Logomain

Újra aktivizálják magukat a pesti zsidónegyed védői

By Rénes Judit 2009. március 18. 16:52

szerk at hg dot hu

A pesti zsidónegyed tovább pusztuló értékeinek védelmében tart sajtótájékoztatót az Óvás! Egyesület 2009. március 19-én, csütörtökön 11 órakor a VI. kerületi Sirályban (Király utca 50.). A Nagydiófa Egyesület és más civil szervezetek is támogatta felhívás tervezetében a folyamatban lévő bontások és jelentős átalakítások felfüggesztését, valamint az UNESCO elvárásait figyelembe vevő új szabályozási tervek kidolgozását követelik.

A pesti zsidónegyed tovább pusztuló értékeinek védelmében tart sajtótájékoztatót az Óvás! Egyesület 2009. március 19-én, csütörtökön 11 órakor a VI. kerületi Sirályban (Király utca 50). A Nagydiófa Egyesület és más civil szervezetek is támogatta felhívás tervezetében a folyamatban lévő bontások és jelentős átalakítások felfüggesztését, valamint az UNESCO elvárásait figyelembe vevő új szabályozási tervek kidolgozását követelik.

Somlyo_gal20130601-27858-amfwf7.gallery

Az Óvás! Egyesület fontosnak tartja, hogy kellő nyilvánosságot kapjanak a kerületi vezetés már elkezdett és tervezett projektjei, köztük a Király u. 40. bontása, a Nagymező utca és a Hunyadi tér fáinak kivágása, a Dohány utca 32. alatti iskola és az udvarául szolgáló szomszéd telek eladása, monstrum szálloda és többszintes pincegarázs engedélyezése a Nagydiófa u. 14-be. A sajtótájékoztatón jelen lesznek a VI-VII. kerületi civil szervezetek képviselői is. Az egyesület tegnap, március 17-én a régi pesti zsidónegyed helyzetéről szóló beszámolóval fordult Francesco Bandarinhoz, az UNESCO Világörökségi Központja igazgatójához.

Az Óvás! és a Nagydiófa Egyesület tervezet formájában az alábbi felhívást teszi közzé: 

Felhívás a továbbra is veszélyben lévő régi pesti zsidónegyedért

Belső-Erzsébetvárosban és Belső-Terézvárosban évek óta megengedhetetlen, közösség ellenes döntések születnek, amelyek következtében Budapest egyik legértékesebb negyede közel áll a teljes pusztuláshoz. Jelenleg a bontások és építések ugyanúgy folytatódnak, mintha nem is lett volna szigorú UNESCO figyelmeztetés, nem is lenne ügyészségi vizsgálat az ingatlan elidegenítések kapcsán. Most, hogy talán végre megfelelő jogi válaszok formálódnak az itt kialakult áldatlan folyamatok megállítására, felhívással fordulunk az illetékes hatóságokhoz, hogy ne késlekedjenek gyakorlati lépésekkel is megakadályozni a további pusztulást. Ehhez a hosszabb távú intézkedések mellett a következő azonnali lépéseket tartjuk szükségesnek: 

- A VII. kerület jegyzője azonnal függesszen fel minden bontást, a részleges bontást és a jelentős átalakításokat is! Szüntesse meg a törvénysértő rendeletek alkalmazását – mind a hatályos, mind a már hatályon kívül helyezetteket! Helyezze hatályon kívül a 2008. szeptember 19-én elfogadott, rehabilitációs szabályozási tervet, melynél a Közigazgatási Hivatal szintén törvénysértést állapított meg! 

- Addig, amíg az UNESCO elvárásait és a budapesti világörökségi területekre vonatkozó Kezelési Terv megőrzési követelményeit teljesítő törvényes építési szabályozási tervek nem készülnek el, se a VI., se a VII. kerület, se a VI.-VII. Kerület építés-eljárási ügyeiben esetenként kijelölt más kerület, se a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) ne adjon ki bontási vagy építési engedélyt, a lejárt engedélyeket ne hosszabbítsák meg! Az engedélyezési tilalom a mélygarázsokra, fasorokra, fákra, közterület felújításra is vonatkozzon!

- A világörökségi területek esetében a magyar államot képviselő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az UNESCO elvárásait szem előtt tartva, azonnal kezdjen tárgyalásokat a befektetőkkel a már kiadott, de még meg nem valósult engedélyek megváltoztatása érdekében!

- Kérjük a főváros vezetését, hogy az általuk 2008. májusában kezdeményezett, de Hunvald György, VII. kerületi polgármester közreműködésével meghiúsított moratóriumra vonatkozó előterjesztésüket – a jelenleg fennálló törvénysértő állapot megszüntetése érdekében – újra terjesszék elő, és rendeletben kötelezzék a kerületet a moratórium betartására!

- Felkérjük a KÖH elnökét, hogy a 2008. február 22-ére elkészült műemléki értékleltár anyagát, melyet mérhetetlen károkat okozva a mai napig titkos anyagként kezel - mint közérdekű adatot hozza nyilvánosságra!

Forrás: Nagydiófa Egyesület

építészet, budapest, örökségvédelem, unesco, zsidónegyed, Erzsébetváros, óvás! egyesület, terézváros, nagydiófa egyesület Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317