Logomain

Négy világhírű csapat verseng az új londoni USA-követségért

By Kovács Dániel 2009. március 17. 11:07

szerk at hg dot hu

Az Egyesült Államok kormányának felelős minisztériuma közzétette annak a négy építészirodának a nevét, amelyek bekerültek az ország új britanniai követségére kiírt pályázat döntőjébe. A kizárólag amerikai cégeknek meghirdetett verseny végén a KieranTimberlake, a Morphosis Architects, a Pei Cobb Freed & Partners és a Richard Meier & Partners méri össze tudását. Az impozáns lista rácáfolni látszik a londoniak félelmére, miszerint az USA Berlinhez és Bagdadhoz hasonlóan újabb csúf és erődszerű követséget telepítene a városba. <br/>

Az Egyesült Államok kormányának felelős minisztériuma közzétette annak a négy építészirodának a nevét, amelyek bekerültek az ország új britanniai követségére kiírt pályázat döntőjébe. A kizárólag amerikai cégeknek meghirdetett verseny végén a KieranTimberlake, a Morphosis Architects, a Pei Cobb Freed & Partners és a Richard Meier & Partners méri össze tudását. Az impozáns lista rácáfolni látszik a londoniak félelmére, miszerint az USA Berlinhez és Bagdadhoz hasonlóan újabb csúf és erődszerű követséget telepítene a városba.

Us_embassy.gallery

A tervezési pályázat első fordulójában 37 cég vett részt, de ez sem zajlott botrány nélkül: brit földön nem kis felháborodást váltott ki a tény, hogy a versenyben biztonsági okokra hivatkozva csak az Egyesült Államokban regisztrált építészirodák nevezését engedélyezték. A második körbe bekerült kilenc építésziroda lajstromát szűkítették most négyre. 2009 novemberében ez a négy pályázó mutathatja be a Nine Elms kerület egyik Temze-parti telkére készített tervük makettjét, ami alapján megszületik a végső döntés.

Alighanem a pályázatból való kizárás indíthatta el a suttogást a brit szakmában arról, hogy a berlini és bagdadi totális építészeti kudarctól vissza nem rettenve az Egyesült Államok Londonban is a biztonsági érdekeket helyezi majd előtérbe, az esztétikum pedig mellékes marad. A pályázat szövege azonban nyíltan kimondja, hogy a nevezőknek mérlegelniük kell a helyszín és a környezet értékeit, az épületnek pedig méltán kell reprezentálnia az Államokat. A formális előírások mellett a négy finalista mivolta is garanciát jelent a jövőbeni követség építészeti kvalitásaira. Az inkább az országhatárokon belül ismert philadelphiai KieranTimberlake az amerikai késő-modernizmust élteti tovább tovább színvonalas munkáiban. A Los Angeles-i Morphosis, Thom Mayne irodája az egyik legismertebb kortárs avantgárd műhely, Kínától Párizsig a világ minden táján dolgoznak. A Pei Cobb Freed & Partners a Louvre üvegpiramisát és Doha új művészeti múzeumát tervező neves mester, Ieoh Ming Pei cége. A New York-i Richard Meier ugyancsak a modern építészet világszerte ismert alakja, bár legutóbb római múzeumával kivívta a város új polgármesterének haragját, aki az épület lebontásával fenyegetőzött.

építészet, egyesült királyság, nagy-britannia, london, richard meier, egyesült államok, thom mayne, morphosis, i. m. pei, londoni usa-követség, pei cobb freed & partners, kierantimberlake, követség, amerikai építészet Icon_print

Antiterrorista barikádok a jelenlegi londoni USA-követség előtt.

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317