Logomain

Londoni ezüstházzal hódít a minimalista építészet éllovasa

By Rénes Judit 2009. március 25. 14:15

szerk at hg dot hu

David Chipperfield merész, ezüstszínű irodaháza megkapta a tervezési engedélyt, és hamarosan meg is valósulhat.

David Chipperfield legutóbb a berlini Neues Museum újjáépítésének mesterművével hallatott magáról, most pedig először építhet London belvárosában. A minimalista építészet brit éllovasának merész ezüstszínű irodaháza megkapta a tervezési engedélyt, és hamarosan meg is valósulhat a minőségi fejlesztéseiről ismert Sellar Properties megbízásából.

Seal_house_from_mid_london_bridge_web20130601-27858-d07pbl.gallery

David Chipperfield, a minimalista architektúra egyik legjelesebbje külföldi projektjeivel már régen világhírnevet szerzett, ugyanakkor hazai földön sokat kellett várnia a magas szintű szakmai elismerésre. Az áttörés másfél éve következett be, amikor a Brit Építészek Királyi Intézete, a RIBA végre neki ítélte a Stirling-díjat; igaz, hogy ekkor is németországi művét, a Marbach am Neckarban épült Modern Irodalmi Múzeumot jutalmazták a szigetország legrangosabb kitüntetésével. 

A visszafogott eleganciájú, érzékeny alkotásairól ismert építész 13 ezer négyzetméteres alapterületű, letisztultságában is merész hétemeletes üzleti és irodakomplexumot tervezett az 1970-es években emelt jelenlegi Seal House helyére. Az ezüstszínűre „fröcskölt” homlokzatú, a harmadik emelet magasságában éles szögben visszametszett üvegépület új tervével Chipperfield alaposan megváltoztatta az előzőt, amelyet a Christopher Wren-emlékmű kilátásának akadályozása miatt tavaly nem hagytak jóvá. Ezzel arányosan ugyancsak csökkent az épület mérete, hogy ne nyomja el az 1834-ben épült Fishmongers’ Hall, a londoni halértékesítési felügyelőség székházának látványát. 

Az új Seal House azzal a megjegyzéssel kapta meg a tervezési engedélyt, hogy a történelmi épület közelsége végett érdemes átgondolni a fémszínű festék alkalmazását, mivel a környezetbe való harmonikus illeszkedés a természetes anyagok használatát kívánja meg. A fejlesztő cég vezetője, James Sellar viszont így is nagyon örül, hogy folytatódhat a Chipperfielddel közös munka. A Sellar Properties világszínvonalú projektjeiről nevezetes: egy arab konzorciummal együtt építi Renzo Piano 310 méteres londoni Üvegszilánkját, amelyet sokan a világ legszebb felhőkarcolójának tartanak. 

Szintén a cég bízta meg a svájci sztárépítészduót, Jacques Herzogot és Pierre de Meuront a Portsmouth FC szuperstadionja és Anglia legmagasabb lakótornya, a Three Houses tervezésével. Chipperfield a kivitelezés elkezdéséig sem tétlenkedik: ő újítja fel és bővíti ötcsillagos luxusszállodává a londoni Café Royalt, a brit királyi család, az arisztokrácia és az értelmiség egykori törzshelyét. Jóllehet az építész a Neues Museum valóban páratlan átépítését tartja mesterművének, hotelprojektjeiről éppígy nevezetes; New York és Miami patinás szállodáit példaértékűen formálta át, és a hamburgi Empire Riverside Hotel toronyházával is osztatlan sikert aratott.

építészet, irodaház, nagy-britannia, london, david chipperfield, minimalizmus, rehabilitáció, seal house, sellar properties Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317