Logomain

Sziklaperemre ültetett fémforgács lehet Dél-Itália új jelképe

By Kovács Dániel 2009. április 2. 16:17

szerk at hg dot hu

120130601-27858-rp5hqz.gallery

Coop Himmelb(l)au: Strongoli Art Museum

220130601-27858-ssdvdx.gallery

Coop Himmelb(l)au: Strongoli Art Museum

320130601-27858-3nc3vv.gallery

Coop Himmelb(l)au: Strongoli Art Museum

420130601-27858-rzk4u1.gallery

Coop Himmelb(l)au: Strongoli Art Museum

Galeria20130601-27858-1brq5o7.gallery

Coop Himmelb(l)au: Strongoli Art Museum

Világszínvonalú múzeummal kápráztatná el látogatóit az alig hatezer fős dél-olaszországi városka, Strongoli. A kortárs művészettel foglalkozó intézmény Calabria tartomány fejlődésének motorjává válhat a remények szerint, de az biztos, hogy a turistákat vonzza majd: az extrém módon egy hegycsúcs peremére ültetett épületet ugyanis napjaink egyik legkeresettebb építészirodája, a Coop Himmelb(l)au tervezi. <br/>

Világszínvonalú múzeummal kápráztatná el látogatóit az alig hatezer fős dél-olaszországi városka, Strongoli. A kortárs művészettel foglalkozó intézmény Calabria tartomány fejlődésének motorjává válhat a remények szerint, de az biztos, hogy a turistákat vonzza majd: az extrém módon egy hegycsúcs peremére ültetett épületet ugyanis napjaink egyik legkeresettebb építészirodája, a Coop Himmelb(l)au tervezi.

Strongoli polgárai alighanem megunták, hogy városukat gyakran összetévesztik a Stromboli nevű vulkánnal, leghíresebb szülöttjét, Leonardo Vinci barokk zeneszerzőt pedig a hasonló nevű reneszánsz képzőművésszel keverik. Mindez nem marad így sokáig, ha felépül a lakóházaktól néhány lépésnyire, a Motta Grande sziklaperemére ültetett kortárs múzeum. A szoborszerű épület egy csapásra felteheti az álmos kisvárost a kulturális turizmus világtérképére, és komoly szerepet kaphat az elmaradott dél-itáliai régió gazdasági fejlődésében – akárcsak a Berlusconi-kormányzat által újra életre hívott óriási hídprojekt a szárazföld és Szicília közt.

A múzeum épülete az osztrák Coop Himmelb(l)au munkája. Dalianba tervezett konferenciacsarnokuk ismeretében az ívek és kanyarok által meghatározott, bonyolult geometriai tömeg nem meglepő: Olaszországban ezt a helyszín speciális szélviszonyaival indokolják. A könnyed hajlatok a környező tájjal is rokonítják az épületet, amely ezüstszínű borításának köszönhetően messzelátszó szimbólummá válik – ha megépül. Funkcionális felosztása meglehetősen egyszerű lesz: a talajra támaszkodó tömegben kap helyet az előtér, a középső szakaszban lesznek a kiállítótermek két szinten, míg a szakadék fölé nyúló épületrészbe éttermet terveznek.

Az intézmény gyűjtőköréről vagy kollekciójáról közelebbit egyelőre nem tudni; az épületben mindenesetre helyet kap egy multifunkcionális nagyterem is, amely vetítésekre és előadások megrendezésére is alkalmas lesz.

építészet, múzeum, olaszország, coop himmelb(l)au, terv, osztrák építészet, strongoli Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317