Logomain

Mától lehet pályázni a világ legnagyobb építészeti versenyén

By Rénes Judit 2009. március 31. 14:32

szerk at hg dot hu

Barcelonában ősszel másodszor rendezik meg a világ legnagyobb építészeti versenyét, a World Architecture Festivalt. A nagy sikerű tavalyi debütálás után idén a mai naptól, összesen 42 kategóriában lehet pályázni, és azok az alkotások esélyesek az elismerésre, amelyek új világgazdaság viszonyrendszerében mutatják be az architektúra szerepét és kihívásait.

Barcelonában ősszel másodszor rendezik meg a világ legnagyobb építészeti versenyét, a World Architecture Festivalt. A nagy sikerű tavalyi debütálás után idén a mai naptól, összesen 42 kategóriában lehet pályázni: elsősorban azok az alkotások esélyesek az elismerésre, amelyek az új világgazdaság viszonyrendszerében mutatják be az architektúra szerepét és kihívásait.

Hadid_nordpark_galeria20130601-27858-dwkxhy.gallery

Március 31-étől, azaz mától lehet benyújtani a pályamunkákat a világ legjobb épületének címére. A World Architecture Festival szakmai versenynek és a kapcsolódó kiállításnak november 4-e és 6-a között ismét Barcelona ad otthont. A tavalyi, első alkalommal megrendezett megmérettetésen negyvenhárom országból 722 alkotás szállt versenybe, amiből egy hatvanhárom (!) tagú zsűri választotta ki a tizenhét kategória 224 döntősét. A zsűriben Will Alsoptól Sir Peter Cookon, Lord Norman Fosteren, Massimiliano Fuksason, Zaha Hadidon, Christoph Ingenhovenen, Richard Meieren át Michel Rojkindig a nemzetközi építészvilág minden jelentősebb építésze szerepet kapott. Az elnöki szerepet a fesztivál első napjára Lord Norman Foster, a másodikra pedig a Yale dékánja és George W. Bush elnöki könyvtárának tervezője, Robert A. M. Stern vállalta. A fesztiválon eseményei kétezer szakmai résztvevőt vonzottak.

A 2008 legkiemelkedőbb épületének járó díjat végül az ír Grafton Architects által tervezett milánói Luigi Bocconi Egyetem új épülete vitte el, amely egyszersmind az oktatási kategória győztese is lett. A kulturális kategória győztese a norvég Snøhetta oslói operaháza lett, a nagyszabású lakásprojektek közt a BIG koppenhágai Mountain Dwellings-e, míg a magánházak közt a Sou Fujimoto épülete vitte el a pálmát. Az iparhoz kapcsolódó fejlesztések közül a Coop Himmelb(l)au müncheni BMW Weltje találtatott a legjobbnak, a bevásárlóközpontok között a Winghard Arkitektkontor K:fem áruházát emelték ki. Zaha Hadid Nordpark-sífelvonórendszere a World Architecture Festivalon a közlekedési kategóriában diadalmaskodott. Egy másik sztárépítész, Sir Norman Foster viszont kapott elismerést: a washingtoni Smithsonian Museum udvarának lefedése a „régi és új” kategória nyertese lett.

A presztízsértékűnek tekintett verseny idei fordulójához egy tematikus kiállítás kapcsolódik, „a kevesebb többet ér el” mottóval. A tárlat középpontjában annak a vizsgálata áll, miként csökkenthető a kreatív tervezés és a fantáziadús gondolkodásmód révén az épületek és városok létrehozásához szükséges idő, energia, anyag és pénz mennyiség, ugyanis ezek a tényezők kulcsfontosságúak az új világgazdaságban tevékenykedő építészek szempontjából. Peter Finch programigazgató azt is bejelentette, hogy 2009-ben három plusz területen és ezen belül 25 kategóriában lehet pályázni az elkészült épületek számára meghirdetett 15 kategórián túl. A belsőépítészeti szekcióban 8, a szerkezeti terveknél 9, míg a jövő projektjeinél 8 kategóriát hoztak létre a pályaműveknek, ami annyit jelent, hogy összesen 42 díjat osztanak ki. Idén ugyancsak a világ építészeinek krémje ül majd a zsűriben: az ítészek sorában biztosan jelen lesz Rafael Vinoly, Sir Peter Cook, Kengo Kuma és Will Alsop. A pályázók az interneten június 26-áig nevezhetik be a versenybe alkotásaikat.

építészet, pályázat, kengo kuma, díj, rafael vinoly, verseny, will alsop, world architecture festival, 2009, barcelona, waf, peter finch, sir peter cook Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317