Logomain

Fluid toronyház épül a bangkoki brit követség kertjében

By Kovács Dániel 2009. március 27. 17:17

szerk at hg dot hu

120130601-27858-j5rlvn.gallery

Amanda Levete Architects: Central Embassy, Bangkok

220130601-27858-obbxtw.gallery

Amanda Levete Architects: Central Embassy, Bangkok

320130601-27858-1wrx3jh.gallery

Amanda Levete Architects: Central Embassy, Bangkok

420130601-27858-rjgfoe.gallery

Amanda Levete Architects: Central Embassy, Bangkok

Nagy-Britannia thaiföldi nagykövetsége úgy döntött: nem hagyja tovább parlagon heverni a konzulátus kertjét, amely épp Bangkok fő kereskedelmi útvonala, a Ploen Chit mentén terül el. A ligetes terület helyén 2013-ra harmincemeletes felhőkarcoló épülhet fel, amelyet a szigetországi szakmai világban is nagy várakozás övez: a tervező ugyanis a frissen alakult Amanda Levete Architects. <br/>

Nagy-Britannia thaiföldi nagykövetsége úgy döntött: nem hagyja tovább parlagon heverni a konzulátus kertjét, amely épp Bangkok fő kereskedelmi útvonala, a Ploen Chit mentén terül el. A ligetes terület helyén 2013-ra harmincemeletes felhőkarcoló épülhet fel, amelyet a szigetországi szakmai világban is nagy várakozás övez: a tervező ugyanis a frissen alakult Amanda Levete Architects.

Nem sokkal a cseh származású brit sztárépítész, Jan Kaplicky halála előtt vált ki a közösen vezetett Future Systems-ből korábbi felesége és munkatársa, Amanda Levete, hogy megalapítsa saját stúdióját. A hírek szerint az egyébként békésen zajlott feloszlás során Levete vitte magával a munkák és a kollégák nagy részét is; ez vonatkozhat legfrissebb munkájára, a helyszín után a „Central Embassy”, azaz Központi Követség nevet nyert bangkoki toronyházra is.

Az épület egyértelműen a Future Systems fénykorát idézi: a fluid, szenzitív megformálás például a Maserati-múzeum vagy a prágai Nemzeti Könyvtár terveit, a homlokzatra szánt kerámiaelemek sora a birminghami Selfridges-áruházat idézi fel. A Central Embassy, amely a hírek szerint „Bangkok első kortárs építészeti landmark-ja”, Levete szerint ugyanakkor a thai építészet hagyományaiban gyökerezik: az iroda sajtóközleményei szerint legalábbis a homlokzati motívumok helyi tradíciókat folytatnak, bár a látványterveken ez egyelőre nem meggyőző. A tömbök két függőleges „fénykút” köré szerveződnek, kívül és belül pedig több szinten kertek szolgálják majd az épület használóinak felfrissülését.

A tervek szerint 2010-13 között elkészülő épületkomplexum hétemeletnyi bevásárlóközpontot és harminc szintes szállodai szárnyat foglal magába, összesen mintegy 140 ezer négyzetméternyi alapterületen.

építészet, torony, szálloda, magasház, amanda levete, brit építészet, bangkok, thaiföld Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317