Logomain

Zöld mammutépület települ a bostoni belváros közepére

By Kovács Dániel 2009. március 13. 11:19

szerk at hg dot hu

Két, negyven emeleten is túlnyúló tornyon és a tövükbe az óriás méreteket ellensúlyozó kisebb tömböket építhet Bostonban egy befektető az úgynevezett Központi Kormányzati Garázs helyére. Utóbbi épületet ugyanaz az iroda tervezte, mint a tőszomszédságában álló városházát, az amerikai brutalista építészet közismert példáját. A magasgarázst kevesen sajnálják, ám az vitatott, hogy szükséges-e ilyen hatalmas és sűrű beépítés a helyére. <br/>

Két, negyven emeleten is túlnyúló tornyon és a tövükbe az óriás méreteket ellensúlyozó kisebb tömböket építhet Bostonban egy befektető az úgynevezett Központi Kormányzati Garázs helyére. Utóbbi épületet ugyanaz az iroda tervezte, mint a tőszomszédságában álló városházát, az amerikai brutalista építészet közismert példáját. A magasgarázst kevesen sajnálják, ám az vitatott, hogy szükséges-e ilyen hatalmas és sűrű beépítés a helyére.

Boston_terv20130601-27858-1kfizo2.gallery

A Raymond Property Company befektetőtársaság meghívásos pályázaton választotta ki a területre épülő komplexum tervezőjét: a Cook + Fox munkája négy világhírű iroda, az OMA, a SOM, a Foster & Partners és a Gensler felett győzedelmeskedett. Az Egyesült Államok határain belül a Cook + Fox úttörő környezetbarát munkáiról ismert: ők tervezik például New York leendő legzöldebb toronyházát, a Bank of America otthonául szolgáló, idén elkészülő One Bryant Parkot.

A nyertes iroda egy 42 és egy 52 emeletes toronyházat vizionál a telekre, amely jelenleg a városháza dolgozóit kiszolgáló parkolóháznak ad helyet. A magasházakat a telek belső részén helyeznék el, az utcafronton pedig kisebb, a hagyományos városképet idéző épülettömegek kapnak helyet. A látványterv alapján a tervezők nagy figyelmet fordítottak a tetőkertekre és a felhőkarcolókba építendő zöldfelületekre. A komplexum alatt kétezer férőhelyes mélygarázs épül, a magasabbik torony egyik teljes oldalán pedig napelemekkel borítják. A tornyok alaprajzi rendszere teljesen flexibilis belsőt tesz lehetővé, így a funkciók a bérlők kedve szerint változtathatóak.

A telken álló parkolóházat az a Kallmann, McKinnell & Knowles tervezte, akik a szomszédban elhelyezkedő városházát is. Utóbbi az elmúlt évtizedekben a város szimbólumává vált, de átépítését már régóta tervezik, hogy a zord betonkülső, valamint a szomszédos tér kissé emberibb arcot öltsön.

Az építkezést vagy várakozás előzi meg a városlakók részéről; Boston belvárosában ritkán adódik lehetőség ekkora méretű ingatlanfejlesztés megvalósítására, a garázs alapterülete ugyanis két futballpályának felel meg.

építészet, som, felhőkarcoló, usa, egyesült államok, foster & partners, magasház, boston, gensler, cook + fox, kallmann mckinnell & knowles, amerikai építészet Icon_print

A Cook + Fox nyertes terve a bostoni kormányzati parkolóház helyére

A lebontandó garázsépület, a Kallmann, McKinnell & Knowles munkája

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317