Logomain

Gehry-t választották ki az Eisenhower-emlékmű tervezésére

By Kovács Dániel 2009. április 3. 13:17

szerk at hg dot hu

Amerikai tán legismertebb építészét, az idén nyolcvan esztendős Frank O. Gehry-t érte a megtiszteltetés, hogy megtervezheti az Egyesült Államok 34. elnökének emlékművét. Dwight D. Eisenhower, az USA 1953-61 közti vezetőjének emlékére a Capitoliumtól nem messze, egy négyhektáros területen készül emlékhely. Ez lesz a hetedik elnöki monumentum Washingtonban, és az első a Roosevelt-emlék 1997-es megnyitása óta. <br/>

Amerikai tán legismertebb építészét, az idén nyolcvan esztendős Frank O. Gehry-t érte a megtiszteltetés, hogy megtervezheti az Egyesült Államok 34. elnökének emlékművét. Dwight D. Eisenhower, az USA 1953-61 közti vezetőjének emlékére a Capitoliumtól nem messze, egy négyhektáros területen készül emlékhely. Ez lesz a hetedik elnöki monumentum Washingtonban, és az első a Roosevelt-emlék 1997-es megnyitása óta.

Eisenhower_memorial_site_graphic_full20130601-27858-2is93l.gallery

A Los Angeles-i Gehry Partners-t három kevésbé híres finalista mellől választotta ki a Dwight D. Eisenhower Memorial Commission, amelyet 1999-ben a kongresszus hozott létre a feladat megvalósítására. A helyszín a leendő Eisenhower tér Washingtonban, amely mindössze egy tömbnyire fekszik a Capitoliumhoz vezető sugárúttól, a National Air & Space Museum mögött. Az építészek feladata a jelenleg üres terület kiképzése és az elnöki emlékhely megtervezése lesz – a közelebbi paraméterekről és a tervezett formáról egyelőre nincs hír.

Dwight D. Eisenhowert az Egyesült Államok legsikeresebb elnökei között tartják számon. Már az első világháborúban is szolgált, a másodikban pedig fontos szerepet töltött be az Európában harcoló amerikai csapatok élén, 1950-ben pedig a NATO főparancsnokává választották. Az elnöki posztért republikánus színekben indult 1953-ban, majd négy év múlva másodszor is megválasztották. Az ő nevéhez kötődik az államközi autópálya-hálózat és a nemzeti űrprogram fejlesztéseinek beindítása, és a faji megkülönböztetés ellen fellépő 1957-es Civil Rights Acts elfogadtatása. Véget vetett a koreai háborúnak és mérsékelt külpolitikájával enyhítette a kommunista nagyhatalmak és Amerika közötti fagyos viszonyt.

építészet, frank gehry, usa, egyesült államok, emlékmű, washington, amerikai építészet, dwight d. eisnehower Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317