Logomain

Jegelték Anglia legmagasabb lakótornyát és legszebb krikettstadionját

By Rénes Judit 2009. március 26. 16:27

szerk at hg dot hu

A válság miatt a világ egyik legkeresettebb építészirodájára is rájár a rúd. Jacques Herzog és Pierre de Meuron Portsmouth-ba tervezett szuperstadionjának kivitelezését nemrég fagyasztották be várhatóan egy évtizedre, most pedig két presztízsértékű londoni projektjüknek bizonytalan a sorsa.

A válság miatt a világ egyik legkeresettebb építészirodájára is rájár a rúd. Jacques Herzog és Pierre de Meuron Portsmouth-ba tervezett szuperstadionjának kivitelezését nemrég fagyasztották be nagyjából egy évtizedre, most pedig két presztízsértékű londoni projektjüknek vált bizonytalanná a sorsa.

Portsmouth_fc_stadion_x20130601-27858-89ly8g.gallery

Jóllehet a portsmouth-i stadion építésének elhalasztásáról a futballklub döntött, a pekingi Madárfészket is jegyző svájci sztárépítészek két másik, országos viszonylatban is jelentős nagyprojektje látszik bedőlni egy időre. Herzogék tavaly nyáron nyerték meg a londoniak kedvenc krikettstadionja, a Lord’s Cricket Gound 200 milllió fontos átépítésére kiírt pályázatot. Az 1814-ben alapított létesítmény nemcsak a nemzeti játék egyik fő szentélye, hanem a világ legrégebbi sportmúzeumának otthona és bővítései révén egyfajta építészeti skanzen is. 

Eredeti, viktoriánus stílusú lelátójához a kortárs tervezők legjava épített hozzá újabbakat, köztük Sir Michael Hopkins, a londoni „Fehér Ház” építésze és Sir Nicholas Grimshaw, a híres Eden Project vezető tervezője. A legnagyobb hírnévre azonban a cseh származású, január közepén elhunyt Jan Kaplicky vezette Future Systems valóban futurisztikus médiaközpontja tett szert, amely 1999-ben megkapta az év legjobb brit épületének járó Stirling-díjat is.

Az újabb terveket év elején kellett volna bemutatni, ehelyett azonban semmi hír nincs a beruházásról, és a krikettstadion tulajdonosa még csak időbeli becslésekbe sem bocsátkozott. Ugyanígy bizonytalan a nagy elánnal beharangozott luxustorony-trió sorsa, amelyet a Renzo Piano 310 méteres Üvegszilánkját is építő Sellar Properties rendelt meg a Herzog & de Meuron irodától. Mindössze annyit tudni, hogy a megbízás három különleges vonalú, száz, kétszáz és kétszázötven méter magas toronyra vonatkozik, amelyekben lakásokat helyeznek el. 

A helyszín az Üvegszilánktól nem messze található, a Sellar tehát végérvényesen felrója jegyét London sziluettjére – és nem mellesleg a brit Guinness-rekordok könyvébe is, a 250 méteres lakóház ugyanis épp 79 méterrel nyúlna túl a műfaj új csúcstartójának szánt leeds-i Lumiére-tornyon, amelynek építését a gazdasági válság miatt egyébként is elhalasztották. Már amennyiben megvalósul, ugyanis a látványtervek itt is egyre késnek, és a hírek szerint leghamarabb kora ősszel lehet majd hallani konkrétumot róluk.

építészet, nagy-britannia, london, herzog & de meuron, válság, jacques herzog, lakótorony, pierre de meuron, sellar properties, krikettstadion, krikettpálya, lord's cricket ground Icon_print

Herzog és de Meuron módosított terve Portsmouth stadionjára

A Lord's krikettstadion bővítésének pályázatát Herzog & de Meuron nyerte

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317