Logomain

Fényes tervek válság idején

By Kovács Dániel 2009. március 18. 17:04

szerk at hg dot hu

Egeraat20130601-27858-cu3y42.gallery

Egeraaték győztes terve a Városháza Fórumhoz

Cikkep_ujlipot20130601-27858-1grmjk0.gallery

A Hajnal Építész Iroda Kft. terve az újlipótvárosi közösségi házra

Jaszbereny20130601-27858-1hdsa1g.gallery

A Nirmana pályázatgyőztes terve a jászberényi Beszállítói Tudásközpontra

Szombathely20130601-27858-rjvrhd.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építésziroda nyertes tervének javaslata a szombathelyi Weöres Színház megformálására

Ujlipotvaros20130601-27858-1ryx3y0.gallery

Az Archikon pályaműve az újlipótvárosi közösségi házra

Szigetszentmiklos20130601-27858-gf169t.gallery

A szigetszentmiklósi általános iskola pályázatának II. díjasa, Keller Ferenc, Nagy Iván és Sólyom Benedek terve

Hodmezovasarhely20130601-27858-dt2qjp.gallery

Tér és Forma: A Tornyai János Múzeum átalakítása és bővítése, Hódmezővásárhely

Debrecen20130601-27858-d2ktpj.gallery

Archiko Bt.: A debreceni Egészségközpont épületének terve

Szeged20130601-27858-8zbjgv.gallery

Az Artonic Kft. megosztott első díjas pályaműve a Szegedi Tudományegyetem 255 ágyas új klinikai épületére

A krízis ellenére nívós tervek garmadájával találkoztunk a közelmúltban itthon is - de lesz-e rájuk pénz?

Örvendetesen sok nívós terv látott napvilágot Magyarországon az elmúlt hónapokban, dacára annak, hogy a gazdasági válság és az építőipar csatája még a félidőnél sem tarthat. Az uniós forrásokból megvalósuló számos beruházás biztosan jótékony hatással lesz a hazai szakmára, néhány projekt láttán azonban a legjobb válságmenedzserek szeme is elkerekedne. Európa pénze mellé ugyanis némi magyar forint is elkél, annak pedig igencsak szűkében vannak a hazai önkormányzatok.

A kormány 1800 milliárd forintos csomaggal stimulálná a gyengélkedő építőipart. Ez azt a 670, idén és jövőre meginduló vagy zajló beruházást jelenti, amelyek biztosan elnyerik az Európai Unió támogatását. Az összeg több mint kétharmadát útfejlesztésre vagy más közlekedési beruházásra szánják, a fennmaradó hányad jut kulturális, környezetvédelmi, közösségi, tudományos, kutatás-fejlesztési projektekre.

Az Unió minden esetben elvárja az önrész előteremtését: a beruházó önkormányzatok és az állam itt kerülhetnek komoly bajba. Az elmúlt hónapokban számos, kifejezetten igényes projekt tervei láttak napvilágot, arról azonban egyetlen esetben nem esett szó, hogy a forráshiányos települések miből finanszírozzák majd a rájuk eső költséghányadot. Rossz példának ott van Pécs, ahol néhány napja tették tartalékba a panelfelújítási program városra eső, hatszázmillió forintos önrészét, cserbenhagyva a terveket már kifizető lakóközösségeket – de finoman szólva kétséges a 2010-es kulturális évadra tervezett létesítmények sorsa is, amelyekre adna ugyan pénzt az Unió, de a programszervezés körötti zűrzavarban 2009 márciusáig egyetlen kapavágás sem történt.

Akár modellértékű is lehetne a budapesti Városháza Fórum beruházása, amelyet az önkormányzat PPP-konstrukcióban, teljes egészében magánpénzből valósítana meg (épp ezért nem szerepel a fenti 670 projekt listáján sem). Ezt a metódust azonban épp a magánberuházókat elbizonytalanító gazdasági válság kérdőjelezi meg, amely mindenkit a kockázatok szokásosnál is gondosabb mérlegelésére késztet. Nemcsak a családi házak építése fékeződött le idén: a Buildecon előrejelzése szerint az építési piac 2009-es teljesítménycsökkenése elérheti a hét százalékot az előző évhez képest. A tervezett kormányzati intézkedések jó hatással lehetnek a mélyépítő szektorra, ennek ellenére visszaesés várható ezen a területen is.

A pénzügyi krízis igencsak beszűkítette az önkormányzatok mozgásterét a hitelfelvételek szempontjából, ámbár önkormányzati csődre még nem volt és várhatóan nem is lesz példa Magyarországon. A másik klasszikus pénzszerzési megoldás az ingatlan-kiárusítás, csakhogy a kereslet folyamatosan csökken, a nagy külföldi beruházók pedig inkább kivonulni látszanak, semmint hogy újabb beruházásokba fognának. A negatív kilátások ellenére az elmúlt hónapokban számos, a vészterhes időkben olykor kissé luxusjellegűnek tűnő beruházás tervei láttak napvilágot. Az alábbiakban ezek közül tallózunk, megépültükben továbbra is reménykedve.

