Logomain

Átkeresztelik az USA legmagasabb felhőkarcolóját

By Kovács Dániel 2009. március 16. 14:27

szerk at hg dot hu

Új bérlője után új nevet is kap az Egyesült Államok legmagasabb és a világ negyedik legmagasabb felhőkarcolója, a chicagói Sears-torony. A 442 méterre nyúló magasház, amelyet 1973-as felépülése óta ezen a néven ismernek, hivatalosan 2009 júniusában veszi fel a londoni székhelyű Willis Group Holdings nevét. <br/>

Új bérlője után új nevet is kap az Egyesült Államok legmagasabb és a világ negyedik legmagasabb felhőkarcolója, a chicagói Sears-torony. A 442 méterre nyúló magasház, amelyet 1973-as felépülése óta ezen a néven ismernek, hivatalosan 2009 júniusában veszi fel a londoni székhelyű Willis Group Holdings nevét.

Sears_tower20130601-27858-f9sd8s.gallery

A tornyot 1973-ra az egyik legismertebb amerikai építésziroda, a felhőkarcolók tervezésében különösen jártas Skidmore, Owings & Merrill (SOM) tervei alapján építtette fel a Sears, Roebuck & Co., amely abban az időben a világ egyik legnagyobb kereskedelmi lánca. A toronyház felülmúlva a még csak épülő New York-i World Trade Center-t a világ legmagasabb épületévé vált, és egészen 1998-ig, amikor átvették helyét a malajziai Petronas-ikertornyok. A Sears jelenlegi határait sem a mérnöki vagy befektetői szándék, hanem a légiközlekedési felügyelet szabták meg. Az 1982-ben rászerelt és később megtoldott televízióantennákkal a torony eléri az 527 méteres magasságot.

A Sears-torony üzletileg nem bizonyult jó lépésnek. Évekig félig üresen állt, miközben az építtető társaság csillaga is lassan eláldozott. 1994-ben a Sears, Roebuck & Co. eladta a továbbra is Amerika legmagasabbjának számító tornyot, amely a következő években többször gazdát cserélt; jelenleg egy New York-i befektetői csoport tulajdonában van. A névjogokat egészen 2003-ig megtartotta az építettő; az elmúlt évek többszörös adásvételei után végül idén márciusban ezek a toronyba újonnan beköltöző biztosítási társaság, a Willis Group Holdings tulajdonába kerültek. A cég nemrég közzétette, hogy 2009 júniusától a torony hivatalosan is felveszi a Willis Tower nevet.

Februárban a tulajdonoscsoport részéről egy olyan elképzelés is napvilágot látott, miszerint a sötét színű torony fémvázát a „rebranding” és a környezetbarát átalakítások jegyében ezüstszínűre festenék. Az ötvenmillió dollárra becsült költségű munkáról még nem született végleges döntés.

építészet, skidmore owings & merrill, som, torony, felhőkarcoló, chicago, usa, egyesült államok, sears-torony, sears tower Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317