Logomain

Spanyolok építhetik a leghíresebb norvég festő múzeumát

By Rénes Judit 2009. április 6. 14:07

szerk at hg dot hu

Lambda_120130601-27858-1rgg2gm.gallery

Az Edvard Munch Múzeum Lambda nevű látványterve

Lambda_220130601-27858-109y5pg.gallery

Az Edvard Munch Múzeum Lambda nevű látványterve

Deichman_library20130601-27858-1amelsl.gallery

A Deichman Közkönyvtár Diagonale nevű látványterve

Diagonale_220130601-27858-1jt59nb.gallery

A Deichman Közkönyvtár Diagonale nevű látványterve

Nem kis meglepetést keltett az oslói operaház köré épülő új kulturális negyed két kiemelt létesítménye, az Edvard Munch Múzeum és a Deichman Közkönyvtár beépítési tervpályázatának eredményhirdetése. A sztárépítészekkel zsúfolt mezőnyben ugyanis egy kevésbé ismert spanyol műhely, az Herreros Arquitectos és a hazai pályán jól csengő nevű norvég Lund Hagem Arkitekter–Atelier Oslo párosa nyert a zenedrámaszínház ikonikus tömbjéhez illeszkedő, letisztult szimbolikájú és költői geometriájú épületeivel.

Nem kis meglepetést keltett az oslói operaház köré épülő új kulturális negyed két nemzeti jelentőségű létesítménye, az Edvard Munch Múzeum és a Deichman Közkönyvtár beépítési tervpályázatának eredményhirdetése. A sztárépítészekkel zsúfolt mezőnyben ugyanis egy kvalitásos, ám kevésbé ismert spanyol műhely, az Herreros Arquitectos és a hazai pályán jól csengő nevű norvég Lund Hagem ArkitekterAtelier Oslo páros nyert a zenedrámaszínház ikonikus tömbjéhez illeszkedő, letisztult szimbolikájú és költői geometriájú épületeivel.

A tavalyi év legjobb kulturális épületének ítélt oslói operaház szomszédaira kiírt közös tervpályázatot óriási érdeklődés kísérte. A zsűri meghívásos és előminősítéses alapon választotta ki az építészeket, akik között több világnagyság szerepelt. A leghíresebb norvég festőművész, Edvard Munch emlékmúzeumára meghirdetett tervpályázat finalistái közé bejutott az új birminghami pályaudvart tervező Foreign Office Architects, a World Architecture Awards-on is díjazott Zaha Hadid, a japán Tadao Ando, a Heneghan Peng és a Sauerbruch Hutton, de komoly favoritnak számított a dániai Fuglsang Kunstmuseummal nemzetközi elismerést aratott Tony Fretton is. Ezért is komoly meglepetés, hogy az említettek közül egyik sem került be az első három díjazott közé. 

A győztes spanyol Herreros Arquitectos „Lambda” nevű, döntött mértani testekből álló kompozíciója szerkezetileg tökéletesen illeszkedik a 2008 legjobb épületei közé választott, WAF-díjjal is elismert gyönyörű oslói operaházhoz, ugyanakkor áttetsző, a látogatóáramlást látni engedő légiességével ellenpontozza azt. A horizontális és vertikális elemekből álló komplexumot trapezoid síkokkal határolt emeleti rész koronázza; ritmikailag jól rímel a zenedrámaszínház süllyesztett alapzatú, szabálytalan kristályszerkezetű tömbjére, gesztusként pedig a Munch nagysága előtti főhajtásként is értelmezhető.

A csúcsos végű lambda betű egyben jelöli a matematikai absztrakciót, illetve helyérzékeny felfogásban a művészet állandóságát az örök változásban. A rendezési terv növekvő magasságú, opálos lépcsősort formázó lapházakat képzel el Munch múzeuma köré. Az Herreros Arquitectos eddig is világszerte aktív volt: Houstonba nagy léptékű beépítést, Panamavárosba toronyházat, Medellínbe sportcsarnokot, Madridba piacközpontot terveztek. Formabontó, gyakran elforgatott alakzatokból építkező alkotásaik szellemisége valamelyest rokonítható az operaházat jegyző Snøhettáéval, és új projektjük a nemzetközi hírnevet is meghozhatja számukra.

A második díjazott az amerikai REX Architecture lett Ying-Yang nevű, egy kikötő fölötti dobogón emelendő ikerpavilon-koncepciójával, míg a „bronzérmet” a svájci Christ & Gantenbein és a norvég Lie Øyen Arkitekter Lány a hídon mottójú, acéloszlopokon nyugvó horizontális építményének ítélték. Tadao Ando a Művészethullám, míg Zaha Hadid A tenger hölgye című munkával pályázott; a brit sztárok, Tony Fretton és a Foreign Office javaslatai szintén lecsúsztak a dobogóról.

A Deichman Közkönyvtár tervezésére kiírt pályázaton a hazai Lund Hagem Arkitekter és az Atelier Oslo társulása nyert „átlós” tervével. A duó olyan nagyágyúkat utasított maga mögé, mint a New York-i WTC-emlékmúzeumot is tervező hazai favorit Snøhetta és a berlini Neues Museumot káprázatosan felújító, a Norse Div. A Arkitekterrel együtt induló brit David Chipperfield, akik a negyedik helyezésen osztoznak (harmadik díjat nem osztottak ki). A győztes norvég építészek ugyancsak kristályszerkezetű, de háromszög tetejű, ferde síkokkal határolt és kimetszésekkel strukturált tömböt képzeltek el, amelyet úgy süllyesztenek az operaházat körülölelő lejtős betonplatóba, hogy ezáltal kivételesen szép formai és térkapcsolatot teremtenek a Snøhetta mesterművével.

Az előzetesen kiállított tervek megosztják a szakmát és a közönséget. Sokan esztétikailag vállalhatónak, viszont urbanisztikailag igencsak leegyszerűsítettnek tartják az Herreros Arquitectos múzeumkoncepcióját. A közkönyvtár már jóval nagyobb tetszést aratott környezeti és városképi kohéziójának köszönhetően. A pályázat eredményeit a következő hetekben több szinten megrostálják és módosítják. A szakmai zsűri által kiválasztott három, illetve négy tervet előbb a Bjørvika negyed fejlesztéséért felelős HAV Eiendom állami ingatlankezelő vállalat, majd tulajdonosa, a kikötőhatóság szakemberei vizsgálják felül, és április 20-án végleges döntésre továbbítják az oslói önkormányzatnak.

építészet, múzeum, operaház, david chipperfield, tervpályázat, oslo, norvégia, snohetta, kikötő, edvard munch, deichman, közkönyvtár, herreros arquitectos, lund hagem arkitekter, atelier oslo Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317