Logomain

Világhírű japán építész dolgozik Buda legkülönlegesebb házán

By Kovács Dániel 2009. március 24. 15:17

szerk at hg dot hu

Tadao Ando, a japán építészet diploma nélküli, mégis világhírű zsenije működik együtt a magyar Kerényi Józseffel a budai Vár egyik kiemelkedő házának újjáépítésén. Az egykori Hatvany-villán évek óta folyik a munka, és a külső már nagyjából kész; a neves japán mester a belterek kialakításában működik majd közre. Az építészeti világ legnagyobb elismerésével, Pritzker-díjjal kitüntetett Tadao Ando vasárnap helyszíni prezentációval mutatkozott be a szakmai közönségnek. <br/>

Tadao Ando, a japán építészet diploma nélküli, mégis világhírű zsenije működik együtt a magyar Kerényi Józseffel a budai Vár egyik kiemelkedő házának újjáépítésén. Az egykori Hatvany-villán évek óta folyik a munka, és a külső már nagyjából kész; a neves japán mester a belterek kialakításában működik majd közre. Az építészeti világ legnagyobb elismerésével, Pritzker-díjjal kitüntetett Tadao Ando vasárnap helyszíni prezentációval mutatkozott be a szakmai közönségnek.

Villa20130601-27858-kv4pmj.gallery

Különleges jelmezt öltött a kívülről szépen faragott kőburkolatot, belül azonban a tégla és a beton csupaszságát mutató egykori Hatvany-villa március 22-re. Az eredetileg Ybl Miklós tervei alapján elkészült, ám a második világháborúban teljesen elpusztult épületet helyreállító Budapanoráma Kft. vezetője, Bognár Botond erre az estre szervezte az építészeti közreműködőnek felkért Tadao Ando előadását. Mint megtudtuk, a belső bútorzatát a Szimpla romkocsma kölcsönözte, a különleges ételek (tubusos mangalicazsír, véreshurka üvegtégelyben, borjúszív és kacsakocsonya) pediga Bock Bisztró kreálmányai voltak.

Az est legnagyobb attrakciója azonban kétségtelenül a meghirdetett kezdéshez képest másfél órával később érkező Tadao Ando volt, aki a viszontagságos Oszaka-Frankfurt-Budapest repülőútra hivatkozott. Mint megtudtuk, az építész egy nagyobb londoni beruházás, illetve a budapesti villa előkészítő fázisai miatt tartózkodik a kontinensen, de ha már itt van, ellátogat a Pinault-gyűjtemény általa tervezett, befejezés előtt álló velencei otthonába is. Az időeltolódás okozta, szemmel látható fáradtsága ellenére az építész lendületes és személyes aspektusoktól sem mentes előadással szórakoztatta a hazai közönséget, bemutatva számos, elsősorban hazájába készített munkáját, és kicsit propagálva a lehetséges 2016-os tokiói olimpiát. Mint maga is említette, Tadao Andónak az 1979-es első után ez volt a második magyarországi előadása. Az est végén az építész dedikálta tavaly megjelent, Philip Jodidio készítette monográfiáját is.

Az 1941-ben, Oszakában született Tadao Ando 15 évesen, a saját házukat helyreállító mesterek munkája láttán határozta el, hogy maga is építész lesz. Diplomát azonban nem állt módjában szerezni: a szakmát autodidakta módon sajátította el, és máig is főként kézrajzok, vázlatok segítségével dolgozik, amelyeket az iroda munkatársai véglelesítenek építészeti tervként. 1969-ben hozta létre saját cégét. Munkásságában meghatározó a környezet természetes anyagainak és a betonnak a használata, valamint a fény szerepe; jellemző rá a fenntartható, környezetbarát gondolkodásmód. A legkeresettebb, legtöbbet dolgozó japán építészek egyike. Kitüntetései közül kiemelkedik az 1985-ös Alvar Aalto-medál, a Francia Építészeti Akadémia aranyérme (1989), a Pritzker-díj (1995), az Praemium Imperiale díja (1996), valamint a brit és az amerikai építészek szövetségének aranyérmei.

Bognár Botond tájékoztatása jelenleg az épület építési munkáinak befejezéséhez szükséges kiviteli terveken folyik a munka. Emiatt érkezett Tadao Ando Budapestre, látogatását nagyvonalúan egy előadással egészítve ki. A belső terek kialakításának koncepcióját Tadao Ando és Ilse Crawford készítik, melyeket a Bordás és Pém Építész Iroda Kft. koordinál, egészít ki, s foglalja egységbe; ezen munkák Kerényi József szerzői felügyelete mellett zajlanak.


építészet, japán építészet, belsőépítészet, budapest, tadao ando, magyarország, helyreállítás, buda, hatvany-villa, bognár botond Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317