londonban: Károly és a RIBA 25 év után randevúznak.

Történelmi békepillanat közeleg Londonban: az örökségvédelem harcos önjelölt prófétája, Károly herceg tartja májusban a Brit Építészek Királyi Intézete, a RIBA 175. születésnapján esedékes ünnepi beszédet. A trónörökös és a szakmai kamara negyedszázada ásta ki a csatabárdot, amikor a walesi herceg óriás gennyhólyagnak nevezte a National Gallery mai szemmel igencsak mértéktartó bővítését, azóta pedig rendszeresen kemény támadást intéz a kortárs épületek ellen. Legutóbb magát a katari emírt szólította fel levélben, hogy vétózza meg Richard Rogers Chelsea Barracksba tervezett felhőkarcolóját, és ezzel akár diplomáciai bonyodalmat is okozhat. 

Prince_medal_1_web20130601-27858-59z51b.gallery

Az 1984-ben készült fotó tanúsága szerint Károly herceg a RIBA-aranyérem átadásának délutánján még élénk és barátságos eszmecserét folytatott a nyertessel, Charles Correával és a szervezet akkori elnökével, Michael Mansonnal. A helyzet viszont egy csapásra megromlott, amikor az esti ünnepségen a trónörökös elmondta ominózus beszédét, amelyet a szakma mai is az építészettörténet és a díjazott elleni merényletként tart számon. A kirohanást az elmúlt huszonöt évben egyre drasztikusabb hangvételű bírálatok követték: a walesi herceg a londoni Nemzeti Színházat atomerőműhöz, a Nemzeti Galéria bővítését gennyes fekélyhez hasonlította, és nemrég hasonlóképp nyilatkozott a fővárosban épülő felhőkarcolókról is. 

Az enyhülés szelei azonban már egy éve fújdogálnak, mialatt a felek óvatosan, a legnagyobb titokban közeledtek egymáshoz. A RIBA vezérigazgatója, Richard Hastilow tavaly májusban környékezte meg a felkéréssel Károlyt, akinek részvételét csak év végén igazolták vissza. Manson, a RIBA egykori elnöke üdvözölte a döntést, hogy a trónörökös mondjon beszédet az intézmény 175. jubileumának alkalmából. 

A jelenlegi vezető, Sunand Prasad történelmi pillanatnak nevezte a felek kölcsönös érdekét tükröző gesztust. Az elnök szerint az elmúlt negyedszázadban sok víz lefolyt a Temzén, nagy változások mentek végbe, és új témák kaptak aktualitást. A környezetvédelem miatt ismét van közös ügy Károly herceggel, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal, hogy felhívta az építészek figyelmét a fenntarthatóság fontosságára, és bevonta az állampolgárokat a környezettervezésbe. Prasad ugyanakkor az előzmények miatt óva intett a túlzott eufóriától.

Elődei, Owen Luder és George Ferguson szintén örülnek, hogy a RIBA képes volt megtenni a trónörökös felé az első lépést, míg a konzervatív építészet egyik vezéralakja, Robert Adam úgy fogalmazott: a májusi ünnepségen két valódi intézmény találkozásáról lesz szó. Károly mindazonáltal nem lett hűtlen önmagához. A minap alkalmatlannak és érzéketlennek nevezte a Chelsea Barracks Richard Rogers-féle rehabilitációs tervét, sőt levelet intézett magához a katari emírhez, hogy vétózza meg a hi-tech felhőkarcoló építését.

Sem a sztárépítészt, sem az öbölbeli fejlesztőt  nem lepte meg túlzottan a fejlemény, ugyanis mindenki tisztában van a walesi herceg kortárs architektúráról vallott nézeteivel, amelyek a jövőben sem fognak lényegesen megváltozni. Ken Livingstone expolgármester viszont üzent utódának, Boris Johsonnak, hogy haladéktalanul vegye a nyilvánosság előtt védelmébe Rogers designját, mert London építészete nem lehet a trónörökös privát meggyőződésének tárgya.

építészet, felhőkarcoló, nagy-britannia, london, örökségvédelem, kritika, riba, környezetvédelem, charles correa, városkép, sunand prasad, jubileum, károly herceg, michael manson Icon_print

Charles Correa, a RIBA aranyérmének győztese, Károly herceg és Michael Manson RIBA-elnök 1984-ben, a díjátadó előtt

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317