Logomain

Befagyasztották a Portsmouth szuperstadionjának építését

By Rénes Judit 2009. március 20. 21:20

szerk at hg dot hu

Portsmouth_fc_stadion_x20130601-27858-jgrtbg.gallery

Herzog és de Meuron módosított terve Portsmouth stadionjára

Portsmouth_fc_stadion_x20130601-27858-wnmn25.gallery

Herzog és de Meuron módosított terve Portsmouth stadionjára

25028_fotogaleria_n20130601-27858-149y5te.gallery

25028_fotogaleria_n.gif

25029_fotogaleria_n20130601-27858-16zpgnd.gallery

25029_fotogaleria_n.gif

25030_fotogaleria_n20130601-27858-115tfj8.gallery

25030_fotogaleria_n.gif

25031_fotogaleria_n20130601-27858-uu1cq8.gallery

25031_fotogaleria_n.gif

A válság és a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt mégsem kezdik el a Premier League-ban játszó klubcsapat, a Portsmouth FC 45 ezer férőhelyes szuperstadionjának építését. A svájci sztárépítészduó, Jacques Herzog és Pierre de Meuron tervezte új vízparti aréna kivitelezését bizonytalan időre jegelték, de ha Nagy-Britannia elnyeri a 2018-as vagy a 2022-es futballvébé rendezési jogát, a nagy eseményre feltétlenül elkészül.

A válság és a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt mégsem kezdik el a Premier League-ban játszó klubcsapat, a Portsmouth FC 45 ezer férőhelyes szuperstadionjának építését. A svájci sztárépítészduó, Jacques Herzog és Pierre de Meuron tervezte új vízparti aréna kivitelezését bizonytalan időre jegelték, de ha Nagy-Britannia elnyeri a 2018-as vagy a 2022-es futballvébé rendezési jogát, a nagy eseményre feltétlenül elkészül az ékkőszerű hi-tech létesítmény.

A Kína új ikonjává vált pekingi Madárfészekkel és a 2006-os focivébé egyik csodájával, a modern aréna és a képzőművészeti alkotás sajátos keverékének számító Allianz Arénával bizonyította sportlétesítmény-tervező zsenialitását Herzog & de Meuron. A svájci építészduótól a csak minőségi projektekben utazó Sellar ingatlanfejlesztő rendelte meg két évvel ezelőtt a Portsmouth FC új stadionját, amely a város szívében, a kikötőnegyedben kap helyet. Herzogék azonban a tervek teljes átdolgozására kényszerültek, mivel az első designt túlságosan kockázatosnak találták a közelben levő haditengerészeti bázis szempontjából.

Így teljesen új, jóllehet szintén vízparti helyszínt választottak az épületnek, jóval távolabb a kikötőtől és a vidéki Anglia legmagasabb középületeként ünnepelt, irdatlan költséggel elkészült Spinnaker Towertől. A félszigetszerű nyúlványon hatalmas közpark épül, ennek ékköve lesz a drágakő formájú, 45 ezer néző befogadására alkalmas stadion. A fejlesztés részeként a földnyelven található hosszú, egyenes csatorna mentén lakótömböket emelnek, valamint készül egy tízezer fő befogadására alkalmas kiállítási csarnok, és egy új kikötő is. A stadion külsejét az üléssorok által meghatározott, mélytányér-szerű forma uralja, amelyet a látványtervek alapján főleg üveggel és fémmel borítanak. A létesítményt a legmodernebb technikával szerelik fel.

Az élvonalban játszó klubcsapat új arénájának építését még az idén el akarták kezdeni,hogy 2011 augusztusára, az idény kezdetére elkészülhessen. Most viszont mindenkit meglepetéssel ért a klubvezetés sajtóközleménye, amelyben bejelentették: az elmúlt év során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a kivitelezés a tervezettnél jóval tovább fog tartani. A hitelválságnak és más tényezőknek, elsősorban a létesítmény megközelítéséhez szükséges új híd és közút hiányának köszönhetően úgy döntöttek, hogy határozatlan időre befagyasztják a projektet. A bennfentesek szerint az elhatározásban ugyancsak szerepet játszhatott, hogy a Portsmouth FC csak a gólkülönbségnek köszönheti a Premier League-ban való bennmaradását, és ha kieső helyre kerül, amire márpedig van esély, jóval kevesebb bevételre számíthat a jövőben. 

A klub vezetősége ugyanakkor tudatta, hogy végleg nem mondtak le a brit viszonylatban is kiemelkedő futballstadionról. Nagy-Britannia köztudottan komolyan pályázik a 2018-as vagy a 2022-es világbajnokság rendezésére, és siker esetén szinte biztos, hogy Portsmouth a vébémérkőzések egyik helyszíne lesz. Ebben az esetben Herzogék szuperarénája mindenképpen és maradéktalanul megvalósul. Addig is köztes megoldást választanak: a terveket tovább finomítják, miközben a csapat jelenlegi stadionja, a Fratton Park férőhelyeinek számát a 2011-es idény kezdetéig 30 ezerre emelik. Az értéknövelő fejlesztés részeként hatalmas szupermarkettel, új ajándéküzlettel, pénztárakkal, irodákkal és más helyiségekkel bővítik a meglévő arénát.

építészet, nagy-britannia, sportlétesítmény, herzog & de meuron, futball, stadion, aréna, foci, jacques herzog, portsmouth, portsmouth fc, premier league, pierre de meuron Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317