Logomain

Templomot terveznek a bécsi vadak

By Kovács Dániel 2009. március 30. 21:11

szerk at hg dot hu

Az avantgárd és meglehetősen költséges munkáiról ismert osztrák építésziroda, a Coop Himmelb(l)au szokatlan vállalkozásba fogott: egy evangélikus templom megtervezését vállalták el az alsó-ausztriai Hainburgban, a vezető tervező Wolf D. Prix szülővárosában. Prix és csapata ezúttal sem tagadja meg magát: bár a szakrális funkció első pillantásra lerí az épület makettjéről, a tetőt zöldfelület borítja majd, a harangláb pedig, kissé tán profán hasonlattal, egy megnyújtott rágógumira emlékeztet. <br/>

Az avantgárd és meglehetősen költséges munkáiról ismert osztrák építésziroda, a Coop Himmelb(l)au szokatlan vállalkozásba fogott: egy evangélikus templom megtervezését vállalták el az alsó-ausztriai Hainburgban, a vezető tervező Wolf D. Prix szülővárosában. Prix és csapata ezúttal sem tagadja meg magát: bár a szakrális funkció első pillantásra lerí az épület makettjéről, a tetőt zöldfelület borítja majd, a harangláb pedig, kissé tán profán hasonlattal, egy megnyújtott rágógumira emlékeztet.

Templom_coop20130601-27858-1g0yl5j.gallery

A Coop Himmeb(l)au első elhíresült munkája egy kisméretű bécsi tetőtérbeépítés volt, ám azóta olyan, nagyobbnál nagyobb beruházások sorába fogtak, mint az akroni művészeti múzeum, a Los Angeles-i 9. számú iskola, vagy a kínai Dalian konferenciaközpontja. Visszatérve hazájukba a méret ismét kisebb, de ez korántsem jelent egyszerűbb felépítést. A hainburgi komplexum egy korábbi épület helyén emelkedik fel, és a szakrális tér mellett közösségi funkciókat is magába foglal majd.

Az épület tömegét egyrészt a változatos környezet határozza meg: a tető a környékre jellegzetes nyeregtető-típus kortárs átirata, de hatott rá a közelben álló, román kori csontház felépítése is. Az absztrakt felépítés a tervezők szándéka szerint spiritualitást kölcsönöz az épületnek: a központi imatér például egy nagy oltárasztal formáját ölti fel. A fény kiemelt szerepet kap: a mennyezeten fénykutak biztosítják a természetes megvilágítást, a főút felé néző homlokzat teljesen nyitott: megtört üveghomlokzata beinvitálja a közeledőt. A szakrális tér intimitását egy, az üveghomlokzat mögött húzódó fafal biztosítja.

Az imaterem mögött húzódik a gyerekek számára fenntartott foglalkoztató, befüvesített tetővel, valamint a keresztelőkápolna. Ehhez a szekcióhoz kapcsolódnak a közösségi termek, amelyeket kis átjáró választ el az imateremtől. A külsőt meghatározó elem a könnyed, organikus formájú harangláb.

A templomot 2011-re szeretnék felépíteni. Wolf D. Prix a tervek bemutatása kapcsán elégedettségét fejezte ki, hogy szülővárosa is gyarapodhat egy modern épülettel.

építészet, szakrális építészet, Ausztria, coop himmelb(l)au, wolf d. prix, templom, osztrák építészet, hainburg Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317