Logomain

Játékos legóversennyel a válság és az autizmus ellen

By Rénes Judit 2009. március 18. 21:17

szerk at hg dot hu

Recessziós időkben különösen kapóra jön a játék, főleg akkor, ha a poén szakmai kihívást rejt magában. Skócia legjobb építészirodái közül öt jelentkezett arra a versenyre, amelyen igazi, élhető házat kell legóelemekből összerakni – kicsinyített változatban, mesteri kézzel és jótékony célra.

Recessziós időkben különösen kapóra jön a játék, főleg akkor, ha a poén szakmai kihívást rejt magában. Skócia legjobb építészirodái közül öt jelentkezett arra a versenyre, amelyen igazi, élhető házat kell legóelemekből összerakni – kicsinyített változatban, mesteri kézzel és jótékony céllal. 

3dlegoman20130601-27858-zsbi1g.gallery

Nagy-Britanniában egyre nagyobb kultusza van a miniatűrépítő pályázatoknak. Tavaly nyáron a szakma krémje, köztük Nicholas Grimshaw, Richard Rogers és Norman Foster küldte be ikonikus épülete kocsonyásan remegő mását az első zseléépítészeti versenyre; utóbbi ráadásul éppen a vibrálás miatt megerősítésre szorult Millennium Bridge-dzsel figurázta ki saját magát. Most Skóciában írtak ki Lego Challenge mottóval hasonló pályázatot: itt nem az anyag sajátos adottságain van a hangsúly, hanem azzal nehezítik meg az építészek dolgát, hogy a közkedvelt kirakójáték elemeiből kell életszerű házat konstruálniuk. 

A projektet azzal a céllal szervezik, hogy megmutassák, a megfelelő kézben még a szerény műanyag építőtéglák is építészeti remekké válhatnak. A végeredményt a skót designdíjra nevezett alkotások tárlatán, Glasgow-ban állítják ki, majd – a zseléépítészeti pályázat mintájára – jótékonysági céllal, ezúttal az autistákat segítő nemzeti alapítvány javára árverezik el. A szokatlan és játékos megmérettetést öt jónevű iroda, köztük a világhírű RMJM és az ugyancsak rendkívül rangos Aedas vállalta. 

A pályázatot meghirdető Prospect magazin szerkesztőjét, Gordon Youngot lenyűgözte a benyújtott legóházak mérete és sokszínűsége. A munkák között éppúgy megtalálhatóak az extravagáns felhőkarcolók, mint a kísérleti jellegű házak és összetett lakótömbök miniatűrjei, amelyek nagyban megépítve bárhol megállnák a helyüket. A kísérlet korántsem előzmény nélküli, ugyanis nemrég egy horvát építészhallgató, Matija Grguric – mellesleg a LEGO Club Kockice alapítója – állt elő a modern építészet egyik atyjaként tisztelt Le Corbusier híres villájának meglepően pontos másolatával, utána pedig levezetésképpen elkészítette Gerrit Rietveld piros-kék székének legómását is.

építészet, rmjm, glasgow, skócia, nagy-britannia, pályázat, legó, aedas, skót designdíjak, scottish design awards, miniatűr, lego Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317