Logomain

Új budapesti cégével folytatja a Városháza Fórumot Erick van Egeraat

By Rénes Judit 2009. március 20. 12:12

szerk at hg dot hu

Egeraat20130601-27858-ysnj2n.gallery

Erick van Egeraat

Patio_orchestra_m20130601-27858-gnil7z.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Waterfall_night_new_22_copy_m20130601-27858-1d7r8t8.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Aq376_n39_webview_m20130601-27858-10okwfo.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Aq376_n37_webview_m20130601-27858-bur0my.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Aq376_n36_webview_m20130601-27858-ioh2s9.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Aq376_n39_webview_39920130601-27858-1hq9wr3.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Több hónap bizonytalanság után eldőlt, hogy a november végén alapított EMEM Budapest Kft-vel folytatja a Városháza Fórum projektet Erick van Egeeraat, akinek rotterdami központú nemzetközi irodája ellen február elején indult csődeljárás – közölte sajtóközleményében Egeraat irodája. Az októberi tervpályázaton győztes holland sztárépítész már akkor bejelentette, hogy új utódcégével, a Designed by Erick van Egeraat BV-vel továbbviszi a munkát, és legutóbb Beleznay Éva budapesti főépítész is cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a második helyezett Archikon Kft. venné át a tervezést.

Több hónap bizonytalanság után eldőlt, hogy a november végén alapított EMEM Budapest Kft-vel folytatja a Városháza Fórum projektet Erick van Egeeraat, akinek rotterdami központú nemzetközi irodája ellen február elején indult csődeljárás. Az októberi tervpályázaton győztes holland sztárépítész már akkor bejelentette, hogy mindenképpen továbbviszi a munkát, méghozzá új utódcégével, a Designed by Erick van Egeraat BV-vel  és legutóbb Beleznay Éva megbízott budapesti főépítész is cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a második helyezett Archikon Kft. venné át a tervezést.

A gazdasági válság első sztárépítész-áldozataként számon tartott Egeraat irodájának csődjét január végén adta hírül a Cobouw holland szaklap, és az értesülést valamivel később hivatalosan is megerősítették. Az EEA Architects már decemberben bezárni kényszerült 1990 óta működő budapesti irodáját, amely a legtöbb embert foglalkoztató külföldi műhelynek számított a magyar fővárosban, de az építész megnyugtatta az idegeskedőket, hogy a Városháza Fórum projektben nem lesz fennakadás. A Városháza és környezete fejlesztésére kiírt, októberben lezárult építészeti tervpályázaton Egeraat olyan műhelyeket megelőzve győzött, mint a Közraktárak átépítését tervező Oosterhuis-Lénárd, a Westendről is híres Finta Stúdió vagy a Művészetek Palotáját építő Zoboki-Demeter és Társaik.

Az egykori Károly körúti bazársor és a mai városházi parkoló helyén épülő, kulturális, közösségi és önkormányzati funkciókat egyesítő modern városközpont első díjas tervében a holland építész és munkatársai négy teret alakítottak ki, amelyek pozíciójukkal, hangulatukkal ugyan elválnak egymástól, mégis egymással szoros kapcsolatban vannak és szabadon kombinálhatóak. A Károly körúton a Deák tér irányából a Városháza Főtérre érkezünk. A Károly körúttal párhuzamos homlokzat ezen a részen felszakadozik, és átjárást kínál a tömb belseje felé. Az itt létrehozott kétszintes terület teraszokkal, lépcsőkkel, a Városháza „tornyával” és órájával: igazi találkozási pont kávézókkal és eseményterekkel.

Mivel a pénzügyi és az ingatlanpiaci események következtében csökkent a nemzetközi megbízások száma, Egeraat ennek megfelelően úgy strukturálta át cégét, hogy a tervezési és a mérnöki tevékenységek határozottabban elkülönüljenek egymástól, és rugalmasabban tudjon alkalmazkodni a megváltozott gazdasági körülményekhez – áll az iroda friss sajtósajtóközleményében. Az építész nagy várakozással néz a Városháza Fórum projekt folytatása elé, amelyet a november végén Magyarországon alapított EMEM Budapest Kft-vel visz tovább, míg Hollandiában Designed by Erick van Egeraat BV néven hozta létre új tervezőműhelyét

Nyilatkozata szerint Egeraat változatlanul elkötelezett az iránt, hogy a lehető legtöbb magyar munkatársat foglalkoztassa projektjein. “Tizennyolc évvel ezelőtt Budapesten kezdtem nemzetközi pályafutásomat, így a város és az ország közel áll a szívemhez. Az elmúlt évek során számos fiatal magyar építésszel dolgoztam együtt megbízások és szakmai gyakorlatok kapcsán, és határozott szándékom, hogy ezt az EMEM Budapest Kft-nél is folytatom" – mondta a Budapestért-díjjal is elismert építész.

Az 1990 óta Budapesten is irodát működtető Egeraat első nagy visszhangot kiváltott budapesti munkája az ING Andrássy úti irodaházának "üvegbálnás" átépítése volt. Világhírre budapesti munkái közül a holland biztosítótársaság Dózsa György úti székháza tett szert, amely többek közt az építész életművét bemutató könyv címlapjára is felkerült. Budapesti irodája tervezett lakóparkot is Telki határában, s legutóbb a Deák Ferenc utca egyik épületét tervezték át, amelyet idén Pro Architectura díjjal jutalmazott a szakma. Egeraat 1984-ben diplomázott a delfti egyetem építészkarán, majd többedmagával megalapította a Mecanoo építészirodát. Innen kilépve 1995-ben hozta létre saját műhelyét, amely tavaly ősszel még 140 alkalmazottat foglalkoztatott Londonban, Moszkvában, Prágában, Budapesten és Rotterdamban.

építészet, hollandia, városfejlesztés, budapest, erick van egeraat, tervpályázat, magyarország, városháza fórum, rotterdam, válság, designed by erick van egeraat bv, emem budapest kft., csőd Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317