Városháza Fórum, Budapest
A jelenlegi Városháza barokk tömbjének felújításával egyidőben, a Károly körútra szervezett hatalmas épületkomplexum felépítésének feladatát a holland Erick van Egeraat nyerte, akinek irodája időközben csődbe ment. Bár a tervezési jogot az új csapatot verbuváló Egeraat megtartotta, kétségek merültek fel a finanszírozást illetően is. A városháza kitart a magántőke bevonása mellett; legfeljebb, mondják, kicsit több lesz az üzleti hasznosítású terület.

Beszállítói Tudásközpont, Jászberény
Az egykori laktanyából kialakítandó, a régió elektrotechnikai cégeit összefogó tudásközpont kiemelkedően színvonalas terveit a nirmana építésziroda készítette el. A városban azonban évek óta nincs politikai egyetértés az uniós társfinanszírozással megvalósítani tervezett beruházás önrészét illetően; a képviselőtestület március 11-i rendkívüli ülésén napirendre sem sikerült vetetni a „zászlóshajó-projektet”, amely így végleg elsüllyedni látszik.

Weöres Sándor Színház, Szombathely
Az új szombathelyi kőszínház építészeti és városrendezési pályázatát a Zsuffa-Kalmár Építésziroda nyerte, a zsűri az első öt helyezettet javasolta meghívni a végleges építészeti pályázatra. A költségekre tavaly 850 millió, idén pedig további egymilliárdot kapott a szerencsés város a központi költségvetésből; ez nem kis visszatetszést keltett Debrecenben, amely állami pénz nélkül tervezte megvalósítani Latinovits Zoltánról elnevezett második teátrumát, a kassza kiürültével azonban úgy tűnik, ott halasztódik az átadás.

Újlipótvárosi közösségi ház, Budapest
A XIII. kerületi képviselőtestület 2008. júniusában döntött úgy, hogy az Árpád-hídi metrómegállótól nem messze közösségi házat épít. Az épületre egyelőre csak egy meghívásos ötletpályázatot hirdettek, amely így is látványos eredményeket hozott. A finanszírozást ingatlaneladásokból kívánják megoldani.

24 tantermes általános iskola, Szigetszentmiklós
Az elmúlt években valóságos iskolaboom zajlott le a főváros kiürülésével párhuzamosan duzzadó szuburbia azon városaiban, amelyeknek sikerült kiaknázni a megnövekedett lakosságszám előnyeit. Szigetszentmiklós 2008 végén írt ki pályázatot egy új oktatási központ megvalósítására. Első díjat nem adtak ki, ezüstérmet kapott az Építész Stúdió terve, megosztott harmadik lett az Építészkohó Kft. és a Stúdió 100 pályázata.

A Tornyai János Múzeum átalakítása és bővítése, Hódmezővásárhely
Az Emlékpont és a Holokauszt Múzeum után újabb, vidéki mércével nagyléptékűnek számító kulturális beruházást tervez a dél-alföldi város: a Tornyai János Múzeum a szegedi Tér és Forma építésziroda tervezi, a megvalósulást pedig a Tornyai- és Agora-projektekkel elnyert, több mint kétmilliárd forintnyi uniós támogatásból fedezik. Határidő: 2010. december 31.

Egészségközpont, Debrecen
A Debreceni Egyetem a Pólus Program keretében tervezett egészségügyi fejlesztésével nyert 10,8 milliárd forintot az összesen 12 milliárdos beruházáshoz, az Új Magyarország Fejlesztési Terv uniós forrásaiból. Az épület tervezésére kiírt pályázatot az Archiko Bt. nyerte meg a Kovács Péter és Lengyel István készítette tervvel.

255 ágyas új klinikai tömb, Szeged
A Szegedi Tudományegyetem a debrecenivel egyidőben, ugyanabból a forrásból nyert 11,1 milliárd forintos támogatást a 255 ágyas új klinikai tömb megvalósítására. A Debrecenhez hasonlóan pattogós ritmusban rendezett tervpályázaton megosztott első díjjal jutalmazták az S.M. all design Kft. és a munkacsoport.net közös munkáját, illetve az Artonic Kft. pályaművét. A kivitelezést jövő tavasszal kezdenék, és 2012 karácsonyáig fejeznék be.

A tervek további részleteihez lásd a képek forrását: Építészfórum.hu.

magyar építészet, budapest, debrecen, gazdasági válság, magyarország, szombathely, terv, városháza fúrum, szeged, hódmezővásárhely, szigetszentmiklós, jászberény Icon_print

Egeraaték győztes terve a Városháza Fórumhoz

A Hajnal Építész Iroda Kft. terve az újlipótvárosi közösségi házra

A Nirmana pályázatgyőztes terve a jászberényi Beszállítói Tudásközpontra

A Zsuffa-Kalmár Építésziroda nyertes tervének javaslata a szombathelyi Weöres Színház megformálására

Az Archikon pályaműve az újlipótvárosi közösségi házra

A szigetszentmiklósi általános iskola pályázatának II. díjasa, Keller Ferenc, Nagy Iván és Sólyom Benedek terve

Tér és Forma: A Tornyai János Múzeum átalakítása és bővítése, Hódmezővásárhely

Archiko Bt.: A debreceni Egészségközpont épületének terve

Az Artonic Kft. megosztott első díjas pályaműve a Szegedi Tudományegyetem 255 ágyas új klinikai épületére

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317